1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Valtion tiedonjulkistamispalkinto

Sano se saameksi -projektille tiedonjulkistamisen valtionpalkinto

Sano se saameksi -projekti saa perjantaina tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon. Palkinnon suuruus on 15 000€.

Valtion tiedonjulkistamispalkinto
Sano se saameksi
Sano se saameksi / Annukka Pakarinen

Sano se saameksi -projekti saa tänään perjantaina Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnon.

Palkittavat ovat: dokumentaristi, toimittaja Katri Koivula, runoilija, kääntäjä Niillas Holmberg, koodaaja Samuli Kaipiainen, ohjelmoija Mikko Leino ja kuvittaja Lille Santanen. Palkinnon suuruus on 15 000€.

Palkintoperusteluissa muun muassa mainitaan, että verkkosivusto perehdyttää käyttäjänsä uhanalaisiin saamelaiskieliin ja tekee samalla kielen elvytystyötä.

Sivustoa kiitetään perusteluissa myös siitä, että se ottaa huomioon laajan suomalaisen kohderyhmän ja lisää ymmärrystä saamenkieltä ja -kulttuuria kohtaan.

Sano se saameksi
Yle

Tavoitteena elvyttää uhanalaisia saamen kieliä

Helmikuussa 2016 alkanut Sano se saameksi -projekti on ensimmäinen puhekieltä sisältävä suomi-pohjoissaame-fraasisanakirja (siirryt toiseen palveluun)verkossa. Projektin tavoitteena on elvyttää uhanalaisia saamen kieliä.

Fraasisanakirja ilmestyy syksyn mittaan myös koltan- ja inarinsaameksi.

Sano se saameksi -projektin on rahoittanut Yle ja Pohjoisvision yhteistyökumppani UR (Utbildnings Radio) sekä Nordvisionsfonden. Projekti on toteutettu myös yhteistyössä saamelaisten kanssa.

Palkintoja jaettiin kaikkiaan kahdeksan kappaletta

Palkinnon esimerkillisestä tiedonjulkistamisesta Sano se saameksi -verkkodokumentin lisäksi lisäksi saivat seuraavat henkilöt:

  • Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja ja tietokirjailija, Heikki Aittokoski pitkäjänteisestä journalistisesta työstä.
  • Valtiotieteen lisensiaatti, luonnontieteiden kandidaatti Mai Allo teoksesta Yhdessä ilmakehässä. Tieteen huipulle ydinturman jäljiltä.
  • Professori, ylikirjastonhoitaja Kai Ekholm, yhteiskuntatieteiden maisteri, johtava tietoasiantuntija Päivikki Karhula, valtiotieteen maisteri, historioitsija Tuomo Olkkonen ja arkkitehti Maara Kinnermä verkkosivustosta Tiellä sananvapauteen. Suomalaisen sananvapauden ja sensuurin muistikirja.
  • Maa- ja metsätalouden maisteri, tietokirjailija Eeva-Liisa Hallanaro, filosofian tohtori, projektipäällikkö Saija Kuusela, filosofian tohtori, yksikönjohtaja Aino Juslén sekä filosofian maisteri, vanhempi tutkija Terhi Ryttäri teoksesta Metsän salainen elämä.
  • Dosentti Oula Silvennoinen, dosentti Marko Tikka ja filosofian tohtori Aapo Roselius teoksesta Suomalaiset fasistit. Mustan sarastuksen airuet.

Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore palkittiin merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä terveen lapsuuden, nuoruuden ja vanhemmuuden edistäjänä.

Taidekasvattaja Marjatta Levanto sai palkinnon merkittävästä tiedonjulkistamistyöstä museopedagogiikan uranuurtajana ja taiteen popularisoijana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot merkittävästä ajankohtaisesta tai esimerkillisestä ja pitkäjänteisestä tiedonjulkistamistyöstä. Palkinnot myönnetään tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan esityksestä ja ne jakaa opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Lue seuraavaksi