1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nuoret taidetestaajat ryntäsivät teatteriin Hämeenlinnassa: "Tämä oli niin mahtava kokemus, että täytyy tulla äkkiä uudestaan!"

Suomen kasiluokkalaiset pääsevät testaamaan taidetta ilmaiseksi kahdesti tänä vuonna. Hämeenlinnassa nuoret testasivat ensi töikseen musikaalin Naisia hermoromahduksen partaalla.

Hämeenlinnassa kasiluokkalaiset pääsevät testaamaan muun muassa teatteria. Kuva: Tiina Kokko / Yle

HÄMEENLINNA Taidetestaajat-idean (siirryt toiseen palveluun) jujuna on viedä seuraavan kolmen lukuvuoden aikana kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset katsomaan ja kokemaan taidetta. Taidetestaus ei ole ihan pikkuprojekti, sillä kolmen vuoden aikana siihen voi osallistua peräti 200 000 nuorta opettajineen.

Kuluvana lukuvuonna testaajiksi ovat ilmoittautuneet lähes kaikki Suomen yläkoulut eli lähes 60 000 nuorta eri puolilla maata.

Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden maksavat sekä oppilaiden että opettajien matkat ja pääsyliput. Näin nuoret pääsevät tutustumaan taiteeseen ja saavat antaa siitä myös palautetta. Taiteen kentällä kuuluu tätä kautta myös nuorten ääni.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto ja sen 19 aluekoordinaattoria vastaavat Taidetestaajat-hankkeen käytännön toteutuksesta. Hämeenlinnassa testaajia koordinoi Lasten ja nuorten kulttuurikeskus ARX.

Hämeenlinnan Teatterissa taidetestaajat pääsevät katsomaan Pedro Almodóvarin elokuvaan perustuvaa musikaalia Naisia hermoromahduksen partaalla. Kaikki taidetestaajat tekevät yhden taidevierailun lähialueellaan ja yhden pääkaupunkiseudulle tai vastavuoroisesti pääkaupunkiseudulta muualle Suomeen.

Odotukset korkealla

Almodóvarin kulttielokuvan musikaaliversio sai  Suomen kantaesityksensä Hämeenlinnassa syyskuun puolessavälissä. Se on farssi intohimoisista naisista ja kevytmielisestä miehestä, joka ei voi olla rakastumatta jokaiseen vastaantulevaan naiseen.

Iittalan yhtenäiskoulun oppilaat Heta Karrimaa ja Viivi Mäenluoma odottavat innolla teatterin lämpiössä tulevaa esitystä.

– Me ollaan tehty ennakkotehtäviä tähän näytelmään liittyen. Haluaisin tietää puvustuksesta, lavastuksesta ja miten näyttelijät ovat valmistautuneet tähän näytelmään. Olen kuullut, että näytelmä on hyvä, joten iloisin mielin menen katsomaan, sanoo Heta Karrimaa.

Minusta tämä taidetestaaminen tuo mielenkiintoista kokemusta nuorille.

Viivi Mäenluoma

Viivi Mäenluoma harrastaa puolestaan itsekin teatteria.

– Minusta tämä taidetestaaminen tuo mielenkiintoista kokemusta nuorille. Myöhemmin menemme myös oopperaan, ja sitä odotan kyllä myös todella paljon.

Samaa mieltä on Heta.

– Minusta on tosi hienoa, että kaikki kasiluokkalaiset tuodaan taiteen pariin, jotta me tiedämme millaista teatteri ja taide on. Se on tosi hieno juttu.

Ja mikä oli tuomio...

Hämeenlinnassa teatteriesitys päättyy raikuviin aplodeihin. Näyttelijät palaavat näyttämölle, jotta kasiluokkalaiset voivat kysellä heiltä teatteriin ja musikaaliin liittyviä kysymyksiä.

Hämeenlinnassa nuoret halusivat muun muassa tietää, menikö kaikki niin kuin piti. Ohjaaja vakuuttaa, että muutamaa pientä muutosta lukuun ottamatta, kaikki meni nappiin. Tosin yksi näyttelijöistä paljastaa unohtaneensa erään laulun sanat. Se ei kuitenkaan haitannut, koska laulua lauloivat muutkin näyttelijät.

Musikaalin jälkeen näyttelijät vastasivat kysymyksiin. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Kysymykset hiipuvat, oppilaat lähtevät takaisin kouluilleen, mutta Hetan ja Viivin kanssa on aika arvioida esitys.

– Tykkäsin paljon. Erityisesti niistä musiikkikohtauksista, sanoo Viivi Mäenluoma.

– Mä tykkäsin tosi paljon, kun se oli niin vauhdikas ja siinä oli tosi paljon tanssia ja laulua. Tämä oli niin mahtava kokemus, että täytyy tulla äkkiä uudestaan, hehkuttaa Heta Karrimaa.

Entä onko terveisiä teatterin tekijöille?

– Jatkakaa samaan malliin vaan, tämä oli hyvä esitys, nauraa Heta.