Atte Kaleva suomalaisnaisen vapautumisesta: Tuskin päästivät hyvää hyvyyttään

Kalevan mukaan kaikki viittaa yhä siihen, ettei sieppauksen taustalla ollut jihadistinen järjestö vaan rahaa haluava rikollisjoukkio.

panttivangit
Atte Kaleva
Kimmo Brandt / AOP

Ulkoministeriö kertoi torstaiaamuna, että Afganistanissa toukokuun lopulla siepattu suomalaisnainen on vapautunut ja turvassa. Jihadismin tutkija Atte Kaleva uskoo jonkinlaisen sopimuksen tapahtuneen.

– Tuskin he hyvää hyvyyttään häntä päästivät. Ehkä siinä jotain on ollut, Kaleva pohti Yle Radio Suomen Ajantasassa torstaina.

Suomalaisnainen työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -hyväntekeväisyysjärjestössä. Kalevan mukaan on tyypillistä, että vapauttamisesta neuvottelee jokin ulkopuolinen taho.

– Kriisialueilla toimivilla kansalaisjärjestöillä on proseduurit, että he käyttävät turvallisuusyhtiöiden palveluja, ellei kyse ole isoista YK:n alaisista järjestöistä.

Heinäkuun lopussa julkaistulla videolla suomalaisnainen vetosi kristilliseen yhteisöön ja pyysi antamaan sieppaajilleen rahaa, tai muuten tapahtuisi jotain pahaa. Kaleva arvioi jo tuolloin, ettei sieppauksen taustalla olisi jihadistinen järjestö.

Kalevan mukaan kaikki viittaa edelleen muuhun kuin uskonnon motivoimaan rikollisuuteen.

– Siepannut taho ei ilmeisesti yrittänyt häätää kristillistä järjestöä tai kristittyjä Afganistanista. Se ei ainakaan ollut määräävä motiivi.

Ulkoministeriö tiedottaa vapautumisesta lisää puoliltapäivin. Lisäksi ulkoministeri Timo Soini (sin.) kertoo asiasta lehdistötilaisuudessa iltapäivällä noin klo 16 ja Yle näyttää tilaisuuden suorana.

Kaleva oli itse useita kuukausia siepattuna Jemenissä vuosina 2012–2013. Suomalaisnaisen vapautuminen tuntui Kalevasta luonnollisesti hyvältä.

– Tämä oli hieno uutinen aamun alkuun, hän sanoi Ajantasassa.

Lue lisää:

Ulkoministeri Timo Soini kertoo Afganistanissa siepatun suomalaisnaisen vapautumisesta Washingtonissa

Afganistanissa siepattu suomalaisnainen vapautettiin

Jihadismitutkija Atte Kaleva suomalaisen naisen sieppauksesta: Rahan pyytäminen on hyvä merkki