Angelina Jolie ohjasi elokuvan punakhmerien hirmuteoista: ”Olen Kambodžalle ikuisesti velkaa”

Tositapahtumiin perustuva Ensin he tappoivat isäni –elokuva kuvaa kansanmurhaa pikkutytön näkökulmasta.

Angelina Jolie
Ylen aamu-tv: Angelina Jolie haastattelussa
Ylen aamu-tv: Angelina Jolie haastattelussa

Punakhmerien terrorin uhriksi joutui 1970-luvulla jopa kaksi miljoonaa kambodžalaista. Yksi diktaattori Pol Potin vainoista selvinneistä on ihmisoikeusaktivisti Loung Ung. Ensin he tappoivat isäni on kertomus hänen lapsuudenkokemuksistaan.

Elokuvan (siirryt toiseen palveluun) ensi-ilta on huomenna perjantaina suoratoistopalvelu Netflixissä. Tapahtumat kuvataan pienen tytön silmin, ja kerronnan rajat noudattavat sitä, miten lapsi hahmottaa maailmaa. Ensin he tappoivat isäni on Angelina Jolien viides ohjaus. Ylen Hollywoodissa haastattelema ohjaaja kertoo kasvaneensa työn myötä.

– Tämä elokuva on rakenteeltaan rohkeampi kuin muut ohjaukseni. Sekä kuvaus että tarinan kuljetus ovat vähemmän perinteisiä kuin muissa elokuvissani. Pienen lapsen käsityskyky kerronnan ehtona haastoi minut oppimaan uutta.

Ohjaaja Jolieta ja käsikirjoittaja Ungia yhdistää sekä ihmisoikeusaktivismi että syvä ystävyys. Naiset tutustuivat, kun Jolie kuvasi tähdittämäänsä elokuvaa Lara Croft: Tomb Raider Kambodžassa. Läheisyys teki raskaan tarinan kertomisesta Jolielle erityisen merkityksellistä.

– Me olemme tunteneet toisemme kuusitoista vuotta, lapsemme ovat parhaita ystäviä keskenään ja meillä kotona häntä kutsutaan Long-tädiksi.

Kambodža muutti Jolien elämän

Kambodža oli yksi niistä maista, joissa vieraileminen sai Angelina Jolien aikanaan omistautumaan humanitääriselle työlle. Jolie toimi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n hyväntahdon lähettiläänä yli kymmenen vuoden ajan ja on nykyisin järjestön erityislähettiläs.

– Sinne matkustaminen todella avasi silmäni. Luulin kohtaavani sotien ja köyhyyden takia sulkeutuneita ihmisiä, joiden sydän on särkynyt. Tapasinkin uskomattomia, lannistumattomia ihmisiä, jotka ovat täynnä elämää. Rakastan Kambodžaa kambodžalaisten ihmisten takia. Ensin he tappoivat isäni on heidän oma tarinansa ja kerrotaan heidän omalla kielellään. Minulla oli vain etuoikeus olla mukana.

Kambodžan tarinan kertominen oli Jolielle tärkeää myös henkilökohtaisista syistä. Hänen kuudesta lapsestaan vanhin, 16-vuotias adoptiopoika Maddox on sieltä syntyisin.

– Opin siellä todella paljon itsestäni ja siellä minusta tuli äiti. Olen ikuisesti velkaa Kambodžalle.

Ihmisoikeudet ovat olleet keskeisessä osassa Jolien ohjaamissa elokuvissa ensimmäisestä dokumenttielokuvasta lähtien.

– Mielestäni on tärkeää tehdä tällaisia elokuvia. Joskus aikoinaan olemme voineet vedota siihen, että emme ole tienneet, mitä maailmassa tapahtuu. Nyt me tiedämme. Tiedosta huolimatta emme pysty lopettamaan kaikkia sotia, tai maailman hädänalaisten kärsimyksiä. Se mitä voimme tehdä on se, että puhumme näistä asioista.

Vaikka Jolien ääni ohjaajana on totinen, hän arvostaa komediaa.

– Kun miettii, millaisia elokuvia ohjaan, on kummallista että todella arvostan komediaa. En vain kerta kaikkiaan osaa sitä, en ole siinä hyvä. Ehkä jonain päivänä vielä voin tehdä sellaisenkin.