Ilkka Kanerva muistelee Kekkosen aikaa: "Jos ei ollut mitään aaninkia, mitä on ulkopolitiikka, niin painoarvosi ei ollut kovin häävi"

Katso video Ilkka Kanervan urasta pikakelauksella klikkaamalla kuvaa.

Ilkka Kanerva
Ilkak Kanerva nuorena
Ilkka Kanervan ura pikakelauksella

Kuka olisi uskonut kymmenen vuotta sitten, että Ilkka Kanervasta tulee lauantaina Suomen pitkäaikaisin kansanedustaja? Kanervan eroottiset tekstiviestit olivat silloin johtaneet potkuihin ulkoministerin paikalta.

Tätä ennen Kanerva oli hävinnyt kaksi kertaa puheenjohtajavaalin. Kanerva itse sanoo olevansa poliitikko, joka keskittyy olennaiseen.

Veteraanikansanedustajan vinkkelistä katsoen asiat toistuvat politiikassa. Kokoomuksella on hänen mielestään taipumus valita puheenjohtajakseen kulloinenkin kansansuosikki, välittämättä siitä, miten tämä pärjää kotimaan politiikassa.

Alexander Stubb nostettiin puheenjohtajaksi puoluekokouksen hurmoksessa, vaikka Jan Vapaavuorella oli enemmän näyttöä politiikan osaajana.

Näin kävi myös parikymmentä vuotta aikaisemmin, jolloin puheenjohtajaksi valittiin TV:stä tuttu Pertti Salolainen. Ilkka Kanerva jäi kakkoseksi.

– Monet sanoivat silloin, että sinä olet kyllä parempi poliitikko, mutta nyt me tarvitsemme hyvän julkisuushahmon. Se oli toivoton taisto taivaan valtoja vastaan, Kanerva sanoo.

Myös Stubbin puheenjohtajauran päättymisen veteraani saattoi aavistella.

– Siinä tuli jonkinlainen vauhtisokeus. Hänellä oli kaikki asiat mahdollisimman hyvin, eikä kukaan kyseenalaistanut mitään, mutta sitten tuli niitä lipsahduksia, äksidenttejä.

Kanervan kokemuksen mukaan politiikan maailma ja media ovat kovia.

– Kun politiikassa vainukoira tajuaa saaliin, niin usein käydään terävin hampain kiinni, luuhun saakka, veteraanikansanedustaja sanoo kanervalaisittain.

"Vastuu on puhtaasti allekirjoittaneen"

Kanervasta ei tullut kokoomuksen puheenjohtajaa, vaan eduskunnan varapuhemies ja kuusinkertainen ministeri. Poliittista uskottavuutta nakersi kuitenkin maine naistenmiehenä.

Kanerva lähetteli eroottissävyisiä tekstiviestejä useille julkkiskaunottarille ollessaan eduskunnan varapuhemiehenä. Kun nämä tulivat julki, Kanerva pyysi käytöstään anteeksi ja lupasi parantaa tapansa.

Kun Kanerva valittiin unelmatyöhönsä ulkoministeriksi, viestittely jatkui. Kohu nousi, kun silloinen tekstittelyn kohde, tanssija Johanna Tukiainen julkisti eroottissävyiset viestit. Kanerva sanoo, ettei edes ollut tavannut Tukiaista.

Kanerva joutui eroamaan ulkoministerin paikaltaan. Hänen mielestään media kärjisti tilannetta.

Ilkka Kanerva
1.4.2008 pääministeri kertoo Ilkka Kanervan erosta.

– Lehdistö menetti asiallisen harkintakykynsä Helsingin Sanomia myöten, jossa tämä oli pääuutissivulla.

Tapahtunut oli Kanervan mukaan silti täysin hänen omaa syytään.

– Mutta totta kai se alkuperäinen vastuu on puhtaasti allekirjoittaneen. Olen liian avomielinen ja liian luottavainen ihminen toisiin nähden. Se, mikä minusta oli hauskaa huumoria, muuttuukin, kun sen pisti toiseen raamiin.

Seppo Kääriäisen tärkeä kirje

Kanerva jäi sairauslomalle ja yritti selittää itselleen ja läheisilleen, mitä oli tapahtunut. Terapiana olivat kävelyt metsässä ja meren rannalla.

Parin viikon päästä kansanedustajat eri puolueista ottivat yhteyttä.

– Kaverit sanoivat, että tule nyt jo takaisin. On kaikille helpompi, mukavampi ja pehmeämpi tapa, että tulet. He sanoivat, että kukaan ei tahdo minulle mitään pahaa.

Kanervaa on koskettanut erityisesti yksi kirje. Hän pitää tärkeänä kilpailevan puolueen, keskustan konkaripoliitikon Seppo Kääriäisen kirjettä, joka hänellä on edelleen tallessa.

Julkisuudessa viihtyvä Kanerva oli saanut oppia karvaimman kautta, että aika oli muuttunut. Tekstiviestikohun lisäksi julkisuudessa puitiin Kanervan pömpöösejä 60-vuotispäiviä ja vaalirahoitusta. Poliitikkoja kohdeltiin kuten muitakin julkkiksia.

YYA:n ja Kekkosen nimeen

Kanerva viihtyi julkisuudessa jo parikymppisenä poliitikkona. Ura alkoi Teiniliitosta ja jatkui opiskelijapolitiikkaan.

Ylen filmiarkistossa on ohjelmanpätkiä jo 1970-luvun alusta, missä Ilkka Kanerva esiintyy. Vuoden 1973 Berliinin nuorisofestivaaleille Kanerva osallistui muiden opiskelijajärjestöjohtajien rinnalla.

DDR:ssä, Itä-Berliinissä järjestetty festivaali oli lähinnä vasemmistonuorison tapahtuma. Suomesta festivaaleille osallistuivat muutkin nuorisojärjestöt.

TV-ohjelmassa Ilkka Kanerva tuomitsee festivaalin teeman mukaisesti amerikkalaisen imperialismin.

Ilkka Kanerva
Ilkka Kanerva tuomitsee amerikkalaisen imperialismin.

Ei siis ihme, että Kanervaan suhtauduttiin kokoomuksessa ristiriitaisesti. Hän oli Urho Kekkosen miehiä ja suhteet Neuvostoliittoon olivat vähintäänkin hyvät. Kanerva korostaa, että Kekkosen ajan Suomessa poliitikkoa ei otettu vakavasti ilman hyviä neuvostosuhteita.

– Jos ei ollut mitään aaninkia, mitä on ulkopolitiikka ja sen realiteetit Kekkoseen ja Neuvostoliittoon tai jos et tajunnut, mitä on ETYK, niin painoarvosi ei ollut kovin häävi, Kanerva summaa nyt.

Nykyisin tuota ajanjaksoa kutsutaan suomettumisen ajaksi. Kanerva on eri mieltä. Hänestä Kekkosen aika on Suomen menestystarinan merkittävä osa.

– Demokratian vinkkelistä katsottuna polvet notkahtelivat joskus, mutta Suomen tie jatkui.

Liturgiat kuntoon

Eduskunnan pöytäkirjoihin on jäänyt Kanervasta suomettumisen ajalta hämmentäviä merkintöjä.

Kanervan ennätyspitkän kansanedustajauran ensimmäinen puhe 28. marraskuuta 1975 käsitteli vasta Helsingissä allekirjoitettua ETYK-asiakirjaa.

Asiakirja tähtäsi sosialistimaiden ja lännen valtioiden suhteiden parantamiseen. Se oli Kanervan mielestä niin merkittävä, että sitä pitäisi opettaa opintokerhoissa, kouluissa, armeijassa, yliopistoissa ja Ylen ohjelmissa.

Parhaiten uransa alkuajoista on Kanervalla kuitenkin jäänyt mieleen puhe Suomen ja Neuvostoliiton YYA-sopimuksen merkityksestä.

– YYA-homma on varmaan siksi jäänyt mieleen, koska jouduin kirjoittamaan sen paperille. Niin kuin moni muistaa, sananvalinnoillakin oli silloin merkitystä. Piti kirjoittaa, ettei suksi lipsu, Kanerva nauraa.

Kanervan linja ei ollut kaikkien kokoomuslaisten mieleen. Silti hänet on äänestetty eduskuntaan jo viidellä vuosikymmenellä.

Tavoite olla eduskunnassa vielä 2020-luvulla

Ilkka Kanerva yrittää eduskuntaan seuraavissakin vaaleissa vuonna 2019. Silloin hän yltäisi parlamentaarikkona jo kuudennelle vuosikymmenelle.

Läpimenoa ei tarvitsisi ihmetellä. Kanervalla on legendaarinen vaalikoneisto, jota vetää isosisko Riitta Kanerva.

Ike-tiimiin kuuluu jäseniä Varsinais-Suomen vaalipiirin jokaisesta kunnasta. Tiimi toimii vuodet ympäri ja järjestää monenlaisia tapahtumia, muun muassa golf-turnauksia.

Politiikasta jättäytyminen pois ei ole käynyt Kanervan mielessä edes pahimpien vastoinkäymisten hetkellä.

– Tämä ei ole minulle mitään työtä. Tämä on isompi juttu. Tässä on intohimoa, elämäntehtävää ja missiota. Minun käsilläni ei tässä iässä ruveta puusepäksi.