Voiko tämä olla sairaala? – Valtava uudisrakennus on kuin suoraan värikartasta

Lappeenrannan keskussairaalan laajennusosa sai julkisivukseen kaupungissa ennennäkemättömän värimaailman.

Sairaalat ja terveyskeskukset
K-sairaalan julkisivu
Uuden sairaalan julkisivussa on 36 eri värisävyä.Petri Kivimäki/Yle

Lappeenrannan keskussairaalan yhteyteen valmistuu parhaillaan sairaalan laajennusosa. Rakennukseeen tulee kymmenen kerrosta ja leveyttä sillä on sata metriä.

Muutama päivä sitten rakennustyömaan yllä olleet suojat poistettiin, jolloin kaupunkilaisille avautui varsin hämmästyttävä näky. Rakennuksen julkisivu on väriltään jotain ihan muuta, kuin mihin sairaalarakennuksissa on totuttu.

Kaikkiaan rappauspinnassa on 36 eri värisävyä. Kun kyseessä on massiivinen rakennus, erottuu se värikkäänä kilometrien päähän Saimaalle.

Uuden laajennusosan eli K-sairaalan rakennuttaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote. Projektipäällikkö Tanja Kaarna kertoo, että hänelläkin meni vähän aikaa sulatellessa, kun hän ensimmäiset suunnitelmat rakennuksesta näki.

– Ensin piti vähän aikaa tuumia, että miten näin värikäs Suomeen sopii. Pikku hiljaa se alkoi tuntua koko ajan paremmalta ja paremmalta, kertoo Kaarna.

Kaarna toivoo, että värikkään näköinen sairaala tekisi myös itse sairaalasta viihtyisämmän.

– Sairaus on tietysti aina ikävä asia, mutta jospa nämä värit toisivat ihmisille turvallisen olon, kun he sairaalaan saapuvat.

Sairaalan julkisivussa on kymmeniä eri sävyjä
Uusi sairaala valmistuu vuoden 2018 alkupuolella.Petri Kivimäki / Yle

Arkkitehtien kynästä

Lappeenrannan uuden K-sairaalan julkisivun suunnittelusta vastaa kuopiolainen arkkitehtitoimisto Partanen & Lamusuo oy.

Toimisto halusi tehdä sairaalan, joka poikkeaa perinteisestä sairaalasuunnittelusta.

– Ajatuksena oli, että rakennus tuo ihmisille värikkyyttä, positiivisuutta, elämäniloa, hyvinvointia ja viihtyvyyttä. Värikentät muodostavat julkisivusta kokonaistaideteoksen pystysuuntaisten ikkunarivien kanssa, kertovat arkkitehti Heikki Lamusuo ja taiteellinen johtaja Jaana Partanen.

Lamuson ja Partasen mukaan uudisrakennuksen värityksen haluttiin sulautuvan ympärillä jo olemassa oleviin rakennuksiin ja Saimaan luontoon.

– Kun julkisivun jaettiin värillisiin kenttiin, saatiin sillä pilkottua pitkät julkisivut pienempiin osiin ja luoda niihin leikkisä rytmi.

Julkisivun materiaalina on rappauslevyjä, joihin väri on maalattu hengittävillä pinnoitteilla.

K-sairaalan julkisivu
Arkkitehdit halusivat suunnitella perinteisestä poikkeavan julkisivun.Petri Kivimäki / Yle

Päivystys- ja vuodeosasto

Etelä-Karjalan keskussairaala sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Lappeenrannan keskustasta Saimaan rannalla. Se on rakennettu 1950-luvulla, joten sairaala oli käymässä ahtaaksi ja tiloiltaan vanhanaikaiseksi.

Uuteen K-sairaalaan tulee yleis- ja erikoislääketieteen päivystys sekä vuodeosastoja. Rakennus valmistuu vuoden 2018 alussa, ja se tulee maksamaan noin 50 miljoonaa euroa.