Vahingonteot Saarikentälläkin loppuivat, kun nuorisolle keksittiin Vimpelissä parempaa tekemistä

Vimpelissä on saatu kitkettyä nuorison häiriökäyttäytyminen minimiin. Nyt nuoriso viettää aikaansa pelaten muun muassa frisbeegolffia.

ilkivalta
Vimpelin liikuntasihteeri Ari Takala
Vimpelin liikuntasihteeri Ari Takala on tyytyväinen, että liikuntapaikat ovat pysyneet hyvässä kunnossaAntti Kettumäki / Yle

Liikuntapaikkojen rikkoontumista, sotkemista spraymaalilla, roskaamista ja mopoilla kaasuttelua. Aikaisemmin Vimpelikin kuului kuntien ja kaupunkien joukkoon, jossa nuorison aiheuttamaa vahingontekoa esiintyi paljon. Vimpelin liikuntasihteeri Ari Takalan mukaan tilanne on kuitenkin parantunut huomattavasti.

– Täytyy kiitellä siitä vimpeliläisiä nuoria, aika vähissä se on. Välillä on ollut meluhaittoja mopoista, mutta sekin on vähentynyt - johtuuko sitten keleistä vai onko nuoriso viisastunut, Takala kertoo.

Ilkivalta ja vahingonteot ovat lisääntyneet pohjalaiskunnissa. Ilkivalta on jokaviikkoista ja kohdistuu erityisesti koulujen piha-alueisiin, missä nuoriso kokoontuu iltaisin ja viikonloppuisin. Ilkivalta on lähinnä paikkojen sotkemista ja rikkomista, joissain kunnissa myös tulitikut on otettu käyttöön.

Vimpelissä kunta ryhtyi toimeen ongelmakäyttäytymisen poistamiseksi ja rakensi pari vuotta sitten frisbeegolf-radan ajatellen varsinkin niitä nuoria, jotka eivät ole innostuneita esimerkiksi pesäpallosta tai koripallosta.

– Esimerkkinä Saarikenttä on pysynyt ilkivallalta vapaana parin vuoden ajan. Siellä on viikonloppuisin paljonkin nuoria, mutta he eivät enää tee ilkivaltaa. Siellä saa olla, kunhan ovat nätisti, Takala kertoo.

Vimpelin Saarikenttä
Anna Wikman / Yle

Yhteistyötä koulun kanssa

Kunnassa on myös uudet nuorisotilat, jossa nuoret saavat viettää aikaansa vapaasti, mutta valvotusti. Takalan mukaan ongelmatilanteissa on auttanut erityisesti yhteistyö koulun kanssa. Kun vahingontekoja tapahtuu, on Takala yhteydessä kouluun.

– Uskon, että se oppi on varmasti mennyt perille sitä kautta.

Vaikka Vimpeli 3000 asukkaan kuntana on pieni, on yhteiskoulun pihamaalle, kuten myös Saarikentälle asennettu valvontakameroita.

– Kyllä se luo turvaa ja rauhoittaa sitä tilannetta kovinta menoa., Takala kertoo.