Kaidi on luvannut antaa tilannepäivityksen lokakuussa

Lokakuussa järjestetään Kemi Kiina -seminaari. Talousseminaari keskittyy maiden väliseen yhteistyöhön. Lisäksi seminaariin odotetaan kiinalaisen Kaidin edustajia.

biopolttoaineet
Kaidin Kemin tontin ilmakuva.
Kaidi Finland

Kemissä järjestetään lokakuussa Kemin Kiina -seminaari, jossa on odotettavissa tilannepäivitys Kaidin johdolta. Talousseminaarin tarkoituksena on tutkia ja selvittää kiinalaisyritysten Lappiin suunnittelemien investointien tuomia mahdollisuuksia. Yksi merkittävä askel maiden välisessä yhteistyössä on Kiinan ja Suomen presidenttien huhtikuussa antama yhteisjulistus maiden kumppanuudesta. Tämän odotetaan nostavan maiden väliset suhteet uudelle tasolle.

Käytännön yhteistyötä viritellään monella eri sektorilla, niin kaupan, innovaatioiden, ympäristönsuojelun, arktisten asioiden, koulutus- ja tiedeyhteistyön, talviurheilun kuin matkailun saralla. 11. lokakuuta pidettävän seminaarin maakunnallisesti ja paikallisesti kiinnostavin aihe on kuitenkin kiinalaisen Kaidin Kemiin suunnitteleman biojalostamon nykytilanne ja toteuttamisaikataulu. Seminaarissa on mukana Kaidin edustajia.

EU äänestää samana päivänä

Lisäksi seminaarissa vieraana on elinkeinoministeri Mika Lintilä, joka kertoo Suomen hallituksen linjasta bioenergian käytön lisäämisestä. Suomen metsien lisäkäytöstä on sisäisiä ristiriitoja EU:n sisällä. Keskiviikon direktiiviäänestyksen tulos oli kuitenkin Suomelle metsäteollisuudelle myönteinen. Seuraava tärkeä direktiiviäänestys on samana päivänä Kemin Kiina -seminaarin kanssa.

– Kiina-yhteistyö ja biokiertotalous ovat hyvin ajankohtaisia teemoja. Kaidin hanke on kaikkien huulilla ollut jo pidempään ja lisäksi EU-direktiivikeskustelu. Toivottavasti mennään nyt parempaan suuntaan, sanoo Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Kaidin hanke on kaikkien huulilla .

Tero Nissinen

Seminaarissa on mukana Kiinan Suomen suurlähetystön edustaja, joka tuo kiinalaisen näkökulman yhteistyön mahdollisuuksista. Tilaisuuden puheenjohtajana toimii EU-suurlähettiläs Jari Vilén.

Seminaaria edeltävänä iltana kaupunki ja Kaidi järjestävät yrityksille suunnatun tilaisuuden, jossa keskustellaan biolaitoksen rakentamisen ja toiminnan alihankintamahdollisuuksista pienille ja keskisuurille yrityksille.

11. lokakuuta järjestettävän seminaarin järjestävät Kemin kaupunki ja Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000.