Perhe sai kuulla juuri ennen koulun alkua, että koulukyytejä ei tulekaan

Iisalmen kaupunki eväsi Toni Kovalaisen ja Kati Tenhusen kaksostyttäriltä kyydin esiopetukseen lyhyellä varoitusajalla. Vanhemmat ja kaupunki kiistelevät nyt siitä, oliko päätös lainmukainen.

koulukuljetus
Isä kertoo kertoo tilanteestaan toimittajalle.
Toni Pitkänen / Yle

Iisalmelaisen Kovalainen-Tenhusen perheessä esikoululaisten koulutaival on alkanut eri tavalla kuin vanhemmat odottivat. Aivan lukuvuoden kynnyksellä kaupunki eväsi perheen kaksostytöiltä kyydityksen esiopetukseen, koska he jäävät esikoulupäivän jälkeen päivähoitoon.

Kaupungin päätös tuli perheelle yllätyksenä, koska he olivat ensiksi saaneet koulukyydeistä myönteisen päätöksen. Se muuttui kuitenkin perheen isän Toni Kovalaisen mukaan kielteiseksi muutama päivä ennen koulun alkua. Näin vanhemmat ovat saaneet kuskata lapsensa itse.

– Jouduimme elokuussa siirtämään kesälomia ja vaihtelemaan työtehtäviä. Molemmat olemme joutuneet joustamaan työajoissa, että olemme saaneet lapsemme esikouluun, hän harmittelee.

Myös moni muu iisalmelainen perhe sai ennen koulun alkua kielteisen päätöksen kuljetuksista päivähoidosta johtuvilla perusteilla. Osa vanhemmista on perännyt kaupungilta selvitystä siitä, miksi esikoululaisille ei myönnetty koulukyytiä.

Mies ajaa autoa.
Toni Pitkänen / Yle

Toni Kovalainen sanoo saaneensa koulukyytiasiassa useita ristiriitaisia päätöksiä Iisalmen kaupungilta. Hänen mielestään hyvän hallinnon periaate ei missään nimessä ole toteutunut.

Vanhemmat ovat kyytihakemuksessaan perustelleet tarvetta muun muassa vaarallisilla tieolosuhteilla sekä lasten terveydellisillä tekijöillä.

Kaupunki: Noudatamme lakia

Iisalmen kaupungin toimialajohtajan Kirsi-Tiina Ikosen mukaan kielteiset päätökset koulukyydeistä perustuvat perusopetuslakiin. Hänen mukaansa kyytiä ei tarvitse järjestää niille lapsille, jotka esiopetuksen lisäksi ovat myös päivähoidossa.

– Kyyti kuuluu niille, jotka ovat ainoastaan esiopetuksessa eli menevät kotoa esiopetukseen ja sieltä takaisin kotiin. Tämmöinen tulkinta on tehty meillä ja monissa muissa kunnissa, tiivistää Ikonen.

Iiisalmen kaupungin toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen.
Iiisalmen kaupungin toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikonen.Toni Pitkänen / Yle

Hän tyrmää vanhempien selityspyynnössä esitetyt epäilykset siitä, että taustalla olisivat kaupungin säästöt.

– Kyse on siitä, että pyrimme noudattamaan lakipykäliä. Näin pystymme kohtelemaan kaikkia perheitä tasapuolisesti, selventää Ikonen kaupungin perusteita.

Opetusneuvos Heli Nederströmin Ylelle lähettämän viestin mukaan matkaedun menettäminen koko vuodelta esimerkiksi yksittäisen varhaiskasvatustarpeen kanssa olisi jo lähtökohtaisesti vaikeasti yhteensovitettavissa perusopetuslain kanssa. Opetus- ja kulttuuriministeriöllä ei Nederströmin mukaan ole kuitenkaan toimivaltaa antaa sitovia lainsäädännön tulkintaohjeita.

Kyytejä järjestettiin aluksi sellaisille perheille, jotka eivät kyydityksen piiriin kuulu.

Kirsi-Tiina Ikonen

Taustalla henkilövaihdoksista johtunut vahinko

Toimialajohtaja Kirsi-Tiina Ikosen mukaan muuttuneiden päätösten taustalla on henkilöstövaihdoksista johtunut vahinko, kun kyytejä järjestettiin aluksi myös sellaisille perheille, jotka eivät kyydityksen piiriin kuulu.

– Ymmärrettävästi tämä toi vanhemmille pahaa mieltä. Myöhään tullut tieto on varmasti tuottanut hankaluuksia. Totta kai voin pyytää anteeksi, jos he sitä haluavat, pahoittelee Ikonen.

Hän kuitenkin jatkaa, että kuljetuksissa on yli 600 oppilasta. Tyytymättömiä perheitä on Ikosen tietojen mukaan alle kymmenen.

– Pääsääntöisesti perheet ovat tyytyväisiä kuljetuksiin.

Kaupungin toiminnasta valitus myös hallinto-oikeuteen

Toni Kovalainen on tehnyt asiasta valituksen Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Sekä Kovalainen että Iisalmen kaupunki vetoavat asiassa Korkeimman hallinto-oikeuden parin vuoden takaiseen päätökseen, jota molemmat pitävät itselleen edullisena.

– En tiedä valittajan perusteita tarkemmin, mutta vetoaminen samaan päätökseen kuulostaa minusta erikoiselta, toteaa Ikonen.

Toni Kovalainen sanoo pyytäneensä hallinto-oikeudelta kiireellistä päätöstä, mutta uskoo ratkaisun kestävän kuukausia.

– Voi olla, että lapsemme eivät tule nauttimaan tätä etuutta. Toivon, että tulevaisuudessa muut lapsiperheet saisivat tämän oikeuden, huokaa Kovalainen.

Ikosen mielestä hallinto-oikeuden päätös tulee selkiyttämään tilannetta.

– Jos päätös on kaupungin kannalta kielteinen, korjaamme välittömästi toimintatapamme ja korvaamme vanhemmille takautuvasti kuljetukset, lupaa Ikonen.