SDP: Hallitus vetkuttelee EU:n veronkiertopykälien säätämistä

SDP:n kansanedustaja Timo Harakka arvio, että hallitukselle tulee kiire ja Suomelle hutaistut veronkiertopykälät. EU:n direktiivi pitäisi olla käytössä jo ensi vuonna.

politiikka
Timo Harakka
Timo HarakkaJarno Kuusinen / AOP

EU:n veronkiertodirektiivi hyväksyttiin vuosi sitten kesällä ja jäsenmaiden lainsäädännössä minimikiristysten pitää olla ensi vuonna.

SDP:n eduskuntaryhmän verovastaava Timo Harakka hämmästelee verkkaisuutta, jolla Sipilän hallitus asiaan suhtautuu.

–Ruotsissa ja Hollannissa työ on jo alkanut, mutta Suomessa ei vielä värähdystäkään sinne suuntaan. Se ehkä tulee joskus keväällä. Pelkoni on se, että se on hätäistä valmistelua ja siitä tulee riitaisa ja hankala prosessi juuri ennen eduskuntavaaleja.

– Kun meillä nyt olisi loistava tilaisuus puuttua aggressiiviseen verosuunnitteluun ja veronkiertoon ja tehdä hyvää ja tiukkaa ja tehokasta lainsäädäntöä ja laadukasta lakia.

Oppositiossa verkkaisuuden syyksi epäillään sitä, etteivät hallituspuolueet halua kiristää pykäliä.

– Veronkierron ja harmaan talouden vastainen toiminta ei ole kulunut tämän hallituksen tärkeisiin aiheisiin ja ehkä siellä on lievää haluttomuutta olemassa. Ja tärkeintähän on, minkälaisena laki tulee. Pelkonahan on se, että laki on mahdollisimman löysä, toisin kuin Ruotsissa, jossa hallitus on jo nyt päättänyt toteuttaa korkosäädökset paljon tiukempina kuin mitä EU edellyttäisi, Harakka alleviivaa.

Ruotsissa direktiiviä toimeenpanee SDP:n ja vihreiden yhteishallitus.