1. yle.fi
  2. Uutiset

Talvivaarasta odotettiin pelastajaa pienelle kylälle – "Olisi hirveä jysäys, jos sitä ruvettaisiin purkamaan"

Laakajärven kylällä on eletty lähes 10 vuotta Talvivaaran kaivoksen, nykyisen Terrafamen naapurina. Kaivoksesta ei tullut kylän pelastajaa, vaikka siitä sellaista toivottiin.

kylät
Järvi lainehtii syksyllä.
Laakajärven eteläpäästä on valtionyhtiö Terrafamen nykyisin pyörittävälle Talvivaaran kaivokselle matkaa linnuntietä 15 kilometriä. Vastarannalla siintää Savon maakunta.Kimmo Hiltunen / Yle

SotkamoLaakajärvi oli elävä kylä vielä sotien jälkeen. Kylällä oli neljä kauppaa, kaksi koulua ja lähes 250 vakituista asukasta. Pikkuhiljaa kylä rupesi hiljenemään: ihmiset muuttivat töiden perässä muualle.

Moni kyläläinen toivoi, että vajaat 10 vuotta sitten kylän naapuriin noussut monimetallikaivos Talvivaara olisi elvyttänyt kylän elämän.

– Odotukset olivat hyvät, että nyt se elämä repeää. Se ei vain onnistunut. Nyt ihmiset sanovat, että olemme mennyt kylä, mutta periksi ei anneta, naurahtaa koko ikänsä Laakajärven rannalla asunut Aate Kärnä.

– Paljon oli suunnitelmia kylälle muuttajista. Kävi kuitenkin niin, että vain mökkiläisiä on tullut vähän lisää, jatkaa puoliso Saara Kärnä.

Olemme hiljakseen hyväksyneet sen, että se tuo leipää ja toimeentuloa kainuulaisille.

Jorma Heikkinen

Tällä hetkellä Laakajärven kylässä on hieman yli 60 asukasta, joista alle kouluikäisiä on neljä. Kylän ainoa kauppa suunnittelee sulkevansa ovensa. Kaivos ei ole tuonut taloudellista hyötyä kylälle, sanoo Laakajärven kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Taavetti Ryhänen.

– Rohkenin olla jo alun perin sitä mieltä, että tänne ei muuta kukaan, koska kylällä ei ole palveluja. Vaikka kylä on lähellä kaivosaluetta, niin Sotkamon kirkonkylän kautta pitää ajaa ja ostaa sieltä evästä. Muutoinhan täällä on hyvä asua. En ainakaan osaa täältä lähteä.

Kalaa syödään – "emmekä loista"

Laakajärven kylä sijaitsee Laakajärven eteläpäässä. Aate Kärnän kotitilalta on Talvivaaran kaivokselle matkaa linnuntietä 15 kilometriä. Kaivosalue on sen verran kaukana, ettei se vaikuta Kärnien elämään millään tavalla.

– Kaivokselta kuuluu hyminää, mutta ei se häiritse yhtään. Elämä menee entiseen tapaan. Järvestä otetaan kaloja, ja jos ei saada saalista, syödään muiden muualta pyytämiä, Aate ja Saara Kärnä kertovat.

Kaksi naista ja kaksi miestä istuvat kahvipöydän ääressä.
Laakajärven kylällä asuvat Annaliisa ja Jorma Heikkinen (vas.) sekä Saara ja Aate Kärnä sanovat, ettei kaivos vaikuta heidän arkeensa millään tavalla.Kimmo Hiltunen / Yle

Talvivaaran ympäristöongelmat saastuttivat kaivosalueen lähimmät vesistöt. Pilaantuneita vesistöjä on Oulujoen suunnalla Salminen, Kalliojärvi, Kalliojoki ja kaivospiirissä oleva Kolmisoppi. Vuoksen vesistön suunnassa saastumista on tapahtunut Ylä-Lumijärvessä, Lumijoessa ja Kivijärvessä.

Kivijärven alapuolella olevan ja suuremman Laakajärven vedenlaatu on parantunut (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun ELY-keskus) viimeisen neljän vuoden aikana. Vesi- ja kalanäytteiden perusteella järven virkistyskäytölle ei ole estettä.

– Uida on voinut, mutta tämmöisenä kesänä ei ole pystynyt uimaan, koska ei ole ollut lämmintä. Muutama vuosi sitten vettä ei suositeltu löylyvedeksi, mutta nyt saa ottaa saunavedet ja kaikki, Aate Kärnä kertoo.

Jos se alkaa mennä siihen vanhaan juttuun, niin minä en piut paut välitä siitä.

Taavetti Ryhänen

Laakajärven ympärillä on paljon mökkiläisiä, jotka kuitenkin pitävät järveä kuolleena järvenä.

– Muut kuin paikalliset eivät uskalla syödä kaloja, joten järvellä ei ole pyytäjiä. Olemme kyllä syöneet, emmekä loista tämän kummemmin, Kärnät kertovat.

Naapuria on opittu sietämään

Saara Kärnä kaataa kahvia vierailleen Jorma ja Annaliisa Heikkiselle, jotka asuvat 10 kilometrin päässä kaivosalueesta. Ensimmäisinä vuosina kaivokselta kantautuvat räjähdysäänet ja hajut kiusasivat sen verran, että Heikkiset pohtivat, onko kaivoksesta jatkuvaa haittaa.

– Vuosien saatossa olemme oppineet sietämään pieniä ääniä, emmekä reagoi niihin. Hajuhaittoja ei ole enää ollut. Kokonaisuus on kehittynyt varsinkin sen jälkeen, kun valtionyhtiö Terrafame otti kaivoksen omistukseensa. Kunhan kaivokselta tulevat vedet saadaan puhdistettua ja järviin lasketaan sallitut määrät, kaikki on hyvin, Jorma Heikkinen kertoo.

Kyläkauppa ja kahvio vanhassa rakennuksessa.
Tällä hetkellä Laakajärvellä puhuttaa kaivosasioita enemmän kylän ainoan kaupan suunnitelmat sulkea ovensa. Kimmo Hiltunen / Yle

Heikkiset näkevät päivittäin autojonot, jotka menevät kaivokselle. Työntekijöitä kaivoksella käy Sotkamosta, Kajaanista ja muualta lähiympäristöstä.

– Terrafamen työväki tulee niin suurelta ja laajalta alueelta, että se tuo verotuloja ympäristön kaikkiin kuntiin. Siinä mielessä olemme hiljakseen hyväksyneet sen, että se tuo leipää ja toimeentuloa kainuulaisille. Olisi hirveä jysäys, jos sitä ruvettaisiin purkamaan, Jorma Heikkinen kertoo.

Kaivoksen valot näkyvät pakkasella

Laakajärven kylällä toimivan erämatkailuyritys Korpikorsun toimintaa kaivos on virkistänyt. Yrittäjä Jarkko Kotilainen sanoo, ettei kaivos ole vaikuttanut elämysmatkailukohteen imagoon missään vaiheessa.

– Meiltä on kaivokselle matkaa linnuntietä vain 13 kilometriä. Asiakkaat tietävät kaivoksen ja kysyvät siitä. Pääsääntöisesti he ovat samaa mieltä kuin minä eli he ymmärtävät, että kaivos tuo työpaikkoja Kainuuseen. En ole montaa sanaa asiakkailtakaan kuullut, että he olisivat sitä vastaan, Kotilainen kertoo.

Kaivoksesta ei ole aiheutunut Korpikorsun yritystoiminnalle mitään haittaa. Erämaa on pysynyt erämaana. Kipsisakka-allasvuotoja Kotilainen pitää harmittavana, mutta hän luottaa kaivoksella olevan nyt töissä ammatti-ihmisiä ja että kaikki menee hyvään suuntaan.

Kahvia kaadetaan termoskannusta kahvikuppiin.
Laakajärveläisten kahvipöydässä puhuttavat aivan muut asiat kuin Terrafamen nykyisin pyörittämä Talvivaaran kaivos.Kimmo Hiltunen / Yle

Laakajärveläisten kahvipöydässä kaivos ei ole enää päivittäinen puheenaihe. Saara ja Aate Kärnä sekä Annaliisa ja Jorma Heikkinen keskustelevat syksyllä käynnistyvästä kansalaisopiston jumpasta. Sinne on lähdettävä vaikka kropassa olisi hieman kremppaa, jotta jumppaa ei lopeteta.

– Ainoan kaupan loppuminen surettaa, koska aineesta tulee puutetta. Se on aina muistettava, kun käy liikemaailmassa, kertoo Saara Kärnä tämän hetken puheenaiheesta.

Kaivosuutisointia kyläläiset seuraavat kuten mitä tahansa uutisointia. Vähän väliä otsikoihin nousseeseen kaivokseen suhtaudutaan kiihkottomasti.

– Uutisointia tulee joka tuutista, ja silloinhan se kuulostaa siltä, että mitä siellä nyt on tapahtunut. Jos se alkaa mennä siihen vanhaan juttuun, niin minä en piut paut välitä siitä. Toivoisin, että Terrafamella menisi hyvin ja se rupeaisi toimimaan omin voimin, sanoo Laakajärven kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Taavetti Ryhänen.

En ole montaa sanaa asiakkailtakaan kuullut, että he olisivat sitä vastaan.

Jarkko Kotilainen

Vaikka kaivos on Laakajärven kylän lähellä, on se loppujen lopuksi kaukana.

– Nuasjärven kohtalo on ollut esillä. Sen suolapitoisuuksista en tiedä, kun en ole siellä paikan päällä. Meitä lähimmässä järvessä, Laakajärvessä on yksi kapea kohta, eikä suolamassa lähde siitä tännepäin tulemaan. Olen pyytänyt järvestä haukea, kuhaa ja ahventa, eikä niissä ole ollut mitään normaalista poikkeavaa.

Lue seuraavaksi