Sosiaalisia yrityksiä uhkaa alasajo: "Asetetut tavoitteet eivät ole toteutuneet"

Laki sosiaalista yrityksistä tuli voimaan vuonna 2004. Sosiaalisten yritysten toivottiin luovan tuhansia työpaikkoja osatyökykyisille ja pitkäaikaistyöttömille. Toisin kävi.

Osatyökykyiset
Juuso Akkanen pesee ikkunaa
Tampereen kaupunki on tilannut sarkalaisilta mm. ratikkatyömaan likaamien ikkunoiden pesua.Mauri Tikkamäki / Yle

Kolmen nuoren miehen ryhmä pyyhältää Tampereen keskustorille vanhalla pakettiautolla. Paavo Lyytinen, Jami Riekkola ja Emil Teittinen tyhjentävät tottuneesti Raatihuoneen edustan roskakorit ja tarkistavat Frenckellin aukion kaupunkipolkupyörien kunnon.

Kolmikko on yhtä mieltä siitä, että työpaikka Tampereen Sarka Oy:ssä on onnenpotku.

– Tämä tuo säännöllisen rytmin elämään ja patistaa pois kotisohvalta.

Emil Teittinen on viihtynyt sarkalaisena kohta puoli vuotta.

– Tässä saa tärkeää kokemusta. Tämä on monipuolista ja vaihtelevaa duunia. Olen viihtynyt työssäni hyvin. Tulevaisuus näyttää ihan valoisalta.

Paavo Lyytinen, Jami Riekkola ja Emil Teittinen korjaavat kaupunkipyöriä.
Tampereen Sarka Oy:n työntekijät pitävät mm. huolta kaupunkipyöristä. Työ tuo Paavo Lyytisen, Jami Riekkolan ja Emil Teittisen elämään säännöllisen rytmin.Jussi Mansikka / Yle

Lopettaako uusi laki toiminnan?

Tampereen Sarka Oy kuuluu Suomen suurimpiin sosiaalisiin yrityksiin. Se on Tampereen kaupungin perustama voittoa tavoittelematon yritys.

Yhtiön tulevaisuus on kuitenkin vaakalaudalla, sillä laki sosiaalisista yrityksistä aiotaan kumota. Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee laajaa lakipakettia, jonka yksi osa lain kumoaminen on.

– Sosiaalisten yritysten toimintamallille asetetut tavoitteet eivät suurelta osin ole toteutuneet, tiivistää hallitusneuvos Tiina Korhonen.

Sosiaalisia yrityksiä on perustettu odotettua vähemmän. Myös niissä työskentelevien ihmisten määrä on jäänyt vähäiseksi.

Tiina Korhonen

– Sosiaalisia yrityksiä on perustettu odotettua vähemmän. Myös niissä työskentelevien ihmisten määrä on jäänyt vähäiseksi.

Sosiaaliset yritykset toimivat työmarkkinoilla muiden yritysten tapaan ja maksavat työntekijöilleen työehtosopimusten mukaisia palkkoja. Muista yrityksistä ne poikkeavat siinä, että työntekijöistä vähintään 30 prosenttia on vamman tai sairauden takia osatyökykyisiä tai pitkäaikaistyöttömiä. Palkkatukea on räätälöity sosiaalisille yrityksille sopivaksi.

Työ- ja elinkeinoministeriön ylläpitämässä rekisterissä oli syyskuussa 2017 nelisenkymmentä sosiaalista yritystä. Suurin osa niistä on pieniä mikroyrityksiä.

Ministeriön aikeita ihmetellään

Tampereen Sarka vuokraa henkilöstöä pääasiassa kaupungin yhtiöille. Sillä on myös oma huoltoryhmä, joka tekee monenlaisia kunnossapito- ja huoltotehtäviä.

– Meillä on töissä muun muassa keittiöapulaisia, koulunkäynninohjaajia, vahtimestareita, päiväkotiapulaisia, huoltomiehiä ja siivoojia, luettelee Tampereen Sarka Oy:n toimitusjohtaja Katja Piiksi.

Jos meidät rinnastetaan tavallisiin yrityksiin, niin tuskin pystymme laajassa mittakaavassa työllistämään vaikeasti työllistettäviä ihmisiä.

Katja Piiksi

Katja Piiksi pelkää ministeriön suunnitelmien romuttavan sosiaalisten yritysten työtä.

– Jos laki kumotaan ja meidät rinnastetaan tavallisiin yrityksiin, niin tuskin pystymme laajassa mittakaavassa työllistämään vaikeasti työllistettäviä ihmisiä.

Vuoden 2016 aikana Sarkassa työskenteli 108 henkilöä, joista 34 prosenttia sai heti vuodenvaihteen jälkeen joko työ- tai koulutuspaikan.

Emil Teittinen
Emil Teittinen pitää työtään Sarka Oy:sä monipuolisena ja vaihtelevana.Jussi Mansikka / Yle