1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilijalanjälki

Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hiilijalanjälkensä: muutoksia liikkumiseen, asumiseen ja syömiseen

Ympäristöministerin mukaan kyse ei ole pakottamisesta.

hiilijalanjälki
Pyöräilijä ajaa pyöräkaistalla.
Ilmastosuunnitelmassa edistetään kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Antti Pylväs / Yle

Hallitus kannustaa suomalaisia puolittamaan hiilijalanjälkensä vuoteen 2030 mennessä. Hallituksen ilmastosuunnitelman mukaan tämä vaatii toimia etenkin liikkumisessa, asumisessa ja syömisessä.

– Tämä on kampanjointia ja kannustamista, ei pakkotoimia. Siinä on iso ero, sanoi ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

Tiilikaiselta kysyttiin, miksi kuluttajalta vaaditaan enemmän kuin valtiolta. Valtio on sitoutunut vähentämään kasvihuonepäästöjä 39 prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

– Meillä on mitä moninaisempia haasteita tälläkin hetkellä, joissa kuluttaja tai yritys voi antaa sitoumuksensa päästöjen alentamiseksi. Olen itsekin muistaakseni sellaisen antanut, että kohtuullisen tiukalla aikataululla päästöt puolitetaan. Tämä on tapa tehdä toimista konkreettista, Tiilikainen sanoi.

Tänään hyväksytty keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelma tehtiin nyt ensimmäistä kertaa. Se koskee päästökaupan ulkopuolista sektoria eli liikennettä, rakennusten lämmitystä, jätehuoltoa ja maataloutta.

Päästövähennysten varaa eniten liikenteessä

Parhaat mahdollisuudet vähentää päästöjä ovat liikenteessä, joka aiheuttaa nyt noin viidenneksen Suomen kasvihuonepäästöistä. Ilmastosuunnitelmassa edistetään kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä. Niitä tukevat hankkeet olisivat suunnitelman mukaan etusijalla kaupunkien liikennesuunnittelussa ja hankkeiden rahoituksessa.

Autoissa suositaan sähkö- ja kaasuautoja. Vanhoja autoja halutaan muuttaa kaasulla tai etanolilla käyviksi, ja autokauppiaiden halutaan esittelevän asiakkaille vähäpäästöisiä vaihtoehtoja.

Myös rakennusten lämmittäminen öljyllä aiheuttaa runsaasti päästöjä. Tiilikaisen mukaan tästä syystä valtio luopuu öljylämmityksestä omistamissaan kiinteistöissä vuoteen 2025 mennessä.

–  Kaikkia julkisia toimijoita kannustetaan samaan, ministeri sanoi.

Yksityisiä ihmisiä kannustetaan muun muassa verotuksella valitsemaan lämmitykseen vaikkapa lämpöpumpun.

Myös pellettien ja klapien puhdasta polttoa edistetään. Ilmastosuunnitelman mukaan ihmisiä valistetaan puhtaasta puunpoltosta ja laitteita parannetaan esimerkiksi kehittämällä tuotestandardi.

Lue seuraavaksi