Nordean ruotsalaisomistajilla epäilyjä Suomeen muuton hyödyistä – osa voi äänestää pääkonttorin siirtoa vastaan

Nordea on yrittänyt vakuuttaa joitakin institutionaalisia omistajiaan muuton eduista salaisessa tapaamisessa, kertoo Svenska Dagbladet

Nordea
Nordea
Jarno Kuusinen / AOP

Nordean pääkonttorin muutto Suomeen on herättänyt vastarintaa pankin merkittävissä osakkeenomistajissa Ruotsissa. Osaa heistä Nordea on yrittänyt vakuuttaa muuton hyödyistä salaisessa tapaamisessa, kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Lehti kertoo lähteisiinsä viitaten, että konsernijohtaja Casper von Koskull on tavannut salaisessa tapaamisessa vähemmistöomistajia, jotka ovat tyytymättömiä päätökseen.

Lehden mukaan kokouksessa oli Nordean suurimpia omistajia, kuten eläkeyhtiö AMF, Swedbank Robur -rahasto ja eläkerahasto AP. Näiden omistusosuudet Nordean osakkeista vaihtelevat kahden ja kolmen prosentin välillä. Nordean suurin omistaja on Sampo 21,3 prosentin osuudella.

Kokouksessa von Koskull ja Nordean sijoittajasuhdejohtaja ovat yrittäneet vakuuttaa vähemmistöomistajia Suomeen siirtymisen hyödyistä.

Osa voi äänestää muuttoa vastaan

Myös Expressen uutisoi (siirryt toiseen palveluun) Nordean vähemmistöomistajissa olevan vastustusta pääkonttorin siirtosuunnitelmille. Expressenin haastattelemat osakkeenomistajien edustajat kritisoivat pankin johtoa ja mielestään puutteellisia tietoja muuton hyödyistä.

Haastateltujen näkemyksen mukaan he eivät yksinkertaisesti ole vakuuttuneet siitä, että pääkonttorin siirto Suomeen hyödyttäisi osakkeenomistajia.

Useat Nordeaa omistavien instituutioiden avainhenkilöistä uhkaavatkin mahdollisesti äänestää pääkonttorin muuttoa vastaan. Siirtoa käsitellään Nordean yhtiökokouksessa maaliskuun 15. päivä, ja se vaatii osakkeenomistajien määräenemmistön hyväksynnän.

Nordea kertoi 6. syyskuuta aloittavansa valmistelut pääkonttorinsa siirtämiseksi Tukholmasta Helsinkiin. Yhtiö on laskenut hyötyvänsä kotipaikan vaihdoksesta runsaat miljardi euroa.

Pankin ruotsalaisia asiakkaita on protestoinut siirtoa vastaan siirtämällä asuntolainojaan muihin pankkeihin.

*Lue myös *

Nordean tulo parantaa kaikkien Suomen pankkien talletussuojaa – suojarahaston koko kolminkertaistettava

Nordean pääjohtajan neljä perustelua pääkonttorin siirrolle – "Pitkällä aikavälillä meistä tulee parempi pankki"