Air Berlinin pilkkominen lähenee – tänään viimeinen päivä jättää tarjouksia

Vaikeuksissa ollutta yhtiötä ei Saksan talousministerin mukaan aiota myydä yhdelle ostajalle kokonaisena.

lentoliikenne
Air Berlinin lentokone.
Jannis Mattar / EPA

Talousvaikeuksiin ajautuneen lentoyhtiö Air Berlinin pilkkominen etenee. Yhtiön osien ostamisesta kiinnostuneiden tahojen on tehtävä tarjouksensa tämän päivän aikana. Tarjoajien joukossa ovat saksalainen Lufthansa ja itävaltalainen halpalentoyhtiö Lauda Air, joka on liittoutunut matkanjärjestäjä Thomas Cookin kanssa.

Yhtiön johdon odotetaan tekevän tarjouksista päätöksiä viimeistään 25. syyskuuta. Myyntiprosessia mutkistaa vielä lentäjien työtaistelu aiemmin tällä viikolla. Sen aikana yhtiön lentäjät ilmoittautuivat joukolla sairauslomalle. Yhtiö joutui tämän johdosta perumaan kahden päivänä aikana noin 300 lentoa.

Air Berlinillä on palkkalistoillaan noin 8 500 työntekijää, ja se omistaa 140 lentokonetta. Lisäksi yhtiö omistaa arvokkaita slotteja eli lähtö- ja laskeutumisaikoja saksalaisilla kentillä.

Ei yhdelle ostajalle

Yhtiö kuljetti viime vuoden aikana 36 miljoonaa matkustajaa, mutta on ollut vaikeuksissa pitkään. Kahden vuoden aikana tappioita on kertynyt jo 1,2 miljardin euron edestä. Kun pääomistaja Etihad Airways veti tukensa pois elokuussa, hakeutui Air Berlin maksukyvyttömyysmenettelyyn. Ostajaehdokkaille annettiin kuukausi aikaa tehdä tarjouksia yhtiön omaisuudesta.

Talousministeri Brigitte Zypries ilmoitti, että kilpailusyistä Air Berlinin omaisuutta ei myydä yhdelle ostajalle. Kilpailijat ovat jo syyttäneet Air Berlinin osista kiinnostunutta Lufthansaa yrityksistä vallata itselleen monopoli Saksan lentoliikenteessä. Syytöksen on esittänyt muun muassa irlantilaisen halpalentoyhtiö Ryanairin toimitusjohtaja Michael O'Leary.

Baijerilainen lentoliikennesijoittaja Hans Rudolf Wöhrl on tarjonnut koko yhtiöstä 500 miljoonaa euroa. Niki Lauda on liittoutunut matkailuyhtiö Thomas Cookin kanssa ostaakseen 38 Air Berlinin konetta.

Muita mahdollisina ostajina nähtyjä tahoja ovat halpalentoyhtiö EasyJet, matkanjärjestäjä TUI, kiinalainen sijoittaja Jonathan Pang ja saksalaisen energiayhtiö EnBW:n entinen toimitusjohtaja Utz Claassen.

Air Berlinin johtaja Thomas Winkelmann on kertonut, että keskusteluja on käyty noin kymmenen mahdollisen ostajatahon kanssa.

Saksan hallitus myönsi yhtiölle 150 miljoonan euron tuen, jotta Air Berlin pystyisi jatkamaan lentojaan vielä ainakin kolmen kuukauden ajan.

Lisää aiheesta

Niki Lauda tarjoutuu ostamaan osan Air Berlin -lentoyhtiöstä

Lentäjät sairastavat – äkämystynyt Air Berlin peruu lentojaan

Air Berlinin konkurssi sai lentoyhtiöt tukkanuottasille: Ryanair syyttää Saksan hallitusta yhtiön osien juonimisesta Lufthansalle