Keliber pohtii kemian tehtaan rakentamista sittenkin Kokkolaan

Aiempien suunnitelmien mukaan litiumia jalostava tehdas rakennettaisiin Kaustiselle rikastamon yhteyteen

kaivosteollisuus
Litiumia sisältävät mineraalit pakattuina puukontteihin.
Litiumia sisältävät mineraalit pakattuina puukontteihin.Petri Puskala/Yle

Kaivosyhtiö Keliber selvittää kemiantehtaan rakentamista Kokkolan suurteollisuusalueelle. Aiempien suunnitelmien mukaan litiumia jalostava tehdas rakennettaisiin Kaustiselle Keliberin Kalaveden rikastamon yhteyteen. Tehdas työllistäisi 40 henkeä.

Kaustiselle tulisi joka tapauksessa sata työpaikkaa muun muassa louhintaan ja rikastamoon, jos yhtiön suunnitelmat toteutuvat.

Keliber aikoo jalostaa rikastamon tuottaman spodumeenirikasteen omalla kemian tehtaallaan. Tehtaalla rikaste lämpökäsitellään, jolloin siinä oleva litium saadaan liukenevaan muotoon. Tämän jälkeen se kiteytetään liuoksesta.

– Kokkolan vaihtoehtoa puoltaisi se, että KIP:n alueella (Kokkolan suurteollisuusalueella) on infrastruktuuria, jota voimme hyödyntää. Tarvitsemme esimerkiksi höyryä ja vettä. Toisekseen sataman läheisyys mahdollistaisi ketterämmän toiminnan erilaisissa markkinatilanteissa. Voisimme esimerkiksi laajentaa toimintaa ja ottaa rikasteita muualta, kertoo Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Jos kemiantehdas rakennettaisiin Kaustiselle, Kokkolasta kuljetettaisiin Kaustisellle tämän hetkisen arvion mukaan kolme–neljä rekallista tehtaan tarvitsemia aineita kuten soodaa ja propaania. Mikäli rikaste kuljetettaisiin Kokkolaan jalostettavaksi, maantiellä kulkisi vuorokaudessa kymmenisen rikasterekkaa.

– Suurin ongelma liikenteellisesti kummassakin vaihtoehdossa on pullonkaula Kaustisen keskustassa. Käynnistämme ely-keskuksen ja kunnan kanssa neuvottelut siitä, miten saisimme liikenteen sujumaan mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti.

Kannattavuusselvitys ensi kevääksi

Sijoittajille esiteltävä lopullinen kannattavuusselvitys valmistunee ensi vuoden keväänä. Nopeimmillaan Keliber voisi käynnistää litiumin tuotannon kahden vuoden päästä.

– Rahoitusneuvottelut etenevät hyvin. Olemme keskustelleet sekä lainaosuudesta että oman pääoman osuudesta. Jatkamme myös neuvotteluja tuotteidemme ostosopimuksista. Neuvottelut vaativat tietenkin sen lopullisen kannattavuusselvityksen, että rahoittajat voivat arvioida toimintaamme, kertoo toimitusjohtaja Pertti Lamberg.

Keliberin toimitusjohtaja Pertti Lamberg
Keliberin toimitusjohtaja Pertti LambergKeliber

Keliber teettää kannattavuuslaskelmaansa vielä lisäselvityksiä muun muassa rikastuskokeiden hyvien tulosten varmistamiseksi. Yhtiö tekee myös lisäkairauksia uusien malmivarantojen löytämiseksi. Parhaillaankin sillä on kaksi porausosastoa Rapasaaressa ja Syväjärven alueilta.

– Viime aikoina on saatu kahdesta esiintymästä useita hyviä lävistyksiä suunniteltujen avolouhoksien välittömästä läheisyydestä. Näitä kannattaa hyödyntää kannattavuusselvityksessä.

Keliber pyrkii saamaan lupa-asiat ja rahoituksen kuntoon niin, että rakentaminen alkaisi jo ensi vuoden puolella. Tuotanto voisi silloin käynnistyä 2019, ja litiumtuotteiden toimitukset asiakkaille alkaisivat 2020.