Salametsästys on tehnyt Kenian norsuista yöeläimiä

Ratkaisu on älykäs, mutta lajille luonnoton ja saattaa siksi vaarantaa sen.

salametsästys
Kaksi aikuista norsua syö ruoho, poikanen imee maitoa.
Norsuja Amboselin kansallispuistossa Etelä-KeniassaDai Kurokawa / EPA

Kenian norsujen salametsästys on muuttanut niiden normaalia vuorokausirytmiä, kertoo hollantilaistutkimus. Ikiaikaisten tapojensa vastaisesti norsut etsivät ruokaa yöllä ja nukkuvat piilossa päivällä, jolloin salametsästäjät enimmäkseen ovat liikkeellä.

Twenten yliopiston (siirryt toiseen palveluun) tutkijat seurasivat norsujen elämää Laikipa-Samburussa Pohjois-Keniassa vuosina 2002–2012. Norsujen päivällä ja yöllä liikkumia etäisyyksiä selvitettiin Save the Elephants -suojelujärjestön paikannusohjelman (siirryt toiseen palveluun) avulla.

60 norsun GPS-pantojen antamia tietoja verrattiin Kenian valtion tietokantaan. Siihen on tallennettu tietoja paikoista, joissa salametsästys on yleisintä, ja ajoista, jolloin sitä tapahtuu eniten.

Vertailujaksoja oli kaksi: 2002–2009, jolloin salametsästyksen määrä arvioitiin maltilliseksi, ja 2010–2012, jolloin salametsästys oli yltynyt pahimmilleen.

Myös pedot liikkuvat yöllä

Tutkimus osoitti, että salametsästyksellä ja etenkin naarasnorsujen öisellä liikkumisella on selvä yhteys. Naaraat ja poikaset elävät perhelaumoina, jotka pyrkivät välttämään riskejä selvemmin kuin urokset, jotka ovat yleensä yksineläjiä.

Naaraiden liikkuminen päivällä oli vaarallisimmilla alueilla vain puolet siitä, miten paljon ne liikkuivat siellä, missä vaara oli pienin.

Tutkimusta johtaneen eläintieteilijä Festus Ihwagin mukaan tapojen muutos toimii tilapäisesti, mutta pitkällä aikavälillä sillä voi olla lajille huonoja seurauksia.

Norsu on älykäs eläin, mutta sen tavat etsiä ruokaa ja parittelukumppania ovat pitkän evoluution tulosta, joten nopealla sopeutumisella on rajansa, Ihwagi sanoo. Lisäksi leijonien ja hyeenojen aiheuttama uhka on poikasille öisin suurempi kuin päivällä.

GPS:stä salametsästyshälytin?

Vain noin 40 prosenttia Afrikan norsuista elää alueilla, jossa niiden kuolleisuutta seurataan säännöllisesti. Tutkijoiden mukaan GPS-paikantimien reaaliaikaista tietoa voitaisiin käyttää varoitusjärjestelmänä salametsästystä vastaan.

Jos norsujen havaitaan yhtäkkiä olevan liikkeellä yöllä, se voi olla metsänvartijoille merkki siitä, että alueella on salametsästäjiä, Ihwagi selventää.

Salametsästäjät tappavat joka vuosi noin 30 000 norsua. Norsunluun markkinat ovat lähinnä Aasiassa, jossa se kuvitellaan lääkeaineeksi ja siitä valmistetaan ylellisyysesineitä.