Filippiinien ihmisoikeuskomission budjetti uhkaa kutistua taskurahaksi – 11 miljoonan sijaan kaksikymppiä

Huumesodan tukijat haluavat pysäyttää ihmisoikeustutkinnat, kirjoittaa Kirsi Crowley Manilasta.

Filippiinit
Hautajaiskulkue banderolleineen.
Surijat osoittivat mieltään huumesodan uhrina kuolleen Kian Delos Santosin muistoksi ja presidentti Duterten toimia vastaan Caloocanissa, Filippiineillä 26. elokuuta.Rolex Dela Pena / EPA

*MANILA *Filippiineillä verinen huumesota on laajenemassa taisteluksi ihmisoikeuksia vastaan. Filippiinien kongressin edustajainhuone päätti tiistaina leikata maan ihmisoikeuskomission miljoonabudjetin taskurahaksi. Se myönsi komissiolle tuhat pesoa eli alle kaksikymmentä euroa ensi vuoden budjetiksi.

Tämä tarkoittaisi käytännössä komission lakkauttamista. Päätöstä pidetäänkin näpäytyksenä perustuslain voimalla toimivalle komissiolle, jonka kanssa presidentti Rodrigo Duterte jatkuvasti riitelee. Edustajainhuone on täynnä presidentin tukijoita.

– Hän sai ansionsa mukaan, myhäili presidentti Rodrigo Duterte medialle edustajainhuonen päätöksen jälkeen. Duterte tarkoitti ihmisoikeuskomission puheenjohtajaa Chito Gasconia.

Filippiinien puolustusministeri Delfin Lorenzana (vas.) ja presidentti Rodrigo Duterte (oik.).
Filippiinien puolustusministeri Delfin Lorenzana (vas.) ja presidentti Rodrigo Duterte (oik.) 31. toukokuuta Davaon kaupungissa.PPD / Filippiinit / EPA

– Gascon aukoo suutaan mitä sopimattomimmalla tavalla. Hän ei tiedä mistään mitään, Duterte jatkoi.

Huumesota herättää arvostelua

Ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Chito Gascon on arvostellut ankarasti presidentti Duterten aloittaman huumeiden vastaisen sodan surmia.

Poliisi ja naamioituneet asemiehet ovat surmanneet jo tuhansia köyhiä kaduille reilun vuoden aikana. Surmatut on leimattu huumeiden käyttäjiksi tai huumekauppiaiksi.

Monet omaiset kiistävät syytteet. Komissio tutkii surmia sitkeästi ja vaatii poliisilta raportteja. Se myös tukee sekä kuulee uhrien omaisia ja todistajia, jotka pelkäävät henkensä puolesta.

Gascon aukoo suutaan mitä sopimattomimmalla tavalla. Hän ei tiedä mistään mitään.

Presidentti Rodrigo Duterte

Gascon on kuvannut surmien määrää niin ennätyssuureksi, että komission rahkeet eivät riitä tutkia kaikkia surmia. Hän on uhannut, että surmat johtavat hallinnon kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

"Minä teen tutkinnan vehkeilystänne"

Tylystä kielenkäytöstään tunnettu presidentti Duterte on raivonnut komissiolle jatkuvasti noustuaan presidentiksi viime vuoden kesäkuussa.

– Ihmisoikeusryhmät tekevät tutkimuksiaan. Mutta jonain päivän minä teen tutkinnan teistä, ihmisoikeusryhmät. Tutkin vehkeilyänne, Duterte on uhonnut.

Filippiinien Quezon Cityssä osoitettiin mieltä mielivaltaisia tappamisia vastaan heinäkuussa.
Filippiinien Quezon Cityssä osoitettiin mieltä mielivaltaisia tappamisia vastaan heinäkuussa.Rolex Dela Pena / EPA

Elokuussa presidentti Duterte kehotti poliisia ampumaan ihmisoikeusaktivistit, jotka yrittävät jarruttaa oikeutta eli poliisin työtä.

Duterte on väittänyt, että ihmisoikeuksien puolustajat suojelevat rikollisia. Aiemmin hän on uhannut laajentaa huumeiden vastaisen sodan koskemaan myös huumausainerikoksista syytettyjen asianajajia.

Ihmisoikeusjärjestöt ovat tyrmistyneet Duterten sanoista. Kehotus on herättänyt pelkoa aktivistien hengen puolesta.

Budjetiksi vain kaksikymppiä

Ihmisoikeuskomission työ maksetaan valtion budjetista. Komissio anoi ensi vuodeksi 11:tä miljoonaa euroa. Mutta edustajainhuoneen jäseniltä herui vain kaksikymppiä. Enemmistö edustajista näytti tukensa leikkaukselle nousemalla seisomaan.

Edustajainhuoneen puhemies Pantaleon Alvarez selitti päätöstä sanoen, että komissio ei ole onnistunut puolustamaan kaikkien filippiiniläisten ihmisoikeuksia. Sen sijaan se keskittyy suojelemaan rikollisia, Duterten tukijaksi tiedetty Alvarez puhui ennen istuntoa.

Viranomaiset tuhosivat takavarikoituja kemikaaleja Calenzuela Cityssä Filippiineillä 8. joulukuuta 2016.
Viranomaiset tuhosivat takavarikoituja kemikaaleja Calenzuela Cityssä Filippiineillä vuonna 2016.Xinhua / AOP

Päätös on järkyttänyt niin senaattoreita kuin ihmisoikeusjärjestöjä kotimaassa ja maailmalla. YK:n ihmisoikeuksien erikoisraportoija Agnes Callamard arvosteli budjettileikkausta Twitter-viestissään tuomittavaksi ja kohtuuttomaksi.

Callamard on vaatinut pääsyä tutkimaan huumesodan surmia ilman ehtoja. Duterte on kutsunut hänet maahan sillä ehdolla, että raportoija suostuu julkiseen keskustelutilaisuuteen hänen kanssaan.

Filippiiniläinen asianajaja Tony La Vina on puolestaan todennut ABS-CBN-uutisille, että budjettileikkaus lisäisi mahdollisuuksia siihen, että kansainvälinen rikostuomioistuin asettaisi Duterten syytteeseen ihmisoikeusrikoksista.

– Yksi tapa pysäyttää syyte on se, että kotimaassa on mekanismit, joiden avulla ihmisiä voidaan vaatia vastuuseen. Ihmisoikeuskomission lopettaminen poistaisi yhden näistä mekanismeista, La Vina sanoo.

Valta- ja kostopeliä

Huumesodan poliittisesta ja ihmisoikeuskeskustelusta on tullut Filippiineillä valta- ja kostopeliä. Duterte on hiljentänyt aiemmin muun muassa oppositiopoliitikon, entisen oikeusministeri Leila De Liman vangituttamalla tämän huumausainesyytteistä.

De Lima johti senaatin tutkimuksia huumesodan surmiin viime vuonna. Duterte on kantanut kaunaa De Limaa vastaan jo vuosia. Lähes kymmenen vuotta sitten De Lima tutki ihmisoikeuskomission johtajana Duterten johtaman Davaon kaupungin kuolemanpartioita.

Vangittu oppositiopoliitikko, filippiiniläissenaattori Leila de Lima.
Vangittu oppositiopoliitikko, filippiiniläissenaattori Leila de Lima.Francis R. Malasig / EPA

Ihmisoikeuskomission budjetin murskaaminen vaatii vielä senaatin äänestyksen ja kaksikamarisen istunnon. Senaatin jäsenet ovat vannoneet äänestävänsä edustajainhuoneen päätöstä vastaan.

Jos kamarit eivät pääse yksimielisyyteen yhteisistunnossa, koko maan ensi vuoden budjetti jumiutuu ja tämän vuoden budjetti jää voimaan, varoittaa senaatin vähemmistöjohtaja Franklin Drilon lehdistön haastattelussa.

Presidentti Duterte saattaa julistaa Filippiineille poikkeustilan ensi viikolla, jos vasemmistolaisryhmien suunnittelemat mielenosoitukset huumesotaa vastaan äityvät väkivaltaisiksi. Puolustusministeri Delfin Lorenzana ilmoitti asiasta perjantaina.