A-oluen maitokauppamyynnin kohtalo opposition käsissä – vastatuuli navakkaa

Suurin oppositiopuolue SDP suhtautuu nihkeästi nykyistä vahvempien alkoholijuomien vapauttamiseen

Alkoholilainsäädäntö
Olutvalikoimaa alkossa
Esko Pulliainen / Yle

Hallitus lähetti torstaina eduskuntaan alkoholilakiesityksensä, jonka kiistellyin kohta on esitys kaupoissa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nostosta 5,5:een.

Hallituspuolueiden kansanedustajat saavat äänestää tästä asiasta omantuntonsa mukaan, kun lakikokonaisuus myöhemmin syksyllä etenee äänestyksiin.

Tiedossa on, että A-oluen ja limuviinan vapauttaminen kauppojen hyllyille ei kelpaa monelle keskustan edustajalle. Sinisen ryhmän puheenjohtaja Simon Elo kertoi Ylelle, että heidän ryhmässään on kolme tai neljä vastustajaa. Myöskään kokoomus ei ole täysin yksimielisesti esityksen takana.

Niinpä asian ratkaisee se, saako prosenttirajan nosto kylliksi tukea oppositiopuolueissa.

Demarit: "käsienpesua keskustalle"

Suurimman oppositiopuolueen SDP:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman toteaa puolueensa tekevän päätöksiä asiasta vasta myöhemmin, mutta yleistunnelma ryhmässä on prosenttirajan korotusta vastaan.

Hän viittaa toistuvasti asiantuntijoiden varoituksiin kasvavista alkoholihaitoista.

– Herää kysymys, että onko hallitus sivuuttanut asiantuntijoiden huolen tätä esitystä valmisteltaessa. Vähän vaikuttaa siltä, että tämä hallituksen sopima vapaat kädet (äänestyksessä) on lähinnä käsienpesu keskustalle.

Lindtmanin mukaan kokonaisesityksessä on myös paljon hyvää, kuten pienpanimoiden toimintaedellytysten parantaminen.

Vihreät ja vasemmisto kriittisiä, PS pohtii

Perussuomalaisen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ville Tavio ennakoi, että ryhmästä löytyy sekä A-oluen vapauttamisen kannattajia että vastustajia.

– Ryhmämme kyllä tiedostaa, että nykyinen sääntely ja kontrolli ei ole aina ollut toimivaa. Kuitenkaan emme me väheksy sitä kärsimystä, mitä alkoholin liikakäyttö aiheuttaa, Tavio sanoo.

Vihreiden ryhmyri Krista Mikkonen toteaa, että mitään ryhmäpäätöksiä ei asiasta ole luvassa, mutta prosenttirajan korottaminen on vastatuulessa.

– Hyvin moni suhtautuu kyllä kielteisesti siihen alkoholin rajannostoon kaupassa ja etenkin limuviinojen osalta.

Myös vasemmistoliitossa asiasta äänestetään ilman ryhmäkuria. Ryhmänjohtaja Aino-Kaisa Pekonen arvioi, että suurin osa ryhmästä vastustaa prosenttirajan nostoa.

Eduskunta äänestänee alkoholilaista marraskuussa.

Lue lisää: Hallitus lähettää alkoholilain uudistuksen eduskuntaan: Katso listasta, mitkä asiat ovat muuttumassa