Soini suomalaisnaisen vapauttamisesta: Suomi ei ole maksanut lunnaita eikä maksa

Afganistanissa siepattu ja torstaina vapautettu nainen on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa, kerrottiin ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Afganistan
Ulkoministeri Timo Soini

Ulkoministeri Timo Soini kommentoi Afganistanissa siepatun suomalaisnaisen vapauttamista sanomalla, ettei Suomi ole maksanut lunnaita eikä maksa.

– Jos tekisimme näin, se vain kannustaisi uusiin sieppauksiin, Soini sanoi iltapäivällä ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa.

Soini kertoi puhuneensa vapautetun naisen kanssa puhelimessa ja sanoo sen olleen hyvä puhelu.

– Tärkeintä on, että hän on turvassa ja voi palata kotiin, totesi ministeri.

Ulkoministeriön tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että nainen saatiin varhain torstaiaamuna Suomen suurlähetystöön Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa. Nainen on olosuhteisiin nähden hyvässä kunnossa. Hänelle tehdään vielä lääkärintarkastus. Vielä ei tiedetä tarkalleen, milloin hän palaa Suomeen.

Yksityiskohdista vaietaan

Soini kiitti naisen vapauttamiseksi työskennellyttä suomalaista viranomaisryhmää, jota on johtanut ulkoministeriön konsuliyksikön päällikkö Juha Savolainen.

Soini myös sanoi otaksuvansa, että Suomessa ymmärretään, miksi viranomaiset eivät kerro tapauksen yksityiskohtia.

– Operatiiviset tiedot asettavat mahdolliset seuraavat uhrit entistä suurempaan vaaraan, sanoi Soini, joka antoi lausuntonsa videoyhteydellä Washingtonista.

Toimittajien kysymyksiin tiedotustilaisuudessa Helsingissä vastanneet Juha Savolainen sekä rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista olivatkin niukkasanaisia.

Savolainen ja Elfgren totesivat, etteivät avaa yksityiskohtia tapaukseen liittyvistä henkilöistä, toimijoista, tilanteista tai viranomaistoiminnasta.

– Tulevaisuudessakin Suomen kansalaisia tullaan sieppaamaan ja meidän täytyy säilyttää toimintaedellytykset, Savolainen huomautti. Hänen mukaansa sama tiedotuskäytäntö on muilla mailla.

Savolainen muistutti myös, että tekijät ovat yhä vapaana ja Afganistanin viranomaiset työskentelevät heidän saamisekseen kiinni. Sieppaajia voisi auttaa, jos he tietäisivät, mitä heistä tiedetään.

Keskusrikospoliisi osallistuu tapauksen tutkintaan auttamalla Afganistanin viranomaisia sekä kuulemalla siepattua naista, kun tämä saapuu Suomeen.

Soini ei vahvista Ylen tietoja vapautusoperaatiosta

Washingtonissa lausuntonsa jälkeen pitämässään toimittajatapaamisessa Soini ei suostunut kommentoimaan tapaa, jolla suomalaisnainen vapautui.

Ylen Afganistanista saamien tietojen mukaan naisen vapauttamiseksi toteutettiin sotilasoperaatio, jota paikalliset turvallisuusviranomaiset koordinoivat. Soini ei vahvistanut tätä, mutta kertoi naisen vapauttamisen olevan tulosta hyvästä kansainvälisestä yhteistyöstä.

Soini ei myöskään kommentoinut sitä, pyydettiinkö naisen vapauttamiseksi lunnaita, tai keitä naisen siepanneet henkilöt olivat.

Soini kertoi, että asiasta annetaan lisätietoa rikostutkinnan edistyessä.

Lue myös:

Vapautetun suomalaisnaisen työnantaja vaitonainen – toivoo vapautetulle ja perheelle yksityisyyttä

Afganistanilaistoimittaja Ylelle: Paikalliset turvallisuusviranomaiset mukana suomalaisnaisen vapauttamisessa

Vapautettu suomalaisnainen on yhä Afganistanissa