Espanjan poliisi määrättiin estämään Katalonian itsenäisyysäänestys

Syyttäjänvirasto määräsi äänestystä tukevat pormestarit oikeuden kuultaviksi.

Katalonia
Katalonian kansallispäivä keräsi maanantaina laajat kansanjoukot Barcelonan keskustaan.
Katalonian kansallispäivä keräsi maanantaina laajat kansanjoukot Barcelonan keskustaan.Susanna Saez / EPA

MadridEspanjan valtion syyttäjävirasto määräsi keskiviikkona, että kaikki Katalonian itsenäisyysäänestystä tukevat pormestarit on kutsuttava oikeuden kuultaviksi.

Heitä epäillään lakien rikkomisesta viranhoidossa. Jos pormestarit kieltäytyvät kuulustelusta, poliisin on noudettava heidät.

Espanjan korkeimmat oikeuselimet, Katalonian alueellinen korkein oikeus sekä alueparlamentin lakimiehet ovat todenneet äänestyshankkeen lainvastaiseksi.

Katalonian separatistisen aluejohdon ajamaa äänestystä, joka on määrä pitää 1. lokakuuta, tukee tiettävästi kuitenkin yli 700 pormestaria. Kataloniassa on noin tuhat kuntaa, joista valtaosaa johtavat separatistipuolueet.

Noin 30 kuntaa johtava Kansan yhtenäisyys (CUP) ilmoitti heti, etteivät sen pormestarit lähde vapaaehtoisesti oikeuden eteen.

Vaaliuurnat voidaan takavarikoida

Pormestarien nouto kuultaviksi kuuluu Katalonian aluejohdon suorassa alaisuudessa oleville Katalonian omille poliisivoimille Mossos d´Esquadralle.

Noin 18 000 poliisin vahvuisten joukkojen tehtäväksi lankeaa myös laittoman äänestyksen estäminen, jota Espanjan korkein oikeus ja Katalonian syyttäjälaitos vaativat.

Banderollissa toivotettiin näkemiin Espanjalle.
Banderollissa toivotettiin näkemiin Espanjalle.Quique Garcia / EPA

Mossos d´Esquadran päällikkö Josep Lluis Trapero välitti tiistaina poliiseille käskyn estää lokakuun äänestys.

Se merkitsee muun muassa mahdollisten uurnien ja vaalitarpeiden takavarikointia – ja ehkä äänestystä järjestävien pidättämistä, jos he ovat julkisia viranhaltijoita tai vastustavat poliisia.

Lisäksi käsky saattaa merkitä äänestyskampanjan estämistä. Kampanjan on määrä alkaa ensi yönä.

Jo keskiviikkona kampanjan nettisivusto suljettiin tuomioistuimen määräyksestä. Sivusto kuitenkin siirtyi toimimaan ulkomaisista servereistä.

Kahdenlaisia poliiseja

Hyväksyessään oikeuslaitoksen vaateen poliisipäällikkö Trapero toimi vastoin Katalonian aluehallituksen johtajan Carles Puigdemontin julkisesti esittämiä toiveita.

Traperon esimiehiä ovat aluehallituksen poliisiministeri Joaquim Forn ja poliisiylijohtaja Pere Soler. He ovat kovan linjan separatisteja.

Trapero saatetaan siis pyrkiä syrjäyttämään. Toisaalta Katalonian poliisit ovat viime kädessä Espanjan sisäministeriön alaisia, ja heidän ydintehtävänsä on perustuslaillisen järjestyksen turvaaminen.

Myös Espanjan valtion poliisivoimat Guardia Civil sekä Policia Nacional saivat Katalonian syyttäjälaitokselta saman käskyn estää äänestys, joten ne toimivat asiassa Katalonian poliisin rinnalla.

Barcelonassa julkaistava päivälehti El Periodico kertoi keskiviikkona, että lisää valtion poliisivoimien mellakantorjuntajoukkoja olisi jo siirretty tuhansittain Kataloniaan ja sen välittömään ympäristöön.

El Periodicon mukaan Espanjan sisäministeriön tavoite on kaksinkertaistaa valtion poliisivahvuus Kataloniassa. Normaalisti siellä on noin 6 000 miestä.

Lehti ei maininnut tiedoilleen mitään lähdettä.

Ratkaiseva voimainkoitos

Joka tapauksessa Kataloniassa on nyt käynnissä vuosia jatkuneen irtautumishankkeen merkittävä voimainkoitos.

Ratkaisevaa on, seuraavatko Katalonian virkamiehet – etenkin poliisi ja oikeuslaitos – aluehallitusta vai Espanjan keskushallitusta.

Tuomioistuinpäätöksiä satelee. Aluehallituksen keskeisten separatistijohtajien viraltapanoa pidetään mahdollisena. Katalonian korkein oikeus on hyväksynyt syytteet heitä vastaan virka-aseman sekä julkisten varojen väärinkäytöstä.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy vetosi keskiviikkona katalonialaisiin, että he eivät osallistuisi äänestysjärjestelyihin.

– Kansanäänestystä ei voi olla, koska se olisi täysin laitonta, Rajoy toisti ties kuinka monennen kerran.

– Jos lakia ei noudateta, kansalaisten enemmistön tahdolla ei ole enää merkitystä ja jokainen voi tehdä mitä lystää. Se toisi voimaan viidakon lait, Rajoy perusteli.

Hallitus on kehottanut Katalonian separatisteja ajamaan asiaansa Espanjan parlamentissa.

Hallitus selkä seinää vasten

Espanjan hallitus on selkä seinää vasten. Separatistit aikovat heti äänestyksen jälkeen julistaa voimaan valmistelemansa siirtymälait ja toteuttaa yksipuolisen irtoamisen.

Hallitus yrittää katkaista hankkeen estämällä äänestyksen.

Aluejohtaja Puigdemont on sitä mieltä, että jos äänestys estetään, Katalonialla on oikeus julistautua itsenäiseksi tällaiseen "ilmaisunvapautta kahlitsevaan" poliisitoimeen vedoten.

Kataloniassa on kuitenkin jo pidetty yksi itsenäisyysäänestys, aluevaaleja on käyty itsenäisyysteemalla ja mielipidekyselyjä tehdään jatkuvasti. Aluehallituksen johtaja Puigdemont myöntää, että itsenäistymistä kannattaa noin 5,5 milljoonasta äänioikeutetusta noin kaksi miljoonaa.

Kansainvälistä tunnustusta Katalonialle ei ole luvassa. Kansainväliset luottoluokittajat varoittavat, että hanke uhkaa Espanjan talousnäkymiä.

Euroopan unioni on sanonut, että jos jokin EU-maahan kuuluva alue irtoaa emämaastaan, se joutuu ulos EU:sta.

Juttua tarkennettu klo 18.12: Lopusta koko väestön määrä muutettu äänioikeutettujen määräksi.