1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Euroopan parlamentti äänesti esteettömyyden puolesta

Euroopan parlamentti hyväksyi äänestyksessä komission esityksen, jossa halutaan parantaa palveluiden esteettömyyttä.

Yle Uutiset viittomakielellä
Euroopan parlamentti Strasbourgissa.

Euroopan komissio teki lakiesityksen esteettömistä palveluista Euroopan parlamentille pari vuotta sitten.

Siitä lähtien Euroopan vammaisjärjestöt ovat seuranneet lakiprosessia tiiviisti. Euroopan unionin alueella asuu noin 80 miljoonaa vammaista.

Esteettömyyssäädösluonnoksessa vaaditaan useiden palvelujen ja tuotteiden esteettömyyden parantamisesta. Esimerkiksi pankkipalvelut, lähtöselvitysautomaatit, käyttöjärjestelmät, televisiot, sähköiset kirjat, verkkokaupat, nettisivustot. Viittomakielisten näkökulmasta tärkeät palvelut ovat mm. ohjelmatekstitys ja etätulkkaus.

Vammaisjärjestöt saivat toukokuussa tietää että esteettömyyssäädösluonnokseen on esitetty heikennyksiä. Euroopan kuurojen unioni EUD ja Euroopan vammaisfoorumi ovat viime aikoina lobbanneet näkyvästi Brysselissä direktiivin parantamisen puolesta.

Euroopan parlamentti keskusteli esteettömistä palveluista äänestystä edeltävänä päivänä. Myös viittomakieliset europarlamentaarikot käyttivät puheenvuoron

– On paljon elämääni helpottavia keksintöjä, jotka ovat syntyneet ennemmin markkinoiden kuin lainsäädännön myötä. Siksi on tärkeää löytää terve tasapaino, sanoo unkarilainen euroopan parlamentin jäsen Ádám Kósa (EPP).

– Toivon mukaan huomenna otetaan merkittävä askel eteenpäin kohti mailmaa, jossa vammaiset ja iäkkäät ihmiset voivat helposti vaivatta osallistua päivittäiseen elämään ilman osallistumisen esteitä, sanoin puolestaan belgialainen kuuro europarlamentaarikko Helga Stevens (ECR).

Ylivoimainen enemmistö esteettömyyden parantamisen taakse

Euroopan parlamentti äänesti torstaina ylivoimaisesti esteettömien palvelujen puolesta.

Ádám Kósa kertoi Kuurojen Euroopan unionille, että asian käsittely etenee seuraavaksi Euroopan neuvostoon.

Siirtymäajasta neuvotellaan myös että miten pian jäsenvaltioiden on parannettava esteettömiä palveluja. Kósa toivoo, että kuurot olisivat aktiivisia omissa jäsenmaissa ja kertoisivat viranomaisille, mitkä asiat ovat tärkeitä.

Lue seuraavaksi