Terveysjätti Attendo pyrkii laajentumaan Itä-Suomessa

Kunta- ja uudistusministeri on kehottanut kuntia malttiin terveyskeskusten kiinteistökaupoissa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäripalveluja tarjoavan Attendon toimisto.
Yle

Yksityinen terveyspalveluyritys Attendo haluaa päästä pyörittämään sote-palveluita Hirvensalmen kuntaan Etelä-Savossa. Samalla Attendo on tarjoutunut ostamaan Hirvensalmen sosiaali- ja terveyspalveluiden kiinteistöt.

Tällä hetkellä rakennuksissa on vuokralla Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote.

Ehdotuksensa mukaan Attendo rakentaisi kuntaan nykyaikaisen hoivakodin ja perustaisi myös sote-keskuksen, jos lainsäädäntö sen aikanaan mahdollistaa.

Hirvensalmen kunnanhallitus käsittelee Attendon ehdotusta kokouksessaan ensi maanantaina.

Attendo on käynyt kymmenien kuntien kanssa neuvotteluja terveyspalvelukiinteistöjen ostamisesta tai pitkäaikaisesta vuokraamisesta ja sote-palveluiden tuottamisesta. Taustalla on sote-uudistus, jonka on määrä lisätä yksityisen sektorin liiketoimintamahdollisuuksia sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on peräänkuuluttanut kunnilta malttia (HS 7.9. (siirryt toiseen palveluun)). Vehviläisen mukaan sote-kiinteistöjen kauppoihin ja pitkäaikaisiin vuokrasopimuksiin saattaa liittyä kuntien kannalta arvaamattomia riskejä.

Toisaalta kunnat pelkäävät, että niiden käsiin ränsistymään jää tarpeettomia kiinteistöjä, kun maakunnat aikanaan päättävät, missä sote-palveluita järjestetään.