Yhdysvaltain Tillerson Pohjois-Korean ohjustestistä: Kiinan ja Venäjän on toimittava

Useat maat varoittavat, että Pohjois-Korean ohjuskokeet ajavat sen yhä syvempään diplomaattiseen ja taloudelliseen eristykseen.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvallat perää Kiinalta ja Venäjältä suoria toimia Pohjois-Korean kurissa pitämiseksi. Pohjois-Korea laukaisi jo toisen ohjuksen Japanin yli.

– Kiina toimittaa Pohjois-Korealle melkein kaiken öljyn, jonka maa käyttää. Venäjä on pohjoiskorealaisten pakkotyöläisten suurin työnantaja, Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson huomauttaa tiedotteessa.

– Kiinan ja Venäjän on osoitettava, että ne eivät hyväksy näitä vastuuttomia ohjuslaukaisuja. Niiden on ryhdyttävä välittömästi toimiin.

Hän myös huomauttaa, että jatkuvat provokaatiot ajavat Pohjois-Korean vain syvempään diplomaattiseen ja taloudelliseen eristykseen. Samaa mieltä on Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in.

Moon varoittaa mahdollisista uusista uhkista

Hän on myös varoittanut mahdollisista uusista uhkista, kuten ydinräjähdyksen aiheuttamasta elektromagneettisesta pulssista sekä biologisista ja kemiallisista iskuista.

– Presidentti Moon on määrännyt viranomaiset analysoimaan Pohjois-Korean mahdollisia uusia uhkia ja varautumaan niihin, kertoi Moonin tiedottaja Park Su-hyun.

Japanin pääministeri Shinzo Abe on tuominnut Pohjois-Korean iskun vastuuttomana. Hänen mielestään se myös merkitsee loppua pyrkimyksille tilanteen rauhanomaiseen ratkaisuun.

YK:n turvallisuusneuvosto kiristi alkuviikosta yksimielisesti Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Lue lisää: