Elonkerjuu aloittaa salakeikoilla uuden solistin toiveesta

Toissa syksynä tauolle jäänyt Elonkerjuu-yhtye harjoittelee vanhoja kappaleita, mutta uuttakin musiikkia on syntymässä. Uusi solisti Osku Ketola tuo bändiin palasen vanhaa ja palasen uutta.

Elonkerjuussa vaikuttavat Osku Ketola (laulu&viulu), Simo Ralli (sähkökitara&taustalaulu), Lenni Paarma (rummut&taustalaulu) ja Antero Naali (basso&laulu) Kuva: Elonkerjuu

Osku Ketolan elämä muuttui alkukesästä, kun hän sai puhelinsoiton.

– Olin keikkareissulla matkalla Kyröön, kun sain sellaisen hämärän puhelun. En yhtään tiennyt kuka soittaa ja luulin, että se on puhelinmyyjä. Ajattelin, että en vastaa, Ketola muistelee soittoa.

Ketola päätti kuitenkin vastata puheluun ja soittajaksi paljastui Elonkerjuun rumpali Lenni Paarma, joka kyseli Palavan keikkatilanteesta.

– Sitten se läväytti, että me ollaan mietitty, että olisitko sinä kiinnostunut lähtemään... Me ei haluta laittaa hyvää orkesteria manan majoille, Ketola kertoo.

– Elämä on siitä hienoa, että sitten kun on rauhallinen vaihe, niin nurkan takana odottaa uutta ja kummallista.

Palava-yhtyeestä ja The Voice of Finlandista tunnettu Ketola ei aivan heti suostunut tarjoukseen, vaan pohti ja pyysi päästä kokeilemaan.

– Se on vähän kuin uusi parisuhde, että sitä on muutaman kerran pakko kokeilla, ennen kuin voi sanoa, että tuleeko tästä mitään.

Salatreffit Teuvalla

Pian puhelun jälkeen bändin jäsenet sopivat salaiset treenit Teuvalla ja harjoittelivat muutamia kappaleita.

– Tuntui, että niitä oli mukava laulaa ja bändissä on loistavia hahmoja. Kemiat toimivat hyvin, Ketola kertoo.

Päätöksen synnyttyä alkoi bändi heti harjoittella vanhoja kappaleita ja myös kirjoittaa uusia. Uutta musiikkia on tulossa jo mahdollisesti pian.

– Sillähän ne bändit elossa pysyy, että sävellystyö on parhaillaan käynnissä ja samalla ajetaan sisään näitä vanhoja kappaleita mulle laulettavaksi, Ketola kertoo.

Kokoonpanolla on jo neljästä viiteen uutta kappaletta. Kappaleet ovat Ketolan mukaan vielä raakileita, mutta uusia kappeleita syntyy nopealla tahdilla. Jokainen bändin  jäsen osallistuu aktiivisesti sävellystyöhön.

– Melkein joka viikko tulee WhatsAppiin viesti, että "menkääs katsomaan sähköpostia, siellä on uusi kappale", Ketola kertoo.

Ketola kertoo, että loppuvuodesta tai ensi vuoden alusta on luvassa mahdollisesti muutama salakeikka, jotta ensimmäiset virheet lavalla saisi tehtyä mahdollisimman salassa. Sitten vasta on luvassa kunnolliset keikat.

Palavan ja Elonkerjuun eroavaisuudet?

Osku Ketolan mukaan Palava ja Elonkerjuu ovat henkisesti samasta sukupuusta: suomenkielistä ja jollakin asteikolla pohjalaista.

– Ei se niin hirveän suuri loikka ole, mutta jokaiseen bändiin liittyy ominaispiirteitä. Enhän ole esimerkiksi hirveästi aiemmin vääntänyt ja kääntänyt pohjanmaaksi, Ketola kertoo.

Elonkerjuulla on ollut historiansa aikana kaksi solistia. Lauri Tähkä jätti yhtyeen 2011, jonka jälkeen solistiksi 2012 hyppäsi Juha Lagström. Syksyllä 2015 bändi ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän mittaiselle tauolle. Samalla yhtyeen jätti myös viulisti Johanna Koivu. Kahden edellisen solistin saappaisiin astuminen ei pelota.

– Tein sen päätöksen, että ketään en pysty korvaamaan varsinaisesti, en laulajia, enkä Johannaa viulun varressa. Mun on pakko yrittää olla vain Osku Ketola, mies hymyilee.

Ketolalla on bändien lisäksi kokemusta myös taustavoimana olemisesta, sillä hän työskenteli 10 vuotta Warner Musicin palveluksessa artistien asioita hoitaen. Hän uskoo edelleenkin bänditoiminnan tulevaisuuteen.

– Tietyllä tavalla Elonkerjuu on sellainen perinteinen orkesteri, jota käydään kuuntelemassa. Minkä takia muuttaa sitä? Niin kauan kuin se toimii, niin tehdään, Ketola toteaa.