Trump on tuominnut viharyhmät: "Vastustamme vihaa, kiihkoilua ja rasismia"

Kongressi esitti viharyhmät tuomitsevaa lakia Charlottesvillen väkivaltaisuuksien vuoksi.

Viharyhmät
Pence, Trump, Priebus
Varapresidentti Mike Pence, presidentti Donald Trump - ja Valkoisen talon silloinen kansliapäällikkö Reince Priebus tammikuussa Valkoisessa talossa. Nyt Priebus on saanut lähtöpassit.Kevin Dietsch / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut asetuksen, joka tuomitsee viharyhmät. Se etenee nyt laiksi.

Kongressi hyväksyi alkuviikosta asetuksen yksimielisesti. Se halusi tuomita selkeästi väkivaltaisuudet, jotka johtivat äärioikeistoa vastustaneen mielenosoittajan kuolemaan Charlottesvillessä elokuun puolivälissä.

Trump syytti tapahtumista molempia osapuolia, mikä johti arvosteluryöppyyn presidenttiä vastaan. Asetuksen allekirjoittamisen jälkeen julkaistussa lausunnossa Trump kertoi allekirjoittaneensa sen mielellään.

– Amerikkalaisina tuomitsemme Charlottesvillen äskettäiset väkivaltaisuudet ja vastustamme vihaa, kiihkoilua ja rasismia kaikissa muodoissaan, Trump totesi lausunnossa.

Aiemmin torstaina Trump kuitenkin toisti, että hänen mielestään Charlottesvillen väkivaltaisuuksiin osallistui pahoja ihmisiä puolin ja toisin.

Kongressin yksimielisyys asetuksesta merkitsi kuitenkin, että Trumpin olisi ollut vaikea käyttää vetoaan lain estämiseksi. Asetuksessa tuomitaan uunatsit, Ku Klux Klan ja muut valkoisten valtaa ajavat ryhmittymät.

Charlottesvillen väkivaltaisuuksissa kuoli 32-vuotias nainen ja 19 ihmistä loukkaantui, kun henkilöauto ajoi äärioikeistolaisia vastustavien ihmisten joukkoon.

Lisää aiheesta:

Yliajo vaati kuolonuhrin Charlottesvillessa – Yhdysvaltalaispoliitikot tuomitsevat väkivallan ja kiihkoilun

Näitä ryhmiä Trumpin on niin vaikea tuomita – Miksi?

Analyysi: Trump on ajanut vaarallisille vesille

Lähteet: AFP