Länsimetro vaatii vielä satoja toimenpiteitä – HKL: Toivottavasti kulkee lokakuussa

Länsimetron valvomojärjestelmien käyttöönotossa on törmätty jopa satoihin virheilmoituksiin, eikä järjestelmiä siksi voi vielä käyttää.

Länsimetro
Ville Lehmuskoski
Länsimetro kulkee "toivottavasti lokakuussa", sanoo HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski metrovalvomossa Herttoniemessä.Mårten Lampén / Yle

– Länsimetro on tämän vuoden isoin juttu.

Muun muassa näin sanoo Helsingin kaupungin liikennelaitoksen eli HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski ja katsahtaa alas, kohti kymmeniä kuvaruutuja, joilla vilisee metrojunia, yksi toisensa jälkeen.

Ollaan Helsingin Herttoniemessä. Yle on päässyt tutustumaan siellä sijaitsevaan metrovalvomoon (siirryt toiseen palveluun). Tässä hermokeskuksessa seurataan monitoreilta sekä jo käytössä olevaa metroa että sen tulevaa laajennusta, länsimetroa.

Valvomo on toiminnassa ympäri vuoden ja vuorokauden. Täällä varmistetaan, että metroliikenne sujuu hyvin ja että rataverkko toimii.

Täällä valvotaan myös länsimetron liikennettä. Sitten, kun se viimein pyörähtää käyntiin.

Metrovalvomo
Metrovalvomo sijaitsee Helsingin Herttoniemessä.Mårten Lampén / Yle

Länsimetron surullinen saaga

Länsimetron pitkää tarinaa ovat värittäneet toistuvat uutiset liikennöinnin aloittamisen myöhästymisestä.

Yksi määräpäivistä oli vuosi sitten elokuussa, kun metron ensimmäisen vaiheen piti olla valmis ja liikennöinnin vihdoin alkaa. Aloitusta kuitenkin lykättiin turvallisuusongelmien takia.

Radan rakentamisesta vastaavan Länsimetro-yhtiön uusin arvio on ollut, että matkustajaliikenne länsimetron puolella voisi alkaa vielä tämän kuun aikana (siirryt toiseen palveluun). Viime viikolla uutisoitiin kuitenkin, että yhtiö ei ole pystynyt luovuttamaan koko metrotyömaata HKL:lle määräaikaan mennessä, toissa viikolla, vaan ainoastaan osia siitä.

Luovuttamatta oli yhä valvomojärjestelmä, jota Lehmuskoski luonnehti metron silmiksi, korviksi ja keskushermostoksi. Myöhemmin Länsimetro kertoi, että valvomojärjestelmän pitäisi olla valmis ja HKL:n käytössä tämän viikon aikana.

On olemassa vain arvioita. Jos jotain tarvitsisi tällä hetkellä arvioida, sanoisin, että toivottavasti lokakuussa.

Ville Lehmuskoski

HKL on arvioinut, että siitä, kun metro on luovutettu sille kokonaisuudessaan valmistelua varten, menisi noin neljä viikkoa siihen, että liikennöinti voidaan aloittaa. Eilen iltapäivällä HKL myönsikin, että tämän hetken arvio on, että liikenne käynnistyy vasta lokakuussa, ei syyskuussa.

Tämä on Lehmuskosken vastaus myös nyt.

Valvomojärjestelmiä ei voi vielä käyttää

– On olemassa vain arvioita. Jos jotain tarvitsisi tällä hetkellä arvioida, sanoisin, että toivottavasti lokakuussa, hän vastaa Herttoniemessä kysymykseen siitä, milloin metro voi todella alkaa kulkea.

Hän toteaa, että valmistelussa on lähdetty siitä, että HKL olisi saanut metron tuotantokuntoisena käyttöön tämän viikon lopulla. Näin ei kuitenkaan nyt ole.

Länsimetron valvomojärjestelmien käyttöönotossa on törmätty jopa satoihin virheilmoituksiin. Se on moninkertaisesti enemmän kuin normaalimetrossa.

– Järjestelmät itsessään näyttävät toimivan. Mutta ongelma on se, että ne lukuisat laitteet, joita valvomojärjestelmiin on länsimetron puolella kytketty, antavat niin paljon virheilmoituksia, että näitä järjestelmiä ei voi vielä käyttää.

Metrovalvomo
Valvomossa varmistetaan, että liikenne sujuu ja rataverkko toimii.Mårten Lampén / Yle

Lehmuskoski ei osaa vastata kysymykseen, milloin ongelmat on mahdollisesti korjattu, vaan ohjaa kysymään asiaa Länsimetro-yhtiöltä.

– Siellä on satoja toimenpiteitä, joita täytyy tehdä. Kiinnittää piuhoja, korjata piuhojen liitäntöjä, mahdollisesti tehdä jotain asennuksia. Länsimetro Oy on kuitenkin korjannut puutteita päivittäin hyvää tahtia, Lehmuskoski sanoo.

"Niin iso vika, että koko sähköjärjestelmä kaatui"

Metroliikenteessä ehdittiin ajaa testiajoja hetken aikaa niin, että matkustajat jäivät tavalliseen tapaan pois kyydistä Ruoholahdessa ja sen jälkeen juna jatkoi metron läntiselle reitille pysähtyen asemilla aikataulussa.

Tällaiset testiajot aloitettiin torstaina. Koeajot Ruoholahdesta Espoon Tapiolaan ja Matinkylään jouduttiin kuitenkin keskeyttämään sähköjärjestelmän ylikuormittumisesta johtuneiden sähkönsyöttöongelmien vuoksi.

Oli harmittavaa, että löytyi niin iso vika, että koko sähköjärjestelmä länsimetron puolella kaatui.

Ville Lehmuskoski

– Olisin ollut ihmeissäni, jos mitään vikaa ei koeajoissa olisi löytynyt, Lehmuskoski kommentoi.

– Se oli harmittavaa, että löytyi niin iso vika, että koko sähköjärjestelmä länsimetron puolella kaatui.

Koeajoja on tarkoitus jatkaa ensi tiistaina, nyt kuitenkin niin, että niitä ajetaan vain länsimetron puolella.

– Ensimmäisenä tavoitteena on nyt varmistaa länsimetron sähköjärjestelmän toimivuus.

Kakkosvaiheesta on louhittu yli 90 prosenttia

Espoossa työstetään tälläkin hetkellä myös jo länsimetron toista vaihetta eli osuutta Matinkylästä Kivenlahteen. Yle uutisoi aiemmin tällä viikolla, että metron kakkosvaiheesta on louhittu nyt yli 90 prosenttia ja että Sammalvuoren metrovarikolla (siirryt toiseen palveluun) on jo alkanut rakentaminen.

Matinkylän aseman katto on jännittävän mallinen. Kuva on otettu 9.9.2016.
Matinkylän asema syyskuussa 2016.Juha Siimes / Länsimetro Oy

Länsimetron on kerrottu jatkuvan Kivenlahteen asti aikaisintaan vuonna 2020. Länsimetro-yhtiön toimitusjohtaja Ville Saksi on kuitenkin todennut esimerkiksi Länsiväylä-lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että myös kakkosvaihe myöhästyy eikä tule valmistumaan vuoden 2020 aikana.

Helsingin Herttoniemessä länsimetron järjestelmiä yritetään parhaillaan saada toimimaan sellaisella tavalla, että ensimmäisen vaiheen liikennettä voidaan pyörittää turvallisesti ja luotettavasti, sanoo HKL:n Ville Lehmuskoski Herttoniemessä.

– Meille on kunnia-asia, että sitten, kun länsimetro tulee käyttöön, metron turvallisuus ja kaikki muut pidetyt ominaisuudet kuten luotettavuus ja nopeus säilyvät vähintään nykyisellä tasolla.