Zapad-suursotaharjoitus alkaa – Länsimaat syyttävät Venäjää tarpeettomasta voiman näytöstä

Zapad 2017 suursotaharjoitus tuo suuret venäläisjoukot aivan Euroopan rajoille.

Venäjän Itämeren laivaston joukkoja maihinnousuharjoituksessa vuonna 2013. Kuva: Aleksei Druginyn / Ria Novosti / EPA

MOSKOVA Kauan kohistu Venäjän suursotaharjoitus Zapad – Länsi alkaa tänään torstaina. Venäjä on ilmoittanut, että kyse on puolustuksellisesta harjoituksesta lähinnä terrorismia ja kuvitteellista vihollista vastaan.

– On vihjattu, että sotaharjoitukset olisivat ponnahduslauta Liettuaan, Puolaan tai Ukrainaan hyökkäämiseksi, mutta millään näistä uskomattomista teorioista ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa, vakuutti Venäjän varapuolustusministeri Aleksander Fomin.

Venäjä on jaettu neljään sotilaspiiriin, joissa yhdessä se järjestää suuren sotaharjoituksen joka vuosi. Zapad on niistä suurin.

Venäjän mukaan harjoitukseen osallistuu alle 12 700 sotilasta Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Todellisuudessa Venäjän uskotaan liikuttelevan kymmenkertaista määrää sotilaita seuraavan viikon aikana. Näin tapahtui myös edellisessä Zapad 2013 –harjoituksessa.

– Tulemme näkemään kiistattomasti Venäjän voimannäytön. Jokainen, joka tätä epäilee, voi vain katsoa harjoituksiin osallistuvien joukkojen määrää. Niitä on enemmän kuin satatuhatta, sanoi Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen vieraillessaan Tallinnassa.

Venäjä ja EU- tai Nato-maa vastakkain?

Lännessä suursotaharjoitukseen suhtaudutaan epäillen. Taustalla ovat aiemmat kokemukset ja ilmoitus joukkojen määrästä. Alle 13 000 sotilaan harjoituksissa ei tarvitse kutsua kansainvälisiä tarkkailijoita seuraamaan toimintaa.

Valko-Venäjä on pyrkinyt ainakin jonkinlaiseen avoimuuteen ja kutsunut kymmeniä kansainvälisiä tarkkailijoita maahan. Valko-Venäjällä on huoli siitä, että osa Venäjän joukoista jää maahan myös harjoituksen jälkeen. Maa on valtioliitossa Venäjän kanssa.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi keskiviikkona tietoja kalustosta, jota se aikoo käyttää harjoituksessa. Listassa oli muun muassa satakunta tankkia ja kymmeniä ohjusjärjestelmiä.

Kalustoa on sen verran liikkeellä, että kyse on länsimaiden mukaan laajamittaista sotaa testaavasta harjoituksesta. Ja kun lännessä ollaan, vastakkain ovat Venäjä ja EU- tai Nato-maa.

Tärkeä Suwalkin käytävä

Zapad-harjoitus ulottuu koko Venäjän läntiseen sotilaspiiriin, Jäämereltä Ukrainan rajoille. Pääpaino on Valko-Venäjällä aivan Baltian maiden ja Puolan rajoilla.

Puolan ja Liettuan rajalinja on niin sanottu Suwalkin käytävä, noin sata kilometriä pitkä maakaistale. Sen itäpäässä sijaitsee Valko-Venäjä ja länsipäässä Venäjälle strategisesti tärkeä Kaliningradin erillissaareke.

Suwalkin käytävän sulkeminen eristäisi maitse Baltian maat seuraavasta Nato-maasta Puolasta.

Zapad-harjoitukseen osallistuvat kaikki Venäjän armeijan aselajit ja turvallisuuspalvelu FSB, kansalliskaarti sekä pelastus- ja katastrofiministeriö.

Venäjän media on raportoinut Zapadista lähinnä länsimaiden reaktioita. Media on kertonut venäläisille, miten länsimaissa – erityisesti Baltiassa – koetaan hysteriaa ja harhaluuloja Venäjän normaalina pitämiä sotaharjoituksia kohtaan.

Baltian maiden ja Puolan huoli ei ole täysin perusteeton. Ennen Georgian sotaa 2008 ja Krimin valtausta 2014 Venäjä siirsi joukkojaan kyseisille alueille osana sotaharjoituksia.

Lue lisää: