Britanniaan pyrkivät paperittomat etsivät uusia väyliä – yksi on espanjalainen Bilbao

Sen jälkeen, kun Ranska kiristi valvontaa Kanaalin rannikolla ja siirtolaisten Calais'hin rakentama hökkelikylä purettiin, Britanniaan pyrkivät ovat etsineet uusia väyliä. Luoteis-Espanjan Bilbaossa poliisin on napannut jo liki pari tuhatta Britannian lautoille pyrkinyttä.

paperittomat
Etiopialainen mies karkotettiin Calais'ta lokakuussa 2016
Etiopialaismies puhkesi itkuun viime lokakuussa, kun hänet ja seitsemän tuhatta muuta Britaniaan pyrkinyttä karkotettiin Calais'n hökkelikylästä. Ainakin osa Ranskasta Britanniaan pyrkineistä yrittää nyt matkaan Espanjan Bilbaosta.Thibault Vandermersch / Epa

Brittiläinen Daily Express (siirryt toiseen palveluun)kertoi elokuun lopulla, että Espanjan poliisi on pysäyttänyt Bilbaossa tänä vuonna jo 1 765 salamatkustajaa, mikä on viisi kertaa enemmän kuin koko viime vuonna.

Bilbaosta kulkee Brittany Ferriesin matkustajalautta Portsmouthiin kahdesti viikossa, samoin rahtialus Poolen ja Bilbaon välillä. Lauttafirma joutuu The Sun -lehden mukaan (siirryt toiseen palveluun)maksamaan sakkoja salamatkustajista, samoin karkoituslennon Espanjaan.

Lauttaterminaalin kupeeseen on pystytetty hökkeleitä joutomaalle ja moottoritiesiltojen alle. Suurin osa Britanniaan pyrkivistä on albaaneja, mutta joukossa on myös turvapaikanhakijoita Syyriasta, Irakista ja Afganistanista.

Poliisi muun muassa tutkii rekkakontteja hiilidioksidimittareilla löytääkseen niihin piiloutuneita paperittomia siirtolaisia.

Aiemmin pääreitti Britanniaan kulki Calais'ta Kanaalin ylitse. Ranska kuitenkin purki Calais'hen rakennetut hökkelikylät ja kiristi valvontaa vajaa vuosi sitten.

BBC:n toimittaja Gavin Lee tapasi Bilbaossa (siirryt toiseen palveluun) Tabeen-nimisen afgaaninuorukaisen, joka kertoo olleensa vuoden ajan turhaan Calais'ssa yrittämässä pääsyä Britanniaan. Poliisi nappasi hänet Bilbaossa, mutta hän aikoo yrittää uudelleen lautalle.

Toinen Leen tavoittama albaanimies väittää tuntevansa albaaneja, jotka pääsivät viikkoa aiemmin lautalle ja Britanniaan. Albaaneja on useita noin 70 hengen telttaleirissä lauttaterminaalin lähellä.