Kemijärven biosellutehdashanke sai vahvistusta EU-parlamentin hiilinieluäänestyksestä

Hankeyhtiö Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala tiedotti mieleisistä uutisista heti kiinalaiskumppaneille.

metsäteollisuus
Kiinalaisyhtiö CAMCE:n pääjohtaja Luo Yan ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala
CAMCE:n pääjohtaja Luo Yan ja Boreal Biorefin toimitusjohtaja Heikki Nivala Kemijärvellä helmikuussa 2017Tapani Leisti / Yle

Europarlamentti hyväksyi Suomen ajaman esityksen, jonka mukaan metsähakkuiden määrä voi kasvaa kunhan hiilinielujen määrä ei vähene.

– Tämä on tosi hyvä uutinen, toimitusjohtaja Heikki Nivala sanoo. Biosellutehdas käyttäisi toteutuessaan noin 2,8 miljoonaa kuutiota puuta vuosittain. Investointipäätös on tarkoitus tehdä tänä vuonna.

Tehtaan suurimmaksi rahoittajaksi on lähtenyt kiinalainen valtionyhtiö Camce. Kiinalaisosapuoli on Nivalan mukaan seurannut tarkasti suomalaista ja eurooppalaista keskustelua. Nivala kertoi viestittävänsä saman tien äänestystuloksesta Kiinaan.

– Tämä osoittaa myös, että Suomi tulee tulevaisuudessa pitämään huolen siitä, että meidän elinkeinomme eivät kohtuuttomasti kärsi siitä, että ulkopuolelta tulee sellaista lainsäädäntöä, joka meillä nähdään heikentävänä.

Lapille äänestyspäätös oli erityisen merkittävä juuri uusien metsäteollisuuden investointien vuoksi, sanoo Pohjois-Suomen Metsämarkkinat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Aula. Kiinalainen Kaidi suunnittelee biojalostamoa Kemiin.

– Täällä on merkittäviä ja hyvässä vaiheessa olevia hankkeita. Nämä EU-rajoitteet hiilinielujen suhteen eivät näytä tulevan esteeksi investointien suhteen, Aula sanoo tyytyväisenä.

Hänen mukaansa Lapin metsien kasvu on suurinpiirtein kaksinkertainen hakkuisiin nähden, joten kasvunvaraa hakkuissa on.

Lopullisesti päätös hiilinielujen laskentatavasta tehdään parlamentin, neuvoston ja komission kesken, joten parlamentin äänestyspäätös ei ole lopullinen ratkaisu.