Afganistanilaistoimittaja Ylelle: Paikalliset turvallisuusviranomaiset mukana suomalaisnaisen vapauttamisessa

Toukokuussa siepattu ja torstaiaamuna vapautettu suomalaisnainen on tällä hetkellä Kabulissa.

panttivangit
Turvallisuusjoukkoja Kabulin kaduilla.
Turvallisuustilanne Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa on heikko.Hedayatullah Amid / EPA

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa työskentelevän toimittajan Esmat Kohsarin mukaan Afganistanin turvallisuusviranomaiset ovat ohjanneet suomalaisen avustustyöntekijän vapautusoperaatiota. Paikalliset viranomaiset ovat tapahtumien yksityiskohdista toistaiseksi varsin vaitonaisia.

Toimittaja Esmat Kohsar oli saanut tietoa Afganistanin sisäministeriön turvallisuusjohdolta. Viranomaisten lausunto on luvassa lähiaikoina.

– Uutinen ei ole saanut kovin paljoa palstatilaa. Tolo news -uutiskanava julkaisi asiasta pienen artikkelin. Kesällä uutisoitiin avustusjärjestölle työskennelleen intialaisnaisen vapauttamisesta.

Ruotsalaisessa hyväntekeväisyysjärjestössä työskennellyt 37-vuotias suomalaisnainen siepattiin Kabulissa toukokuussa. Suomen ulkoministeriö tiedotti naisen vapautumisesta aamulla.

"Panttivangin paineet ovat hirmuisia"

Toimittaja Esmat Kohsar sanoo, ettei hänellä ole tietoa mahdollisesta lunnaiden maksusta tai rahaliikenteestä Mercy-avustusjärjestölle työskentelevän suomalaisen vapauttamisessa.

Ylen kanssa aiemminkin yhteistyötä tehnyt afganistanilaisjournalisti on itse haastatellut Kabulissa tunnettua lääkäriä, tohtori Taharia, joka vapautettiin neljänkymmenen vuorokauden ja 20 000 dollarin lunnasrahojen maksamisen jälkeen.

– Hänet siepattiin, koska hän oli rikas. Sieppaajat eivät jääneet kiinni, koska perhe maksoi suoraan noin miljoonan afgaanin lunnaat. Viranomaisyhteyksiä ei ollut, selvittää Kohsar.

Hänen mukaansa afganistalaislääkäriä kidutettiin ja pidettiin pitkiä aikoja käsiraudoissa ja vailla ruokaa ja juomaa.

– Kun haastattelin häntä, hän oli todella lopussa. Panttivankien paineet ovat hirmuisia, koska piinan päättymisestä ei tiedä. Näin on varmasti myös maannaisenne tapauksessa.

Lunnasrahoilla ostetaan aseita ja panssariajoneuvoja

Kabulissa ei liiku toimittaja Kohsarin mukaan tietoa sieppaajista. Lunnasrahat ovat valtaisia köyhän Afganistanin mittakaavassa. Sieppaajat ostavat itselleen turvallisuutta luomalla turvattomuutta kohteilleen, olivatpa nämä ulkomaalaisia tai paikallisia.

– Varsin usein rahat menevät aseellisten ryhmittymien varustautumiseen. He hankkivat uusia panssariajoneuvoja, vartijoita ja aseita. Kun kuvissa näkee upouusia ampumaaseita, voi arvella, että kyse on ollut merkittävästä rahalähteestä. Osa jengeistä tavoittelee vain rahaa, osalla on myös poliittisia tavoitteita.

Kabulissakin ollaan huojentuneita 

Vaikka tapahtumien kulku ei ole tiedossa on sieppauksen päättyminen myönteisesti myös Afganistanin pääkaupungissa myös ilahduttava asia.

– On positiivista, että Afganistanin turvallisuusviranomaiset olivat mukana operaatiossa. Kansainvälinen koulutus ja yhteistyö tehoavat.

Ulkoministeriö järjestää tiedotustilaisuuden asiasta kello 16. Yle näyttää tilaisuuden suorana lähetyksenä Ylen verkkosivuilla.

Lue lisää:

Afganistanissa siepattu suomalaisnainen vapautettiin

Operation Mercy iloitsee suomalaisnaisen vapautumisesta

Atte Kaleva suomalaisnaisen vapautumisesta: Tuskin päästivät hyvää hyvyyttään