1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsät

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen: Yritysten kannattaa investoida Suomessa metsäteollisuuteen jatkossakin

Edessä on kuitenkin vielä kova vääntö hiilinielujen ja hakkuumäärien laskemisen yksityiskohdista, Tiilikainen myöntää.

metsät
Kimmo Tiilikainen.
Kimmo Tiilikainen.Petteri Paalasmaa / AOP

Suomi voi kasvattaa puun käyttöä jatkossakin, kunhan metsien hiilivarastojen kasvuvauhdista huolehditaan pitkällä tähtäimellä. Näin arvioi asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) Euroopan parlamentin ratkaisua metsien hiilinieluista.

Euroopan parlamentti hyväksyi keskiviikkona lopullisen kantansa suomalaisen metsätalouden ja ympäristön kannalta tärkeään kysymykseen.

Parlamentti hyväksyi muutosesityksen, jonka mukaan hakkuita voidaan lisätä, kunhan metsien hiilinielut pysyvät ennallaan tai kasvavat vuoteen 2050 mennessä. Hiilinielu tarkoittaa hiilidioksidin varastoitumista puustoon ja maaperään metsän kasvun myötä.

– Esityksessä ei hirttäydytä pelkästään historiaan, että mikä on ollut hiilinielu joskus, vaan on mahdollista myös kasvattaa puun käyttöä kunhan turvataan pitkän aikavälin kestävyys. Tämä on merkittävä linjaus, Tiilikainen sanoi Ylelle eduskunnassa.

Tiilikainen kuitenkin myöntää, että edessä on vielä ankaraa vääntöä laskentasääntöjen yksityiskohdista. Lulucf-nimisen lakiesityksen käsittely jatkuu syksyn mittaan EU:n jäsenmaiden, parlamentin ja komission välisissä kolmikantaneuvotteluissa.

Seuraavaksi odotetaan EU:n ministerineuvoston kantaa, jonka on määrä selvitä ensi kuussa. Puheenjohtajamaa Virolta odotetaan asiassa kompromissiesitystä.

– Myös jäsenvaltioiden täytyy saada tyydyttävä kompromissi. Eli työ on todellakin vielä vaiheessa. Turha tässä on vielä henkseleitä kenenkään paukutella.

Metsäteollisuus kaavailee mittavia investointeja Suomeen. Tiilikaisen mukaan parlamentin päätös tarkoittaa peukkua ylöspäin hankkeiden kannalta.

– Kyllä meillä on mahdollisuus lisätä puun käyttöä maltillisesti, niin kuin hallitus ja meidän metsästrategiamme tavoittelee. Eli yritysten kannattaa investoida Suomessa metsäteollisuuteen jatkossakin.

Metsäteollisuus kiittelee

Metsäalan yrityksien etujärjestö Metsäteollisuus ry vahvistaa, että parlamentin linjalla on vaikutusta investointi-ilmapiiriin.

– Totta kai on merkittävää, että voimmeko lisätä puunkäyttöä Suomessa. Yksittäisiin investointeihin en ota kantaa, mutta nämä kaikki vaikuttavat kun yritykset tekevät ratkaisuja, toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Jaatinen pitää parlamentin päätöstä suomalaisen vaikuttamisen, eli lobbaamisen työvoittona.

– Tämä on ollut kansallinen ponnistus, hyvä että meni nyt näin.

Ilmastotutkijoiden ja ympärijärjestöjen parlamentin päätös kuitenkin vesittää ilmastopolitiikkaa. Jaatisen mukaan Suomen metsien talouskäyttöä voidaan lisätä, sillä metsävarat kasvavat enemmän kuin koskaan.

– Tässähän ei maailma parane. Mutta nyt estetään se, ettei tehdä Suomen kannalta aivan kohtuuttomia ratkaisuja, jotka olisivat meidän talouskehityksen ja metsäteollisuuden kannalta huonoja.

Lue seuraavaksi