KSML: Ehtoollisviinien verokohtelu muuttuu – EU-laki ei jousta

Nykyinen verottomuus ei ole mukana hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi.

ehtoollinen
kirkko kristinusko ehtoollismaljat ehtoollinen ehtoollismalja kirkon hopeat
Soila Ojanen / Yle

Ehtoollisviinit muuttuvat verollisiksi Kirkkohallituksen vastustuksesta huolimatta, kirjoittaa Keskisuomalainen (siirryt toiseen palveluun). Hallituksen esityksessä uudeksi alkoholilaiksi ei ole mainintaa ehtoollisviinien verottomuudesta.

Verokohtelu muuttuu EU-lainsäädännön vuoksi. Ehtoollisviinin verovapaudelle ei ole perusteita alkoholijuomien verotusta koskevassa EU-lainsäädännössä.

Valtionvarainministeriön mukaan ehtoollisviinien verokohtelussa ei ole kansallista liikkumavaraa, kun asia tarkastettiin. Muissa Pohjoismaissa ehtoollisviini on verollista. Lisäksi verottaja on kokenut ehtoollisviinien verottomuuden hankalaksi, koska se on joutunut harkitsemaan eri uskonnollisten yhdyskuntien ehtoollistapoja.

Valtioneuvosto käsittelee alkoholilain muutosta kokouksessaan torstaina. Lopullisesti uuden lain hyväksyy eduskunta.

Nykyisessä laissa alkoholi- ja alkoholijuomaverosta todetaan, että ”verottomia ovat viinit ja välituotteet, jotka evankelis-luterilainen tai ortodoksinen seurakunta taikka uskonnonvapauslain mukaisesti rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta käyttää ehtoollisviininä”.

Kirkkohallitus on arvioinut aiemmin lehdelle, että ehtoollisviinien verollisuus toisi evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnille vuosittain yhteensä noin 160 000 euron lisäkulut. Lisämenoerä vaikeuttaisi osaltaan seurakuntien taloudenpitoa. Rahat olisivat pois esimerkiksi seurakuntien diakoniasta ja nuorisotyöstä.