Tunisia kumosi musliminaisten ja ei-muslimien avioliitot kieltävän lain – "Olemme esimerkki arabimaailmalle"

Kiellon kumoaminen on osa presidentti Beji Caid Essebsin pyrkimystä naisten ja miesten täyteen tasa-arvoon.

sukupuolten tasa-arvo
Perinteisiin asuihin pukeutuneita tunisialaisnaisia.
Perinteisiin asuihin pukeutuneita tunisialaisnaisia juhlimassa kansallista naistenpäivää 13. heinäkuuta 2017Mohamed Messara / EPA

Tunisia on kumonnut yli 40 vuotta voimassa olleen lain, joka kieltää musliminaisia avioitumasta ei-muslimien kanssa.

Asiasta ilmoittanut prresidentinkanslian tiedottaja Saida Garrach onnitteli Facebookissa naisia oikeudesta vapaasti valita puolisonsa.

Presidentti Beji Caid Essebsi kehotti kuukausi sitten (siirryt toiseen palveluun) hallitusta kumoamaan kiellon, joka on peräisin vuodelta 1973. Vanhan lain mukaan asti nainen on voinut mennä naimisiin toisuskoisen kanssa vain, jos tämä kääntyy islamiin.

Miehillä vastaavaa rajoitusta ei ole ollut.

"Pyrkimyksenä täysi tasa-arvo"

Tunisiaa on pitkään pidetty arabimaiden johtajana naisten oikeuksien suhteen, toteaa Stepfeed-nettisivu. (siirryt toiseen palveluun) Heinäkuussa maan parlamentti hyväksyi lain, joka muun muassa kriminalisoi naisiin kohdistuvan väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun. Lisäksi kumottiin kiistelty lainkohta, joka olisi sallinut raiskaajien mennä naimisiin uhriensa kanssa.

Essebsi on ajanut presidenttinä naisten oikeuksien parantamista. Hän haluaa naisille muun muassa tasa-arvoisen perimysoikeuden, kun islamilaisen lain mukaan perheen tytär voi periä puolet siitä, minkä poika perii.

Essebsi sanoi elokuussa, että Tunisia pyrkii naisten ja miesten täyteen tasa-arvoisuuteen, kertoi muun muassa Middle East Monitor -verkkosivusto. (siirryt toiseen palveluun) Hän korosti samalla, ettei tarkoitus ole tehdä uudistuksia, jotka järkyttäisivät tunisialaisia.

Essebsi huomautti, että Tunisian parlamentin 217 jäsenestä naisia on 75, mikä on arabimaista eniten. Myös naisten osuus työssäkäyvistä on monilla aloilla suuri, terveydenhuollossa jopa 60 prosenttia.

Essebsin julkistettua avioliittolakia koskevan ehdotuksensa muun muassa Tunisin Manouban yliopiston tutkija ja feministi Dalenda Larguèche ylisti sitä keskeiseksi askeleksi kohti valtiota, jollaisen hän Tunisiasta haluaisi.

– Tässä uudessa Tunisiassa olemme esimerkki arabimaailmalle sekä muille naisille ja muslimimaille, Larguèche totesi brittilehti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).