"Suomi on suuri, houkutteleva markkina" – Terveystalo aikoo listautua Helsingin pörssiin

Yhtiö tavoittelee listautumisella laajempaa omistuspohjaa ja kasvumahdollisuuksia.

Suomen Terveystalo
Terveystalo Joensuu.
AOP

Terveystalo suunnittelee listautumisantia ja osakkeidensa listaamista Helsingin pörssin pörssilistalle.

– Terveyspalvelujen kysyntä on kasvussa ja Suomi on suuri, houkutteleva ja kasvava terveydenhuoltopalvelujen markkina. Terveystalo haluaa edelleen kehittää suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää ja -palveluita yhteiskunnan näkökulmasta. Suunniteltu listautumisanti laajentaisi omistuspohjaamme ja mahdollistaisi näiden kasvumahdollisuuksien tavoittelemisen, kommentoi Terveystalon toimitusjohtaja Yrjö Närhinen tiedotteessa.

Närhisen mukaan listautuminen on tärkeää myös sote-uudistuksen tavoitteisiin pääsemiseksi.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus on Suomelle kriittinen, ja sekä julkisiin että yksityisiin ratkaisuihin on turvauduttava, jotta sen tavoitteisiin päästäisiin. Terveystalo haluaa edelleen kehittää suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää ja -palveluita yhteiskunnan näkökulmasta, Närhinen sanoo.

Yhtiö perustelee listautumisen hyödyiksi myös yleisön kiinnostuksen kasvun ja tunnettuvuuden parantumisen sijoittajien, liikekumppaneiden ja asiakkaiden keskuudessa.

Kerää 100 miljoonaa euroa

Suunnitellun listautumisannin odotetaan koostuvan sekä osakemyynnistä, jossa eräät osakkeenomistajat myyvät osakkeitaan, että osakeannista, jossa yhtiö laskee liikkeeseen uusia osakkeita. Listautumisannin yhteydessä tavoitteena olisi kerätä osakeannilla noin 100 miljoonaa euroa ennen osakeantiin liittyviä palkkioita ja kuluja.

Neljä institutionaalista sijoittajaa ovat sitoutuneet tulemaan ankkurisijoittajiksi listautumisannissa. Näitä sijoittajia ovat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Hartwall Capital Oy Ab, Rettig Group Oy Ab ja Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo.

Yhtiöllä oli vuonna 2016 noin miljoona yksittäistä asiakasta, sekä noin 2,7 miljoonaa lääkärikäyntiä, mikä vastasi yhtiön mukaan 12 prosenttia kaikista Suomen lääkärikäynneistä. Toimipaikkoja on noin 180.

Terveystalo on laajentunut viimeisen vuoden aikana muun muassa Helsingin Diakonissalaitoksen omistaman Diacorin yhdistyttyä Terveystaloon. Yhtiön viime vuoden liikevaihto oli vajaat 710 miljoonaa euroa.

Terveystalo poistui pörssistä vuonna 2009, kun pääomasijoitusyhtiö sai omistukseensa 97,7 prosenttia yhtiön osakkeista ja äänistä.