Kakkijasta kaupungin maskotiksi? – "Valkoposkihanhet tulee brändätä uudelleen"

Helsinkiläinen taiteen tohtori kyllästyi valkoposkihanhista käytävään pelkkiin ulosteisiin keskittyvään jankkaamiseen, tutustui hanhiin ja ryhtyi brändäämään niitä uudelleen valokuvien avulla.

valkoposkihanhi
Susanne Jacobsonin potrettivalokuvat pyrkivät tuomaan esiin valkoposkihanhien persoonallisuutta.
Susanne Jacobsonin potrettivalokuvat pyrkivät tuomaan esiin valkoposkihanhien persoonallisuutta.Susanne Jacobson

Muotoiluntutkija ja taiteen tohtori Susanne Jacobsonille tuli tilaisuus seurata Helsingin Töölönlahden valkoposkihanhia muutaman kuukauden ajan. Tutustumisjakson jälkeen hän halusi tuoda valkoposkihanhikeskusteluun uusia näkökulmia oman osaamisalueensa, taiteen, kautta.

Jacobsonin mielestä valkoposkihanhia koskevaa keskustelua vaivaa yksipuolisuus ja negatiivisuus, johon syypäänä on sillkka väärä tieto ja niihin pohjautuvat uskomukset.

– Esimerkiksi hyvin usein valkoposkihanhet leimataan virheellisesti vieraslajiksi, mitä ne eivät ole. Lisäksi niiden määrä pääkaupunkiseudulla ei ole kasvanut. Päinvastoin, kanta on laskussa jo toista vuotta. Valkoposkihanhien ei ole myöskään todettu uhkaavan muita lajeja.

Jacobsonin mukaan ihmisten tietämys valkoposkihanhista voi olla myös puutteellista.

– Moni ei tiedä, että hanhet ovat paikkauskollisia, muodostavat elinikäisen parisiteen ja voivat elää jopa 30-vuotiaiksi! Nämä ovat samoja ominaisuuksia, mitä ihmiset esimerkiksi joutsenissa ihailevat.

Parvessa liikkuvien valkoposkihanhien yksilöllisiin piirteisiin tulee harva kiinnittäneeksi huomiota.
Parvessa liikkuvien valkoposkihanhien yksilöllisiin piirteisiin tulee harva kiinnittäneeksi huomiota.Veli-Matti Järvinen

Loputon kakkakeskustelu

Hanhiparven osuessa kohdalle niiden jätökset voivat olla varsin runsaita. Jacobson ymmärtää aiheutuneen harmin, mutta muistuttaa hanhen olevan ruohonsyöjä, jonka jätöksiä ei siten voi verrata esimerkiksi lokkien kaltaisten sekasyöjien jätöksiin.

Hanhien ulosteiden terveysvaikutuksia on tutkittu elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa ahkerasti.

– Tutkijana voi vain ajatella, että voi kun kaikkea maailmassa tutkittaisiin yhtä paljon kuin hanhenkakkaa. Hanhien ei ole todettu muodostavan ihmisille terveyshaittaa.

Jacobsonin mielestä kyse on ihan perustellusti suojellusta lajista ja keskustelun tulisi kakkimisten sijaan keskittyä positiivisiin asioihin ja tähdätä keinoihin tulla paremmin toimeen keskenämme.

– Esimerkiksi turistit ovat ihan haltioissaan valkoposkihanhista. Hanhet ovat uteliaita, päästävät lähelle ja antavat katsoa. Maailmalla tämä on hyvin harvinainen kokemus kaupungin keskustassa.

Valkoposkihanhiparvi on tuttu näky Helsingin Töölönlahdella.
Valkoposkihanhiparvi on tuttu näky Helsingin Töölönlahdella.Sannika Michelsson/Yle

Uudelleenbrändäykselle on kaupungin ”tilaus”

Vuonna 2013 Helsingin kaupungin ympäristökeskukselta ilmestyi 40-sivuinen julkaisu nimeltään: "Valkoposkihanhista aiheutuvien haittojen lieventäminen (siirryt toiseen palveluun)".

Julkaisussa pohditaan yhtenä ratkaisuna valkoposkihanhien uudelleenbrändäystä ja esitetään yhdeksi keinoksi ”…luoda niistä positiivisia mielikuvia markkinoinnin, matkailun ja brändäyksen avulla. Jos hanhista saataisiin Helsingin oma erikoisuus, jonkinlainen maskottieläin jota tultaisiin katsomaan kauempaankin, voisivat kaupungin asukkaat olla myötämielisempiä hanhia kohtaan, elleivät jopa ylpeitä niistä. (...) Ongelmana on lähinnä kuka ryhtyy tekemään hanhista matkailuvalttia Helsingille."

Muotoiluntutkija ja taiteen tohtori Susanne Jacobson tuli ensimmäisenä tarttuneeksi epäkiitolliselta vaikuttavaan tehtävään vähän vahingossa.

– Kyllästyin vain siihen kielteiseen keskusteluun. Ratkaisujen kannalta se on täysin tuloksetonta.

Potrettinäyttely tarjoaa toisenlaisen näkökulman

Susanne Jacobson ja Veli-Matti Järvinen pystyttivät ”Hanhen muotokuva”-nimisen valonäyttelyn Töölön kirjastoon. Sen tavoitteena on tuoda esiin toisenlainen, myönteinen ja silti todenmukainen kuva valkoposkihanhista.

– On helppo katsoa valtavaa anonyymiä parvea ja kulkea vain ohi, mutta jos pysähtyy katsomaan, niin linnut ovat kaikki yksilöitä.

Valkoposkihanhien pään kuvioinnit ovat yksilöllisiä.
Valkoposkihanhien pään kuvioinnit ovat yksilöllisiä.Veli-Matti Järvinen

Potrettikuvissa näkyy hyvin hanhien yksilölliset naamakuvioinnit ja niistä välittyy lintujen ilmeikkyys ja eloisuus.

– Hanhet ovat laji, jonka ajoittain hupaisaa ja jopa ihmismäistä käyttäytymistä voi kuka vain seurata kaupunkiympäristössä lähietäisyydeltä, Jacobson sanoo.