Vyöruusu voi aiheuttaa invalidisoivaa hermosärkyä - nyt vyöruusuun tulossa tehokas rokote

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama rakkulamainen infektio, joka voi ilmentyä mihin tahansa osaan ihmiskehoa – ja aiheuttaa jälkitautina invalidisoivaa hermosärkyä.

rokotteet
Rokotepiikki.
Uuden vyöruusurokotteen teho on parhaimmillaan jopa 97 prosenttia.AOP

Tampereen yliopiston alaisessa Rokotetutkimuskeskuksessa on viime aikoina tutkittu uudenlaista rokotetta vyöruusuun. Sen teho on noin 90 prosenttia, parhaimmillaan jopa 97 prosenttia.

– Tulokset ovat oikeastaan aika ihmeellisiä. Tällaisia tehokkuuslukemia ei yleensä saada vanhoilla ihmisillä, ja nyt puhutaan 60 – 70 -vuotiaista, kertoo professori Timo Vesikari, Rokotetutkimuskeskuksen johtaja.

Uusi rokote on EU:ssa rekisteröintivaiheessa ja todennäköisesti myös saa myyntiluvan. Professori arvelee, että rekisteröintivaihe olisi ohi kenties loppuvuodesta.

Siihen asti tyytyminen on Suomen ensimmäiseen – ja toistaiseksi ainoaan – vyöruusurokotteeseen, Zostavaxiin. Se on heikompi suojateholtaan kuin rekisteröintivaiheessa oleva uutuus.

Zostavax sisältää elävää vesirokkovirusta. Sen hyvä puoli on kohtalaisen hyvä teho: noin 70 prosenttia vyöruusutapauksista saadaan ehkäistyä. Huono puoli on se, että rokotteessa on elävää virusta. Näin ollen sitä ei voi antaa ihmisille, joilla on immuunipuutos. Immuniteettia heikentäviä sairauksia ovat esimerkiksi syöpä ja HIV.

Uudessa rokotteessa ei ole rasitteena elävää vesirokkovirusta. Sitä voisi antaa laajemmalle joukolle ihmisiä.

Kovaa, jopa invalidisoivaa kipua

Entinen virusopin professori Timo Vesikari johtaa nykyisin työkseen suomalaista rokotetutkimusta. Hänen ensimmäinen rokotteensa oli vihurirokkoa vastaan.

– Vuonna 1968 annoimme Antti Vaherin ja Markku Seppälän kanssa Naistenklinikalla vihurirokkorokotetta raskaana oleville naisille.

Professori Timo Vesikari, johtaja, Rokotetutkimuskeskus.
Professori Timo Vesikari, johtaja, Rokotetutkimuskeskus.Ronnie Holmberg / Yle

Kansalliseen rokoteohjelmaan vihurirokkorokote pääsi vuonna 1975.

Mutta nyt ei puhuta vihurirokosta, vaan vyöruususta. Tautina vyöruusu on samaa juurta kuin vesirokko. Jos olet sairastanut jossakin elämäsi vaiheessa vesirokon, saat sen todennäköisesti uudelleen vyöruusuna. Riski sairastua vyöruusuun kasvaa iän myötä, noin 50-vuotiaasta alkaen. Yli 80-vuotiaista jopa joka toinen voi sairastua siihen.

Mitä vanhempana vyöruusun sairastaa, sitä ikävämpi tauti se on.

Viruksen pitkäaikainen strategia on säilyä ihmiskunnassa sukupolvien yli.

Professori Timo Vesikari

Ikäväksi vyöruusun tekevät jälkiseuraamukset, kuten kova ja jatkuva, jopa invalidisoiva kipu. Kolmannes yli 70-vuotiaista vyöruusupotilaista kärsii hermosärystä, johon käytettävissä olevat hoidot eivät juuri tehoa.

Ainoa apu kipuihin on oikeastaan olla sairastumatta vyöruusuun. Siksi professori Vesikari puhuu rokotteen puolesta.

Vanhan vyöruususta lapselle vesirokko?

Vesirokkorokote otettiin kansalliseen rokoteohjelmaan syyskuun alussa.

– Vesirokko lastenlautina tulee sen myötä luultavasti vähenemään radikaalisti. Ongelmaksi jää se, että vanhojen ihmisten vyöruusu voi edelleen tarttua lapseen vesirokoksi. Näin toimii viruksen pitkäaikainen strategia, joka on säilyä ihmiskunnassa sukupolvien yli. Olisi hyvä jos vyöruusut saataisiin samanaikaisesti minimoitua rokottamalla, tuumaa professori Vesikari.

Vyöruusukin vähenee pysyvästi laajojen vesirokkorokotusten ansiosta, mutta tulokset nähdään vasta jopa 50 vuoden viiveellä, kun rokotetut lapset ikääntyvät.

60 - 70 -vuotiaan kannattaisi jo harkita vyöruusurokotteen ottamista.

Professori Timo Vesikari

Pitäisikö siis vyöruusurokotekin lukea kansalliseen rokoteohjelmaan?

– Se on sitten seuraava kysymys. Todennäköisesti se on liian tyyristä. Onko varaa ottaa näin kallista rokotetta kansalliseen rokoteohjelmaan? professori Vesikari heittää ilmaan vastakysymyksen.

Yksityisesti rokotteen toki voi käydä ostamassa ja pistättämässä itseensä. Lääkärin reseptin se kyllä vaatii.

Suomessa ei ole suosituksia vyöruusurokotteen ottamisesta, mutta muualla maailmassa on. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on suositeltu jo vuodesta 2011 lähtien rokotetta kaikille yli 50-vuotiaille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa.

Mitä virusopin professori, rokotteita tutkiva Vesikari sanoo iästä, jossa kannattaisi harkita vyöruusurokotteen ottamista?

– Näistä tutkimuksista löytyy aika hyvä vastaus: ikähaarukassa 60 – 70.