EU-puheet paljastavat hallituksen linjaerot – Orpo ei sano ei uusille avauksille, Terho lukkiutuu hallitusohjelmaan

EU alkaa neuvotella rahaliiton uudistuksista parin viikon päästä. EU-komission puheenjohtajan Junckerin ehdotukset saavat Suomen hallituksessa riitasointisen vastaanoton.

politiikka
Eduskunnan täyistunto.
Jarno Kuusinen / AOP

Suomen hallituksen reaktio EU-komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ehdotuksiin EU-maiden yhteistyön syventämisestä oli kaksivaiheinen: Hallitus pitää EU:n eteenpäin menoa myönteisenä asiana. Hallitus kuitenkin näkee monta estettä, miksi useimpia Junckerin ehdotuksista ei kannata toteuttaa.

EU-maiden yhteistyön syventämisestä aletaan neuvotella parin viikon päästä Saksan vaalien jälkeen, ja ensimmäisenä pöydällä on rahaliiton uudistaminen. Saksan ja Ranskan odotetaan tuovan pöytään omia ehdotuksiaan, miten rahaliitto muuttuisi nykyisestä.

Suomi ei ole suoralta kädeltä valmis etenemään mihinkään.

– Emun kehittämisessä me olemme huolellisia askelissa. Pitkästä tähtäimestä olemme samaa mieltä, mutta jotta yhteisvastuu ei lisäänny, pitää saada ensin riskejä vähennettyä ja taloutta kuntoon kussakin maassa, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muotoilee.

Saksan ja Ranskan odotetaan esittävän, että Euroopan vakausmekanismista (siirryt toiseen palveluun) eli kriisimaiden pelastamiseksi perustetusta rahastosta - jonne Suomikin on pannut rahojaan - kehitettäisiin kaikkien maiden tukemiseen tarkoitettu rahasto, josta varoja saisi tiettyjä ehtoja vastaan. Ehtona voisi olla talouden rakennemuutosten toteuttaminen.

Suomi: ei tarvita EU:n valtiovarainministeriä

Maiden odotetaan myös esittävän, että Eurooppa saisi valtiovarainministerin. Ministerin tehtävä syntyisi, kun euroryhmän puheenjohtajan ja taloudesta vastaavan komission varapuheenjohtajan tehtävät yhdistettäisiin.

Suomen hallitus miettii parhaillaan, miten esityksiin pitäisi suhtautua. Esimerkiksi valtiovarainministerin tehtävän luomisesta Sipilä linjaa, että valtiovarainministeriä ei tarvita, kun ei ole budjettiakaan. Myöskään Sininen tulevaisuus -ryhmä ei kaipaa ministeriä. Kokoomus jättää kantansa vielä auki.

"Ei mahdu Suomen hallitusohjelmaan"

EU-komission puheenjohtajan Juncker nosti puheessaan esiin ehdotuksia, jotka yhdistäisivät Eurooppaa nykyisestä ja veisivät unionia liittovaltion suuntaan. Juncker toivoo, että unionimaat päättäisivät ulkopolitiikasta äänestyspäätöksin. Tämä terävöittäisi ulkopoliittisia kannanottoja, jotka nyt jäävät usein ympäripyöreiksi.

Juncker kaivaa uudelleen esiin myös ehdotuksen unionin presidentistä. Presidentin tehtävässä yhdistyisivät komission ja EU-maiden Eurooppa-neuvoston puheenjohtajien tehtävät. Ehdotus pyöri suunnitelmissa 2000-luvulla, kun yhteisö ideoi itselleen perustuslakia, mutta sen toteuttamisesta luovuttiin.

Sipilä naurahtaa ajatukselle yhteistyön syventämisestä Junckerin ehdottamilla visioilla.

– Ei mahdu Suomen hallitusohjelmaan. Nämä ovat pitkän tähtäimen asioita, eivätkä missään tapauksessa tule käsittelyyn tämän vaalikauden aikana, Sipilä tyrmää.

Ajatukset eivät miellytä myöskään sinisiä.

– Hallitusohjelma ei kovin pitkälle hyväksy liittovaltiotoimia, päinvastoin se korostaa kansallisen näkökulman EU-politiikkaa - mitä lähes kaikki EU-maat noudattavat, sanoo eurooppa- ja kulttuuriministeri Sampo Terho (sin.).

Orpo omalla tiellään: Suomen on oltava valmis etenemään

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo punnitsee vastauksiaan tarkkaan.

– En halua sanoa ei millekään. Toisaalta olen Suomen hallituksen edustaja, meillä on eduskunnan suomat mandaatit - enkä voi myöskään yli niiden suoraan ottaa kantoja. Mutta sen totean, että eteenpäin pitää mennä ja yhteisiä uusia asioita EU:n kehittämiseksi löytää ja myös Suomen ja Suomen hallituksen pitää olla valmis etenemään tarvittaessa.

Hallitusohjelmassa EU-linjaus on tiukka (siirryt toiseen palveluun). Siinä linjataan, että talouden yhteisvastuuta ei pidä lisätä eikä integraatiota joka puolella syventää. Tänä syksynä hallitus joutuu miettimään, kuinka paljon tuossa linjauksessa on joustoa.

– Jos tulee uusia esityksiä pöytään, kyllä silloin pitää olla niin hallituksen kuin eduskunnan tarvittaessa arvioimaan kantojaan. Ei maailma ole hallitusneuvotteluissa 2,5 vuotta sitten tullut valmiiksi, Orpo (kok.) esittää.

– Ulkomaiset linjaukset eivät muuta Suomen hallitusohjelmaa - mikä on hyvä - ja sitä tullaan noudattamaan siitä riippumatta, mitä ulkomailla linjataan, Terho (sin.) sanoo.