Postin jakelutoimintaan tulee jälleen muutoksia

Postilain uudistukset astuvat voimaan perjantaina 15. syyskuuta.

postin toiminta
Postin lajittelukeskus Helsingin Ilmalassa.
Postin lajittelukeskus Helsingin Ilmalassa.Juha Kivioja / Yle

Postin jakelu- ja kirjeiden kulkunopeusvaatimukset muuttuvat perjantaina 15. syyskuuta, kun Suomen postilain uudistus astuu voimaan. Uudistus on jatkoa viime vuonna voimaan tulleelle postilain muutokselle, jonka mukaan kirjejakelussa on nykyisin vapaa kilpailu.

Postin mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuu viitenä päivänä viikossa suuressa osassa maata. Käytännössä viisipäiväinen jakelu jatkuu niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien varhaisjakelua. Näillä alueilla Postin tulee kilpailuttaa jakelu ensi vuonna.

Taajama-alueilla sallitaan vähintään kolmipäiväinen jakelu, jos siellä on tarjolla sanomalehtien varhaisjakeluverkko.

Käytännössä muutos koskee postimerkillä varustettuja kirjeitä ja kortteja. Paketeissa yleispalvelu kattaa postimerkillä varustetut ulkomaille lähetettävät paketit. Sen sijaan sanoma- ja aikakauslehtien jakelu ei kuulu postilain piiriin.

Jatkossa yleispalvelukirjeistä eli postimerkeillä varustetuista kirjeistä ja korteista vähintään 50 prosenttia on oltava perillä viimeistään neljäntenä arkipäivänä. Posti ei ole kuitenkaan toistaiseksi ottamassa postilain mahdollistamaa uutta kulkunopeutta käyttöön.

Muutos tuo myönteisiä palveluita näkövammaisille, heille lähetettävät pistekirjoituslähetykset muuttuvat uudistuksen myötä kokonaan maksuttomiksi. Kerrostaloissa puolestaan voidaan jatkossa taloyhtiön päätöksellä siirtyä postin lokerikkojakeluun eli ovi- ja huoneistokohtaisesta jakelusta voidaan luopua.

Postin tiukat toimipisteiden sijoittamisvaatimuksia koskevat kilometri- ja prosenttivaatimukset poistuvat. Jokaisessa kunnassa pitää kuitenkin jatkossakin olla vähintään yksi toimipiste.

Postin mukaan palvelupisteet sijoitetaan jatkossakin muiden palveluiden yhteyteen tai muuten helposti saavutettavissa olevaan paikkaan.