“Olin toivonut, että vaalit tulee”– Kolttien luottamusmiesvaalien vaalilautakunnan päätös herättää tunteita

Veikko Feodoroff, Tanja Sanila ja Sergei Kp. Fofonoff olisivat toivoneet, että kolttasaamelaiset olisivat päässeet äänestämään vaaleilla uudesta luottamusmiehestä.

luottamusmiehet
Kolttien luottamusmiesehdokkaat 2014: Veikko Feodoroff (vas.), Tanja Sanila ja Sergei KP Fofonoff.
Veikko Feodoroff (vas.), Tanja Sanila ja Sergei Kp. Fofonoff ovat kaikki toimineet kolttien luottamusmiehinä. Sara Wesslin / Yle

Kolttien luottamusmiesvaalien vaalilautakunta tiedotti keskiviikkoiltana, että kolttien luottamusmiesvaaleissa 2017 on asetettu vain yksi vaalikelpoinen ehdokas, Veikko Feodoroff ja hänet vahvistettiin vaalilautakunnan toimesta kolttien luottamusmieheksi kaudelle 2018-2020.

Veikko Feodoroff kertoo Ylelle, että hän ymmärtää vaalilautakunnan päätöksen näiden vaalien osalta.

Veikko Feodoroff
Kolttien luottamusmiesvaalien 2017 vaalilautakunta vahvisti Veikko Feodoroffin toimimaan kolttasaamelaisten luottamusmiehenä kaudelle 2018-2020.Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Minun mielestä he (vaalilautakunta) ovat toimineet niin kuin pitääkin. Ja kun on määrätty, että täytyy kielitaito osoittaa ja jos ei ehdokkaaksi haluava ole sitä osoittanut, niin silloin ei voi alkaa ehdokkaaksi. Mielestäni tämä on aivan selkeää, Feodoroff sanoo.

Fofonoff: "En ehtinyt arviointitilaisuuteen"

Vaalilautakunnan kokouksessa 1.9.2017 perustettiin arviointiryhmä, jonka tehtävä oli arvioida keskustelemalla kaikkien kolttien luottamusmiesvaaliehdokkaiden koltansaamen kielitaito.

Kaikki arviointiryhmän jäsenet olivat vaalilautakunnan ulkopuolisia koltansaamen kielen taitoisia henkilöitä. Vaalilautakunnan tiedotteen mukaan kaikilla ehdokkailla oli mahdollisuus osallistua koltansaamen kieliarviointiin Sevettijärvellä tai Skypen kautta etänä.

Ehdokkaista Sergei Kp. Fofonoff ja Tanja Sanila eivät omien sanojensa mukaan osallistuneet kieliarviointiin ollenkaan.

Sergei Kp Fofonoff on mukana luotttamusmiesvaaleissa 2014.
Sergei Kp. Fofonoff kertoo aikovansa valittaa vaaleista. Sara Wesslin / Yle

– Minä olin kokouksessa Levillä ja Rovaniemellä, enkä ehtinyt lähteä arviointiin, kertoi Sergei Kp. Fofonoff torstaiaamuna Yle Sápmille.

Fofonoff ilmoitti myös, että hän aikoo valittaa päätöksestä.

– Tämä oli laiton päätös, Fofonoff toteaa.

Kaikki kolme ehdokasta - Feodoroff, Fofonoff ja Sanila ovat toimineet kolttien luottamusmiehinä.

Sanila: “Kolttalaissa ei ole määritelty miten koltansaamen kielitaito pitää osoittaa”

Nykyinen kolttien luottamusmies Tanja Sanila ei ole vastannut Yle Sápmin haastattelupyyntöön torstain aikana, mutta kirjoittaa omalla Facebook-tilillään julkisessa päivityksessä, että hänen mielestään vaalilautakunnan asettama kielitaidon arviointiryhmä on laiton.

– Koska laissa ei ole määritelty, miten koltan kielitaito pitää osoittaa, on selvää, että vaalilautakunta ei voi itse asettaa kielitaitovaatimusta omilla asiantuntijoillaan. Tämä menettelyhän on kolttalain määrittelyä rajoittavampi ja siten suorastaan lainvastainen, kirjoittaa Sanila FB-tilillään.

Tanja Sanila
Tämän hetkinen kolttien luottamusmies Tanja Sanila on kommentoinut julkisilla fb-sivuillaan vaalilautakunnan menettelyä.Kirsti Länsman / Yle

Sanila viittaa Facebook-päivityksessään (siirryt toiseen palveluun) vuoden 2015 vaaleista tehtyihin valituksiin, joiden osalta korkein hallinto-oikeus on päätöksessään todennut hänen kelpoisuutensa luottamusmiesvaaleihin.

Vuoden 2014 kolttien luottamusmiesvaaleista tehtiin kolme valitusta. Tuolloin Pohjois-Suomen hallinto-oikeus perusteli päätöstään (toukokuussa 2015) sillä, että kolttalaissa ei ole määritelty, kolttien luottamusmieheltä vaadittavan koltansaamen kielitaidon laatua ja laajuutta.

Vuoden 2014 luottamusmiesvaaleista valitettiin myös korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Korkein hallinto-oikeus jätti Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätöksen voimaan.

Vain yksi ehdokas kävi kielitestissä

Veikko Feodoroff oli ainoa ehdokas, joka kävi kielitestissä. Hänen mielestään ehdokkaaksi alkaneen täytyy osoittaa kielitaitonsa arviointiryhmälle.

Feodoroff kertoo kielitestin olleen lyhyt 15 minuutin keskustelutuokio, jonka aikana keskusteltiin aivan tavallisista asioista koltansaameksi.

Jos osaat puhua koltansaamea ja olet vaalikelpoinen ehdokas, voit silloin käydä vaalilautakunnan arviointiryhmälle sen osoittamassa, toteaa Feodoroff.

– Minusta siinä ei ole mitään ongelmaa. Tämähän on kolttien kyläkokouksen itse määräämä asia, että me koltat itse katsomme, että kuka meidän mielestä on koltansaamen kielitaitoinen, niin kuin luottamusmiehen kuuluu olla, eikä mikään ulkopuolinen hallintoelin, jossa on vain suomalaisia, Feodoroff ihmettelee.

Minä olin toivonut, että kun oli kolme ehdokasta, että kaikki olisivat käyneet kielitestissä ja olisi tullut vaalit. Vaaleilla kuitenkin nostamme asioita esille ja ihmisistä tulee aktiivisia .

Veikko Feodoroff

Vaalien haluttiin toteutuvan

Kolttien luottamusmiesvaalien olisi alustavan suunnitelman mukaan pitänyt olla lokakuun alussa.

Feodoroffin mielestä olisi ollut tärkeää, että kolttasaamelaiset itse pääsevät valitsemaan oman luottamusmiehen vaaleilla.

– Minä olin toivonut, että kun oli kolme ehdokasta, että kaikki olisivat käyneet kielitestissä ja olisi tullut vaalit. Vaaleilla kuitenkin nostamme asioita esille ja ihmisistä tulee aktiivisia ja he ovat kiinnostuneita kolttien asioista. Se tuo esille kolttien kyläkokouksen ja luottamusmiehen merkityksen, sanoo Veikko Feodoroff.

Feodoroff katsookin nyt eteenpäin ja toivoo, että kolttasaamelaiset näkisivät kolttien kyläkokouksen arvon.

– Kolttien kyläkokoukset, joita pidetään koltta-alueella, ovat tärkeimpiä paikkoja, joihin ihmiset voivat kerääntyä keskustelemaan meille tärkeistä asioista. Sitä merkitystä meidän täytyy entisestään nostaa ylös tulevaisuudessa. Kyläkokouset näyttävät tietä luottamusmiehelle, sanoo Feodoroff.

Vaalilautakunnan päätöksestä voi valittaa

Kolttalain mukaan vaalilautakunnan päätöksestä voi jättää valituksen. Kolttalain mukaan valitus tulee tehdä kirjallisesti Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen 30 päivän kuluessa siitä, kun tulos on julkistettu.

Kolttien luottamusmiesmieheksi vahvistettu Veikko Feodoroff oli vuoden 2014 vaaleissa yksi heistä, jotka valittivat kolttien luottamusmiesvaalien tuloksista. Hän ymmärtää, jos ihmisillä on halua valittaa vaalilautakunnan menetttelystä.

– Siinä mielessä on hyvä, että valituksia voidaan tehdä, että kun jokin ihmisten mielestä on väärin, niin sitä voidaan oikaista. Nyt vaalilautakunta on halunnut paljon tarkemmin selvittää itse, että ketkä ehdolle haluavista täyttävät ehdot ja pääsevät ehdokkaiksi. Jotkut eivät tykkää, että tämä selvitettiin ja heidän mielestään se on väärin, kertoo Feodoroff.

Sergei Kp. Fofonoff on vahvistanut Yle Sápmille, että hän aikoo valittaa vaalilautakunnan päätöksestä.

Tätä uutista on kirjoittanut myös Anna Lumikivi.