1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisi

Helsingin poliisi esitteli uuden 750 000 euroa maksaneen partioveneensä – "välttämätön ostos"

Monitoimipartiovene Ville 1 kulkee kovaa ja pysähtyy hetkessä. Veneen erikoisuus on valmius öljyntorjuntatehtäviin.

Helsingin poliisin uusi monitoimipartiovene Ville 1 esiteltiin torstaina medialle. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

Kokkolalaisen Kewatec Aluboatin rakentama uutuudenkarhea poliisivene lipuu kohti Helsingin Katajanokalla sijaitsevaa venepoliisin laituria.

Kyseessä on Helsingin poliisilaitoksen uusi monitoimipartiovene Ville 1, joka on tehty mittatilaustyönä Helsingin venepoliisin tarpeita varten. Venepoliisin esimies, ylikonstaapeli Jarmo Niininen ei säästele ylisanoja uudesta työkalusta puhuessaan.

– Tämän myötä pääsimme siirtymään kokonaan uudelle aikakaudelle.

Veneen kyydistä laiturille astuu myös poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen, joka perustelee 750 000 euroa maksanutta investointia huolellisin sanankääntein. Hän pitää veneen hankintaa "välttämättömänä".

– Punnitsimme tarkkaan, tarvitaanko tällaista venettä, ja jos tarvitaan, millainen sen pitää olla. Vene on 30 vuotta poliisin käytössä, ja se korvaa vuonna 1992 käyttöönotetun veneen, joka oli saavuttanut tekniikaltaan ja käyttöominaisuuksiltaan elinkaarensa pään.

Ylikonstaapeli Jarmo Niininen oli alusta alkaen mukana suunnittelemassa uuden partioveneen tilausta ja tarpeellisia ominaisuuksia. Kuva: Kari Ahotupa / Yle

"Ei mikään mediatemppu"

Vene lanseerattiin käyttöön näyttävän mediatilaisuuden  yhteydessä torstaina aamupäivällä.

Kun samaan aikaan on meneillään korkeiden poliisiviranomaisten virkarikosepäilyjä, huumepoliisin ex-johtajan oikeudenkäynnit ja muuta kritiikkiä poliisin toimintaa kohtaan, on syytä kysyä, onko veneen esittelyssä mediatempun makua.

Kolehmaisen mukaan asioilla ei ole mitään tekemistä keskenään.

– Ei missään tapauksessa. Me hoidamme asian kerrallaan, ja nyt oli aika esitellä tämä meidän uusin hankinta. On myös aiheellista kertoa veronmaksajille, mihin rahoja käytetään.

Crash stop kasteli kuvaajat

Ville 1 täydentää Helsingin venepoliisin kalustoa, johon kuuluu nyt kaksi katettua ja yksi avovene. Veneessä uudenlaista lähestymistapaa edustaa valmius öljyntorjuntatehtäviin. Takakannen matalat laidat helpottavat työskentelyä, ja tilavaan työskentelytilaan mahtuu öljyntorjuntahäkki.

– Tämä niin sanottu ahterikansi on lähellä vesirajaa, jolloin se on mahdollisimman toimiva myös muissa työtehtävissämme, Niininen sanoo.

Veneen kyytiin sopii 12 henkilöä ja sen huippunopeus on noin 42 solmua.

Käytettävyydestä ja pysähtymisnopeudesta saatiin todisteita jo torstain mediatilaisuudessa, kun ylikonstaapeli Jarmo Niininen ajoi 34 solmun nopeudella Katajanokan jäänmurtajien edustalle ja teki hallitun crash stopin, eli äkkipysäytyksen.

Vesi roiskui ja kuvaajat kastuivat, mutta vene pysähtyi vaivattomasti muutamassa sekunnissa.