Analyysi: Terveysala houkuttaa sijoittajia – viekö hoitofirmojen keskittyminen ojasta allikkoon?

Terveystalot yhdistyvät vauhdilla ja keskittyminen jatkuu. Tämä on kuitenkin vain osatotuus: alalla riittää yrittäjiä ja ostettavaa löytyy jatkossakin, taloustoimittaja Jari Järvinen kirjoittaa.

yksityinen terveydenhuolto
Äiti ja lapsi menossa lääkäriin.
Roni Rekomaa / Lehtikuva

Helsingin pörssi saa listoilleen piakkoin jo kolmannen terveysalan yrityksen. Pihlajalinnan ja Silmäaseman lisäksi Terveystalo lähtee toistamiseen pörssitaipaleelle. Markkinoilla on huhuttu pitkään myös Mehiläisen listautumisaikeista.

Pörssi houkuttelee yrityksiä ja sijoittajia, koska korot ovat pysytelleet pitkään poikkeuksellisen matalina, eikä korkosijoitusten tuotto ole häävi. Siispä askel käy osakekaupoille. Helsingin pörssilistalle ei ole vuosikymmeneen ollut näin paljon uusia tulijoita.

Suurten terveystalojen yritysostot, yhdistymiset ja pörssiin listautumiset nousevat otsikoihin, mutta Suomessa on yhä paljon pieniä alan yrityksiä. Suurehkoja eli yli 250 työntekijää työllistäviä yrityksiä toimialalla on joitakin kymmeniä.

Terveysbisnes on kasvuala. Uusia yrityksiä syntyy myös koko ajan lisää kaikissa kokoluokissa ehkä senkin takia, että perustajat toivovat suurten ostavan heidät pois markkinoilta hyvällä hinnalla. Aivan kuten muilla aloilla.

Terveysala siis suorastaan kiehuu, ja miljardien bisnes vetää puoleensa myös sijoittajia. Onko alan yhdistymiskehitys pelkästään hyvä asia?

Yksi mahdollinen vaara tässä kaikessa voi olla ylikapasiteetin syntyminen. Myös hinnat voivat nousta, kun ala keskittyy. Voi tosin käydä toisinkin, mutta joka tapauksessa pörssiyhtiöiden tehtävä on maksimoida omistajien voitot.

Suuret yhtiöt ostavat taatusti jatkossakin pieniä toimijoita itselleen. Etenkin kun pörssistä saa nyt halpaa rahaa ostoja varten. Ikääntyvä väestö, sote-uudistus – tai sen kaatuminen – ja kasvavat markkinat takaavat vakaan asiakasvirran.

Terveysalan suurfirmat ja niitä omistavat pörssisijoittajat ovat kiinnostuneita ennen kaikkea hyvin maksavista asiakkaista. Niitä taas löytyy kasvukeskuksista, joihin muutenkin kaikki hyvä kasaantuu.

Mitä tapahtuu syrjäseutujen asukkaille? Päättäjät vakuuttavat, että kunnalliseen tai maakunnalliseen hoitoon kyllä pääsee myös jatkossa.

Mutta entä jos junat eivät kulje?