Arkkitehtitoimisto suunnitteli energiayhtiön tiloihin väärät ikkunat – merenrantaidyllistä tulikin hikinen pätsi

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi arkkitehtitoimiston maksamaan Kotkan Energialle 25 000 euron vahingonkorvauksen.

vahingonkorvaus
Kotkan Energian rakennus
Pyry Sarkiola / Yle

Itä-Suomen hovioikeus velvoittaa arkkitehtitoimiston maksamaan Kotkan Energialle vahingonkorvausta toimistorakennuksen vääränlaisista ikkunoista. Itä-Suomen hovioikeuden mukaan suurta ikkunapinta-alaa, merenrantasijaintia ja suoraa auringonpaistetta ei otettu tarpeeksi huomioon suunniteltaessa energiayhtiön toimitiloja Kotkaan.

Kotkan Energian toimistorakennus valmistui aurinkoiselle paikalle meren rantaan kesällä 2014. Yhtiö otti Kotkan sisääntulotien varrella sijaitsevan toimiston käyttöön heti.

Lokakuun alussa samana vuonna yhtiö kuitenkin valitti arkkitehtitoimistolle, että auringon paistaessa ikkunoihin huonelämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötila nousi aurinkoisina päivinä jopa 30 asteen lukemiin.

Sisäilmayhdistyksen julkaiseman sisäilmaluokituksen mukaan huonelämpötilan pitäisi olla vähintään 18 astetta ja enintään 25 astetta. Korkean lämpötilan takia työnteko tiloissa oli yhtiön mukaan ollut tuskallista.

Toimistorakennuksen julkisivusta iso osa on lasia, sen ympärillä ei ole varjoa antavaa katvetta, ja lisäksi aurinkosuojaa tarvitaan myös meren pinnan heijastuksen vuoksi.

Kotkan Energian rakennus
Pyry Sarkiola / Yle

Vaihdettiin aurinkosuojalaseihin

Arkkitehtitoimiston pitää hovioikeuden tuomion mukaan maksaa energiayhtiölle 25 000 euron vahingonkorvaus ja liki saman suuruinen summa oikeudenkäyntikuluja.

Hovioikeus katsoi, että rakennuksen ikkunoita valittaessa on tehty virhe. Rakennukseen asennettiin alunperin auringon säteilyä läpäisevät kirkkaat, kolminkertaiset selektiivilasit, joissa oli sälekaihtimet. Sälekaihtimia ei kuitenkaan voitu asentaa ikkunoiden väliin, vaan ne asennettiin ikkunoiden sisäpuolelle. Ne eivät kuitenkaan antaneet riittävää suojaa auringolta.

Arkkitehti- ja pääsuunnittelusta vastannut yhtiö on sittemmin vaihdattanut tilalle aurinkosuojalasit. Ikkunoiden vaihto maksoi Kotkan Energialle liki 95 000 euroa.

Ei törkeää huolimattomuutta

Kotkan Energia vaati arkkitehtitoimistolta lähes 80 000 euron korvauksia törkeästä huolimattomuudesta. Hovioikeuden mukaan arkkitehtitoimiston menettelyä ei kuitenkaan voi tällaisena pitää.

Auringonpaiste oli ollut esillä ratkaistavana ongelmana rakennuttajan, arkkitehtitoimiston ja LVI-suunnittelijan kesken käydyissä neuvotteluissa, mutta jäänyt kuitenkin ratkaisematta. Osalla toimijoista oli erilainen näkemys siitä, millaiset ikkunat rakennukseen on suunniteltu. Suunitelmissa ja niiden lähtötiedoissa on ollut ristiriitaa, eikä näitä käsityksiä ole sovitettu yksiin.

Myös LVI-suunnittelun laskelmissa oli tehty virhe, joka osaltaan vaikutti vahingon aiheutumiseen. Hovioikeus katsoi, ettei arkkitehtitoimistolla ole vastuuta siitä, että LVI-suunnittelu, energiaselvitys ja energiatodistus on tehty oikein.

Hovioikeuden mukaan arkkitehtitoimistolla puolestaan oli velvollisuus huolehtia siitä, että lämpökuormaa koskeva ongelma on käsitelty ja ratkaistu suunnittelun yhteydessä, ja ettei asiasta ole jäänyt epäselvyyttä eri osapuolten kesken. Pääsuunnittelussa ei myöskään huolehdittu siitä, että olisi selvitetty millä keinoilla lämpöongelma olisi ollut vältettävissä ja mitkä niistä keinoista olisi otettu käyttöön.

Arkkitehtitoimisto kantaa näin hovioikuden mukaan osaksi vastuun virheestä aiheutuneen lämpöongelman tuottamasta vahingosta.

Toisaalta myös Kotkan Energia on hovioikeuden mukaan rakennuttajana myötävaikuttanut siihen, että lämpöongelma on jäänyt ratkaisematta. Myös Kotkan Energialla on ollut osaltaan velvollisuus huolehtia, että suunnitelmien yhteensopivuus ja ristiriidattomuus on tarkastettu.

Kymenlaakson käräjäoikeudessa Kotkan Energian vahingonkorvausvaatimus hylättiin helmikuussa 2017, mutta hovioikeus päätti torstaina antamassaan tuomiossa toisin.