Värttinän Mari Kaasinen rakastui trendikkääseen ukuleleen ja perusti heti uuden bändin

Mari Kaasinen on innoissaan uudesta soittopelistään ja uudesta Ukulikat-bändistä. Värttinän fanien ei kuitenkaan kannata huolestua, uusi yhtye on toistaiseksi vain harrastus.

ukulele
Hausjärveläinen yhtye Ukulikat
Ukulikat! Mari Kaasinen, Liina Arpalahti, Aino-Kaisa Makkonen ja Jatta Harakkamäki esiintyvät ensimmäistä kertaa yleisölle Yhdessä Enemmän -markkinoilla Naskilan Navetassa Hausjärven Oitissa.
Timo ArpalahtiVärttinän perustajajäsen Mari Kaasinen virittelee Hausjärven Oitissa kiiltävänpunaista ukulelaan ja hyräilee.

Kanteleen puolesta puhujana tunnettu Kaasinen on ihastunut uuteen soittimeensa ja perustanut uuden bändin.

Mari Kaasinen on innoissaan uudesta soittopelistään ja ensimmäiseen keikkaansa valmistautuvasta Ukulikat-bändistä. Värttinän fanien ei kuitenkaan kannata huolestua, uusi yhtye on toistaiseksi vain harrastus.

Purjeet olivat ylhäällä, ihana aurinko paistoi ja hoksasin, että vitsit, tämä on hauska soitin.

Mari Kaasinen

– Mie sain viime itsenäisyyspäivän aikaan ukulelen lahjaksi. Olin sitä vähän jo toivonutkin. Olen kuullut tästä paljon hyvää. Aikani rämpyttelin ja sitten se jäi talvella vähän unholaan, kun oli muita hommia, sanoo Mari Kaasinen uudesta instrumentistaan.

Aikaa uuteen soittimeen tutustumiseen kunnolla tuli vasta kesälomalla.

– Kun lähdettiin purjehtimaan ja soittelin veneessä. Purjeet olivat ylhäällä, ihana aurinko paistoi ja hoksasin, että vitsit, tämä on hauska soitin.

Ukulikat soittaa kantria pilke silmäkulmassa

Samalla, kun ihastus ukuleleen syveni, kasvoi tarve perustaa bändi. Ukulikat-bändin muiksi jäseniksi lähtivät Jatta Harakkamäki ja Aino-Kaisa Makkonen sekä Liina Arpalahti.

Yhtyeen ensimmäinen keikka on lauantaina, 16. syyskuuta Hausjärven Oitissa Naskilan navetan maalaismarkkinoilla.

Pelimanni ei osaa soitella vain itselleen.

Mari Kaasinen

– Pelimanni, kun olen, niin eihän sitä osaa vain itselleen soitella. Kysyin muusikkoystäviltäni tässä Hausjärvellä, että olisivatko ihan yhtä hulluja kuin minäkin, että perustetaan bändi. Heti tuli facebookissa viesti, että joo, joo, kyllä! kertoo Mari bändin perustamispäätöksestä.

Harrastajabändin tulevaisuus on vielä auki, mutta Marin mukaan sitä mukaa, kun harjoitukset lisääntyvät, kasvaa myös into jatkaa eteenpäin.

– Kyllähän meille on nyt kehittynyt semmoinen ajatus että, eihän tämä nyt ensimmäinen ja viimeinen keikka voi olla, valottaa Mari Kaasinen Ukulikkojen tulevaisuutta.

Ukulelesta on helppo saada kauniita ääniä

Kansalais- ja työväenopistojen ukulelekurssit ovat jo useita vuosia täyttyneet pikavauhtia, kun väki opettelee soittamaan sympaattista muoti-instrumenttia. Mari Kaasinen arvailee suosion johtuvan osaksi soittopelin mutkattomuudesta.

– Siihen on helppo tarttua. Siinä on vähän niin kuin kanteleessa, että pienellä vaivalla saat siitä kauniin äänen ja helposti soinnut taiottua esiin, miettii Mari.

– Mie en osaa oikein vakavasti ottaa sitä soundia, että siksi meidän Ukulikat on aavistuksen verran huumoria. Pilke silmäkulmassa.

Värttinällä tulossa tiukka syksy

Uusi bändi ei ole hidastanut Mari Kaasisen varsinaisen päätyön, Värttinän tahtia.

Maailmalla palkittu kansanmusiikkiyhtye valmistautuu tiukkaan syksyyn. Tällä hetkellä Värttinä harjoittelee Suomi 10-konserttia varten, joka pidetään 4. marraskuuta Hämeenlinnan Verkatehtaalla.

Mie en osaa oikein vakavasti ottaa sitä soundia.

Mari Kaasinen

– Konsertti kulkee nimellä "Näin räppäs emoni ennen" eli siellä kuullaan sadan vuoden ajalta naisten laulamia tai säveltämiä lauluja, meidän soundille ja tyylille sovitettuna. Siellä saattaa tulla vähän Laila Kinnusta, Katri Helenankin tutuksi tekemiä biisejä ja jotakin vähän uudempaakin, valottaa Mari.

Toinen Värttinän syksyn suuri hanke olla mukana Kansallisoopperassa esitettävässä Kalevalanmaan –spektaakkelissa, jonka ensi-ilta on 3.marraskuuta.

– Sitten vuoden lopussa käydään vielä Virossa, Unkarissa ja Engalannissa, että kyllä siinä vähän sutinaa riitää.

Tähti ja tavis

Esiintymisen ohella Mari Kaasinen tekee paljon töitä lasten ja nuorten kanssa.

Mari Kaasinen ja ukulele pihapihlajan edessä.
Pieni, punainen ukulele soi kauniisti Mari Kaasisen käsissä pihapihlajan katveessa.Kati Turtola/Yle

Kaasisen oma musiikkikoulu Kantele ja kurttu pitää mm. musiikkileirejä. Haastettelua edelltävänä iltana Marin kotona onkin viimeksi vilistänyt yksi musiikkileirillinen lapsia.

Suurilla konserttilavoilla ja maailmanmusiikin festivaaleilla viihtyvä taiteilija sanoo olevansa sama Mari touhutessaan pienen musiikinopiskelijoiden kanssa kanssa.

– Menen tuolla lasten kanssa lattalla. Minä olen tämmöinen tavis aina. Veikkaan, että se on antanut minulle töitä kaikki nämä vuodet, koska ei minun tarvitse itseäni nostaa framille, että minä olen nyt maailmantähti ja kiertänyt maailmaa, miettii Mari.

Turvallisuuden takia Värttinän jäsenillä saattaa olla maailmalla turvamiehet ympärillään.

– Välillä on semmoisia festareita, missä on niin innokkaita faneja, että pakko ne turvamiehet on siellä olla. Ei sen takia, että me oltaisiin tähtiä, vaan että eivät meitä revi kappaleiksi, nauraa Mari Kaasinen.