1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tehosteet

Tehostemestari räjäytti tiensä tv-julkkikseksi – "Meille tulee viestejä, että hauskat keksintömme voisivat väärissä käsissä olla tuhoisia" 

Pommimestari ei halua antaa ideoita ihmisille, joiden aikeena on tehdä pahaa muille. Henri Kiviniemi haaveilee räjäyttelevänsä pian myös Hollywood-elokuvassa.

tehosteet
Henrin pajalla Orimattilassa kehitellään näyttäviä räjähteitä
Henrin pajalla Orimattilassa kehitellään näyttäviä räjähteitä

Orimattilalainen Henri Kiviniemi tiesi jo pikkupoikana, että hänestä tulee isona räjäyttelijä. Kymmenen vanhana hän jysäytteli perheen maatilalla Niinikoskella ilotulitusraketteja ja siirtyi iän karttuessa kokeilemaan suurempia pommeja.

– Sanoin vanhemmilleni joskus kahdeksan vuotta sitten, että haluan tehdä ammatikseni jotakin muuta kuin räjäyttää kiviä tai kalliota tietyömailla. He eivät uskoneet, että räjäyttelyllä voi ansaita elantonsa.

Vanhempien mieli on muuttunut. Viitisen vuotta sitten, kun Kiviniemi toi ensimmäisen kerran Duudsonit kahville perheen maatilalle, alkoivat isä ja äiti uskoa, että pojan harrastuksesta voi sukeutua ura erikoistehostemiehenä. Toiminimi OneFX Oy perustettiin kuusi vuotta sitten ja yritys on elättänyt Kiviniemen hyvin noin kolmen vuoden ajan.

Nyt kolmekymppisenä Kiviniemi on ottanut urallaan loikan eteenpäin ja taustalla pommeja väkertäneestä tehostemiehestä on tullut oman ohjelmansa tähti. Jim-kanavalla sai torstaina ensi-iltansa Sara Forsbergin juontama tv-sarja Myytinräjäyttäjät (siirryt toiseen palveluun), jossa tehostemiehet Henri Kiviniemi ja Sami Tammi testaavat suomalaisten urbaanilegendojen paikkansapitävyyttä.

Ensimmäisessä jaksossa räjäytettiin uskomus, jonka mukaan moottoripyörällä olisi ajettu hirven läpi. Tämä testattiin pudottamalla moottoripyörä gelatiinista tehdyn, aidon kokoisen hirven päälle

– Aikaisemmin olen ollut ohjelmissa työrukkasena taustalla ja rakennellut tehosteita. Sarjassa esiintyminen on kaksinkertaistanut työurakan, mutta se on ollut tosi palkitsevaa. Pääsen itsekin nauttimaan pommeista vielä enemmän, toteaa Kiviniemi.

Kiviniemi uskoo, että tv-sarjan tuoma julkisuus kasvattaa yritystoimintaa entisestään ja on ponnahduslauta uusiin haasteisiin.

Henri Kivienimi
Johanna Talasterä / Yle

Ulkomailta on tullut jo jonkin verran yhteydenottoja. Mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, noin vuoden kuluttua Orimattilassa kuvataan isohkoa kansainvälistä tuotantoa.

– Kyseessä on scifielokuva, jossa nähdään olioita ja avaruusaluksia, joita vastaan sotilaat taistelevat. Taistelukenttänä on Orimattila ja luvassa on näyttäviä räjähdyksiä.

Ulkomailta on tullut yhteydenottoja muiltakin tuottajilta, mutta tv-sarjat ja elokuvat ovat vuosia kestäviä projekteja, joiden suunnittelusta on pitkä matka toteutukseen.

– En pidä mahdottomana sitä, että Orimattilassa kuvataan Hollywood-elokuva, naurahtaa Kiviniemi.

Kiviniemi aikoo jäädä Orimattilaan jatkamaan perheen maatilaa oman työuransa ohessa. Yli sadan hehtaarin viljatila Niinikoskella on ollut suvun hallussa pitkään.

Tilalla on peltojen lisäksi metsää ja kaksi sorakuoppaa, jotka mahdollistavat loistavasti tehosteräjähdysten kokeilemisen. Nykyään perheen maatilalla myös kuvataan lyhytelokuvia, mainoksia ja tv-sarjoja.

– Ei ole tarvetta muuttaa Helsingin Kallioon kantamaan pommeja pihalle kerrostalon kanakopista.

Bensapommi räjähtää ilmaan.
Mika Moksu / Yle

Pommimies herättää ristiriitaisia ajatuksia kotikaupungissa

Viime keväänä Myytinräjäyttäjien kuvausten yhteydessä Kiviniemi räjäytti tuusan nuuskaksi vanhan omakotitalon Orimattilan Tietävälässä.

Tästä roihahti tulikivenkatkuinen keskustelu orimattilalaisten Facebook-ryhmässä. Oman kylän poika saa runsaasti kannustusta, mutta kaikki eivät pommimiehestä tykkää. Keskustelussa oltiin vihaisia siitä, että koirat, hevoset ja jotkut muut eläimet ovat säikkyneet räjäyttelyä.

– Ymmärrän tämän, koska meilläkin on ennen ollut omalla maatilalla eläimiä. Tiedän, että ne voivat säikkyä kovia ääniä ja vahingoittaa itseään tai ihmisiä pelästyessään. Tässä ollaan ongelman äärellä, mutta en vielä tiedä, kuinka sen voisi ratkaista. Jotakin asialle täytyy tehdä.

Kaikkiin räjäytyksiin kysytään luvat asianmukaisesti viranomaisilta ja tehdään tarvittavat ilmoitukset pelastuslaitokselle ja poliisille. Yhtä räjäytystä varten tarvitaan monen tunnin paperityö. Kiviniemi ei voi aina ilmoittaa jysäytyksistä yleisölle etukäteen, osittain turvallisuussyistä.

– Jos puoli Orimattilaa tulee paikan päälle ihmettelemään, joutuvat monet ihmiset vaaraan. Paikat, joissa työskentelen, on pakko pitää tyhjinä ylimääräisistä ihmisistä.

Jos puoli Orimattilaa tulee paikan päälle ihmettelemään, joutuvat monet ihmiset vaaraan. Paikat, joissa työskentelen, on pakko pitää tyhjinä ylimääräisistä ihmisistä.

Henri Kiviniemi

Kiviniemi toivoo, että löytyy kaikkia tyydyttävä ratkaisu siihen, miten räjäytyksistä varoitetaan etukäteen. Ehkä kuvauspaikkoja voisi miettiä entistä tarkemmin.

– Tosiasia on, että jatkossa täällä tulee paukkumaan yhä enenevässä määrin, kun työt lisääntyvät tätä tahtia.

Henri Kivienimen pommisalkku
Oikotie onneen: langaton pomminlaukaisin, esittelee Henri Kiviniemi. Johanna Talasterä / Yle

Kaupunginjohtaja fanittaa pommimiestä

Yksi Kiviniemen ihailijoista on Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski. Molemmat tekevät pitkää työpäivää ja useimmiten Kiviniemi on törmännyt kaupunginjohtajaan sattumalta kaupassa juuri ennen sulkemisaikaa. Kuulumisia vaihdetaan aina.

– Tuntuu tosi kivalta, kun kaupunginjohtaja tulee kehumaan, että olet hoitanut hommasi tosi hyvin, pohtii Kiviniemi.

Kaupunginjohtaja Osmo Pieski kertoo jo kauan seuranneensa Henri Kiviniemen uraa.

– On hienoa, että Henri on saanut homman toimimaan näin hyvin. Orimattilassa me olemme iloisia siitä, että kaupungista löytyy tämän kaltaisia nuoria yrittäjiä, sanoo Pieski.

Kaupunginjohtaja aikookin olla yhteydessä Kiviniemeen, jotta yhdessä voidaan pohtia esimerkiksi sopivia kuvauspaikkoja tulevia projekteja silmällä pitäen.

Pommi-sanalla epämiellyttävä kaiku

Nykymaailmassa pommi-sana kalskahtaa ikävältä. Sen myöntää myös Henri Kiviniemi. Tehostemiehen aivoissa taustalla jyskyttääkin epämiellyttävä ajatus siitä, jos joku saa ikäviä ideoita pommien räjäyttelystä.

– Tämä vaikuttaa tänä päivänä työhöni järjettömän paljon. Meille tulee viestejä siitä, että jotkut videoissa näyttämämme hauskat keksinnöt voisivat väärissä käsissä olla tuhoisia.

Kiviniemeä häiritseekin ajatus siitä, että joku voisi keksiä hänen työnsä avulla keinon toisten ihmisten vahingoittamiseen. Tämän vuoksi asioita ei haluta videoilla näyttää tarkasti.

– Teemme kuvaukset aina niin, että niistä ei saa oikeasti käsitystä siitä, kuinka pommit rakennetaan. En missään nimessä halua antaa ohjeita tai ideoita ihmisille, jotka haluavat tehdä pahaa muille. Toivottavasti en koskaan saa kuulla, että olen ollut jonkilainen kannustava tekijä siihen, että joku on saanut aikaan jotain kamalaa.

Henri Kiviniemi siirtää bensapommia.
Näytösräjäytys on ohi alle sekunnissa, kertoo esimerkiksi Duudsoneille erikoisefektejä tekevä Henri Kiviniemi.

Räjäytti itsensä sairaalaan

Pommit ovat räjähdelleet Niinikoskella jo vuosia, koska Kiviniemi testaa kaikki uudet räjähteet ja temput ensin moneen kertaan kotonaan. Kiviniemi haluaa näyttäviä, mutta ehdottomasti turvallisia räjähdyksiä, jotka ovat puhdasta viihdettä.

– Stunteissa ihmiset antavat henkensä käsiini räjähdyksen tapahtuessa aivan vieressä. Turvallisuus on tässä hommassa numero yksi. Silti joka kerta ennen napin painamista, tunnen pelkoa. Jos pelko joku päivä katoaa, lopetan varmaan nämä hommat siihen. Pelko tuo varovaisuutta.

Kiviniemi tietää mistä puhuu, koska hänelle on itselleen kerran käynyt tosi pahasti. Kahdeksan vuotta sitten dynamiittipötkö räjähti liian lähellä ja Kiviniemi päätyi kahdeksi viikoksi sairalaaan.

Meille tulee viestejä siitä, että jotkut videoissa näyttämämme hauskat keksinnöt voisivat väärissä käsissä olla tuhoisia. 

Henri Kiviniemi

– Makasin Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa kaksi viikkoa naama kipsissä. Kun kipsi revittiin pois, pyyhkäisin hiekat silmistä ja ryhdyin heti seuraavana maanantaina tekemään uutta pommia.

Yhä edelleen Kiviniemi ottaa riskejä kokeillessaan uusia tuotteita. Hän sanoo, että on pakko. Muuten ei saa tietää tarpeeksi uusista räjähteistä ja niiden turvaetäisyyksistä.

– Aika usein tulee muutamia naarmuja tai kärähtää kumakarvat ja otsatukka, nyt ei onneksi ole sattunut vakavampia.

Henri Kiviniemen paja
Johanna Talasterä / Yle

Pommimiehen toimistossa ei ole dynamiittia

Orimattilan teollisuusalueella sijaitsevassa tyylikkäässä toimistossa suunnitellaan uusia räjähdyksiä. Silti hyllyillä ei ole dynamiittipötköjä tai muita räjähteitä.

Kiviniemi työllistää vakituisesti yhden ihmisen itsensä lisäksi. Lahtelainen Matti Hakala on ollut Kiviniemen OneFX Oy:ssä töissä täysipäiväisesti nyt vuoden verran. Tänään Hakala istuu toimiston suuren neuvottelupöydän ääressä ja lukee uuden ohjelman käsikirjoitusta. Siihen on tarkoitus tehdä näyttävät erikoistehosteet.

– On ihan mahtavaa, kun saa palkkaa siitä, mitä tekisi muutenkin, hymyilee Hakala.

Toimiston yhteydessä on iso autotalli, jossa on oma työpaja räjähteiden valmistusta varten. Hyvin varustetusta nikkarointinurkkauksesta löytyy kaikki työkalut rälläkästä akkuporakoneisiin. Hyllyillä lojuu scifiaseita, nukenpäitä ja kaikenlaista kuvauksissa tarvittavaa rekvisiittaa. Lattialla on laatikollinen vehnäjauhoja, joista tehdään palotaikinaa, jonka avulla paloalue rajataan tehosteräjäytyksessä näppärästi.

– Tämä on tälläinen peruspommimiehen toimisto, naurahtaa Kiviniemi.

TV-sarjan ensi-illan kynnyksellä Henri kiviniemi hehkutti Facebook-päivityksessä saavuttaneensa yhden tavoiteensa nyt, kun omat kasvot ovat koristaneet kamppilaisen kerrostalon seinää kivitalon kokoisessa julisteessa.

– Facebook-päivitys, että nyt voin vetää tämän yli to do -listaltani, oli tavallaan vitsi, mutta kyllä omista töistä pitää olla ylpeä. Taputin itseäni selkään, join kupin kahvia ja sitten avasin läppärin ryhtyäkseni suunnittelemaan uusia pommeja.

Henri Kivieniemen pommipaja
Johanna Talasterä / Yle
Lue seuraavaksi