1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laskettelurinteet

Antikkalan lasketteluhankkeille iso takaisku: ei saanut lupaa lumettamiseen

Rinneyhtiö Huippupaikat suunnitteli Kuopion Antikkalaan muun muassa toista rinnettä, mutta investoinnit eivät toteudu ilman lumetusjärjestelmää.

Kuva: Antti Karhunen / Yle

Lumetusjärjestelmän rakentaminen Kuopion Puijolla sijaitsevaan Antikkalan laskettelurinteeseen on vaakalaudalla.

Itä-Suomen aluehallintovirasto ei myöntänyt Kuopion kaupungille lupaa lumetusjärjestelmän rakentamiseen ja lumetusveden ottamiseen läheisestä Iso-Valkeisen lammesta. AVI katsoo, että Iso-Valkeisen vesi on esimerkiksi niin fosforipitoista, että se rehevöittäisi Antikkalan rinnettä ja rinteessä kasvavat harvinaiset sienilajit ja kasvit kärsisivät.

Harvinaisista sienistä rinteessä kasvaa muun muassa rusokaslaji (Entoloma cuspidiferum), jonka uhanalaisuutta ei ole edes määritelty, koska se löydettiin Suomesta (nimenomaan Antikkalan rinnealueelta) vasta viimeisimmän uhanalaisuusselvityksen jälkeen. Myös erittäin uhanalaiseksi arvioidun viherhäiverusokkaan ainoa tunnettu kasvupaikka on Antikkalassa.

Kaupunki valittanee ratkaisusta hallinto-oikeuteen

Aluehallintoviraston kielteinen päätös tarkoittaa sitä, että rinteet viime talvena vuokrannut Huippupaikat-yhtiö ei voi rakentaa alueelle lumetusjärjestelmää, ellei ratkaisu muutu hallinto-oikeudessa.

Huippupaikat vuokrasi rinnetoiminnan kaupungilta 30 vuoden vuokrasopimuksella ja tarkoitus oli investoida alueeseen tulevina vuosina vähintään 1,5–2 miljoonaa euroa. Suunnitelmissa on toinen rinne, uusi hiihtohissi, uudet ravintola- ja vuokraamorakennukset sekä erillinen alue lapsille.

Myös lumetusjärjestelmä on olennainen osa suunnitelmia, koska se pidentäisi tuntuvasti laskettelukautta ja keskuksen pyörittämisen kannattavuutta. Nykyisin laskettelukausi on Antikkalassa täysin luonnonlumen varassa.

Kuopion kaupungin ympäristöjohtaja Tanja Leppänen pitää erittäin todennäköisenä, että kaupunki hakee päätöksen kumoamista hallinto-oikeudesta.

– Meidän näkemys on, että fosforin poistaminen vedestä on kyllä teknisesti mahdollista. Rinteen rehevöitymistä voidaan estää myös sillä, että niittämisen jälkeen niittomassa kuljetetaan rinteestä pois, Leppänen sanoo.

Huippupaikat: "Harmittaa kaupungin puolesta, investoinnit viivästyvät"

Huippupaikat selvittää nyt Kuopion kaupungin kanssa, mitä asialle on tehtävissä. Jos lupa lumetukselle olisi tullut, järjestelmä olisi todennäköisesti ehtinyt talvikaudelle 2018–2019.

Huippupaikoilla on laskettelukeskukset myös Sotkamon Vuokatissa, Nilsiän Tahkolla ja Siilinjärven Kasurilassa, joten pienen Antikkalan kehittäminen ei ole taloudellisesti yhtiölle kovinkaan merkittävä asia. Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Ilkka Suutarinen harmitteleekin asiaa lähinnä Kuopion kaupungin kannalta.

– Huippupaikat voi elää tämänkin päätöksen kanssa, mutta harmittaa, kun Kuopion kaupunki on satsannut aikaa ja vaivaa liikuntapaikan rakentamiseksi. Kyllä tämä ratkaisu tarkoittaa, että kaikki investoinnit viivästyvät parilla vuodella, Suutarinen arvioi.

Jos lumetuslupaa ei heltiä edes hallinto-oikeuskäsittelyn jälkeen, Huippupaikat todennäköisesti vetäytyy Antikkalasta kokonaan.

– Lumetus on oleellinen asia, että hiihtokeskus- ja ulkoilutoimintaa pystyy Antikkalassa pyörittämään. Jos se ei järjesty, Huippupaikat pääsee sopimuksesta irti, Suutarinen sanoo.

Antikkala pysyy kiinni tulevana talvena

Tulevana talvena Antikkalan rinteet pysyvät kiinni. Viime talvena Antikkala aukesi helmikuussa, kun rinteessä oli luonnonlunta tarpeeksi.

Aluehallintovirasto julkaisi torstaina ratkaisun kahdesta Antikkalaan liittyvästä lupa-asiasta. (siirryt toiseen palveluun)Huippupaikat Oy:n hakemus alueella olevien norojen suojelusta poikkeamisesta hyväksyttiin, mutta kaupungin hakema lupa vedenottamisesta siis hylättiin. Aluehallintoviraston ratkaisusta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat verkkosivuillaan. (siirryt toiseen palveluun)

Päivitys 15.9. klo 8:17 Uutiseen päivitetty ajantasainen tieto, jonka mukaan Antikkalan rinteitä ei avata ollenkaan tulevana talvena. Vielä torstaina Huippupaikoista arvioitiin, että keskus avataan, kun luonnonlunta on tarpeeksi.