Rauhannobelisti Suu Kyi ahdingossa – Jos Myanmarin armeija nousee, demokratia unohtuu

Myanmarin demokratiakehitys on vaarassa pysähtyä, jos armeija syrjäyttää nykyjohtajan ja ottaa vallan.

Myanmar/Burma
Myanmarista Bangladeshiiin saapuvia rohingya-pakolaisia Naf-joen rannalla
Myanmarin tilanteesta keskustelivat Aamu-tv:ssä ulkoministeriön vastuuvirkamies Petri Wanner ja Lähetysseuran Myanmarin rauhanhankkeen projektipäällikkö Johannes Vierula.

Myanmarin johtaja, rauhannobelisti Aung San Suu Kyi on jäänyt pahasti puun ja kuoren väliin. Tätä mieltä ovat sekä Suomen ulkoministeriön että Lähetysseuran edustajat, jotka keskustelivat torstaina rohingya-muslimien tilanteesta Ylen aamu-tv:ssä.

Lähes 400 000 Myanmarin rohingya-muslimivähemmistöön kuuluvaa ihmistä on paennut väkivaltaisuuksia rajan yli Bangladeshiin. YK:n mukaan kyse on etnisestä puhdistuksesta, johon armeija on syypää, Myanmarin hallitus puolestaan sanoo taistelevansa terrorismia vastaan.

Länsimaat ovat painostaneet Aung San Suu Kyitä, Nobelin rauhanpalkinnon saanutta demokratia-aktivistia, puuttumaan ihmisoikeusrikkomuksiin ja tuomitsemaan asevoimien kovat otteet.

Aung San Suu Kyille tilanne on äärimmäisen kiperä, koska Myanmarin demokratiakehitys on vaarassa pysähtyä, jos armeija syrjäyttää nykyjohtajan ja ottaa vallan.

Ulkoministeriön vastuuvirkamies Petri Wanner muistuttaa, että Myanmarissa armeijalla on keskeinen asema ja hallussa kolme keskeistä ministerinsalkkua, joten siviilijohtajan pelko on aiheellinen.

Projektipäällikkö Johannes Vierula Suomen Lähetysseurasta sanoo, että tilannetta seurataan tiiviisti, mutta tietoa on vaikea saada.

Ylen toimittaja Kirsi Crowley matkaa lauantaina Bangladeshiin. Hänen mukaansa liki 400 000 ihmistä on siellä vailla suojaa ja kansainvälinen apu on lapsenkengissä.

– Olennaista on, pystyykö kansainvälinen yhteisö toimimaan ja painostamaan Myanmaria ottamaan rohingyat takaisin ja saamaan levottomuudet kuriin, sanoo Crowley.