Tanssiryhmä pyllisti, suosio Instagramissa räjähti – kukaan ei tajunnut, että kyseessä oli nuoren naisen kannanotto ja harkittu veto

GoGo Girls -kapteeni Essi Frimodigilla on takanaan 15 vuoden ura KooKoon kotihallin lehtereillä.

Jääkiekon miesten SM-liiga
KooKoo Go Go Girlsit pukuhuoneessa
GoGo Girls julkaisi tällaisen kuvan somessa, kun KooKoo oli hävinnyt harjoituspelinsä HIFK:ta vastaan elokuussa. GoGo Girlsin Instagram

Nuori nainen kiiruhtaa jäähallin käytäviä pitkin kohti GoGo Girlsin pukukoppia. Hänen hiuksensa haisevat munkkirasvalta, sillä hän on tullut hallille töistä – Kouvolassa sijaitsevasta ravintolasta, jossa hän toimii ravintolapäällikkönä. Edessä on KooKoon kotipeli, jonka jälkeen hän menee vielä takaisin töihin.

– On hirveää jorailla, kun hiukset haisevat. Onneksi on kuivasampoita. Leikkasin hiukseni äskettäin pitkäksi polkkatukaksi, jotta ne on helpompi laittaa, sanoo GoGo Girlsin kapteeni Essi Frimodig.

Kopin täyttää iloinen puheensorina, joka repeää välillä isoksi naurunremakaksi. Joukko tyttöjä valmistautuu jo peliin. Se tarkoittaa meikin ja kampauksen pikakorjausta. Tytöille on annettu ohjeeksi laittautua mahdollisimman valmiiksi jo aamulla kotona, sillä kaikki tulevat hallille suoraan koulusta tai töistä. Osa varusteista – tanssiasut, huiskut, yhteiset hiuslakat ja korostusmeikit – odottavat häkkivarastossa hallilla valmiina.

Se oli vain pyllistämistä sukkahousut ja sortsit jalassa. Paljasta pintaa ei ollut yhtään.

Essi Frimodig

Asut ovat uudet. Ne on tehty kiiltävästä trikoosta, joka muistuttaa nahkaa. Kapteeni Frimodigin suunnittelema asu muistuttaa sirkusasua ja viestii kantajiensa asennetta.

– Se on edestä lyhyt, mutta siihen laitettiin toinen hiha antamaan vähän ryhtiä. Halusin erilaisen ja rohkean asun, koska olemme itsevarmoja ja rohkeita likkoja.

Ennen peliä Frimodig kertaa vielä ryhmän kanssa muutamia uusia tanssikuvioita. Kun kampaukset, meikit ja asut ovat tiptop, porukka kerääntyy yhteen ja huutaa "GoGo Girls" niin kovaa kuin lähtee – se on jokaisessa pelissä toistuva rituaali. Frimodigin vatsanpohjaa kutkuttaa yhä, vaikka hän on johtanut ryhmää jo yli kymmenen vuotta.

On aika liimata hymy huulille ja mennä lauteille, tuhansien silmäparien alle.

GoGo Girls poseeraa uusissa tanssiasuissa
Uudet tanssiasut otettiin käyttöön tämän kauden alussa.GoGo Girlsin Instagram

Piikkipaikalla Instagramissa

Essi Frimodig oli 13-vuotias, kun hänen isosiskonsa aloitteli cheerleader-harrastusta. Tyttö ihaili lajin näyttävyyttä ja vauhtia. Hän aloitti harrastuksen siskon vanavedessä, jenkkifutisseura Indiansin riveissä.

– Alkuun teimme vain käsisarjoja huiskun kanssa. Jalat ja kroppa eivät hirveästi liikkuneet.

Pian harrastuksesta innostui myös Essin nuorempi sisko.

– Kotona meitä on aina kannustettu liikkumaan. Olemme kokeilleet kaikkea koripallosta sählyyn ja karateen. Äiti ja isä olivat iloisia, kun tykkäsimme liikkua.

Indiansin pelit olivat kesällä, joten talvisin cheerleaderit pitivät esiintymistaitoa yllä tanssimalla KooKoon peleissä. Siellä liikesarjat muuttuivat vähän monimutkaisemmiksi: mentiin rappusia ylös ja alas.

– Äidit olivat mukana ryhmän huoltajina. Silloin meillä tytöillä oli pitkähihaiset paidat ja pitkät housut.

Jos seurojen tanssijengit olisivat koululuokka, GoGo Girls olisi se pelle, joka heittelee muita kuminpalasilla ja ärsyttää.

Essi Frimodig

Frimodig piti jäähallissa esiintymisestä, sillä hän oli KooKoo-fani jo pikkutyttönä. Vaari vei hänet ensimmäisen kerran katsomaan peliä jo 4-vuotiaana. 2000-luvun puolivälissä KooKoolta tuli hänelle mielenkiintoinen ehdotus. Seura pyysi, että Frimodig perustaisi sille oman tanssiryhmän.

– Pyysin pikkusiskoni mukaan. Vedimme ryhmää yhdessä siihen asti, kunnes sisko muutti asumaan Saksaan.

Niin syntyi GoGo Girls, joka tunnetaan nyt Liigan rohkeimpana tanssiryhmänä. Sillä on Instagramissa 5 400 seuraajaa, joista yli 90 prosenttia on miehiä. Kaulaa muihin seuroihin on parituhatta. GoGo Girlsin seuraajien määrä räjähti, kun ryhmä alkoi ladata sosiaaliseen mediaan rohkeita kuvia.

Kaikki lähti yhdestä pyllistyksestä.

Essi Frimodig
Juha Korhonen / Yle

KooKoolla oli peli Turun Palloseuraa vastaan. Frimodig keksi, että siihen yhteyteen sopisi kuva, jossa tanssijoilla olisi pyllyt pystyssä.

– Turusta sanotaan, että se on Suomen ***-reikä. Otimme sitten kuvan. En edes ajatellut silloin, että siinä olisi seksiä mukana.

Viime kaudella KooKoo kärsi kotipelissä tappion Porin Ässille. Tytöt ottivat uuden pyllistyskuvan, jolla he halusivat ilmaista mielipiteensä pelin tuloksesta.

– Sitten meidät nostettiinkin siihen, että se olisi seksikästä, vaikka se oli vain pyllistämistä sukkahousut ja sortsit jalassa ja hameen helmassa luki sponsorin nimi. Paljasta pintaa ei ollut yhtään.

Jos joku pyytää, että pyllistäkää kameralle, voi sanoa että pyllistä kuule itse.

Essi Frimodig

Kuvasta nousi iso kohu. Keskustelupalstoilla ja uutisten kommenttikentissä oli rumiakin kommentteja, mutta GoGo Girlsille suoraan ei tullut Frimodigin mukaan lainkaan negatiivista palautetta.

– Päinvastoin. Saimme naisilta paljon viestejä, että älkää välittäkö. Ihmiset voivat pahoittaa mielensä nykyään kaikesta.

Sittemmin GoGo Girls on ottanut ja julkaissut useita pyllistyskuvia. Niistä on tullut ryhmän tavaramerkki.

Huumori pelastaa aina

Frimodig halusi jo ryhmää perustaessaan, että porukasta paistaisi ilo, rentous ja huumori. Hän sanoo, että juuri se erottaa heidät muiden seurojen tanssiryhmistä.

– Jos eri seurojen tanssijengit olisivat koululuokka, GoGo Girls olisi se pelle, joka heittelee muita kuminpalasilla ja ärsyttää toisia.

Frimodigin mukaan he eivät ole GoGo Girlsiä edustaessaan koskaan tosissaan. Tanssijat ovat sopineet keskenään, että huono päivä ja murheet jätetään hallin ulkopuolelle.

– Nauran helposti asioille ja haluan päästää höyryjä. On paljon mukavampi elää tätä elämää, kun nauraa itselleen. Jos harrastus menee siihen, että ollaan vakavia, niin se ei ole kiva harrastus.

Huumorilla on selvitty aina. Silloinkin, kun ryhmän jäsenille alkoi tulla sosiaalisen median kautta peniskuvia.

Kolme GoGo Girlsin tanssijaa
Kuvassa Riina Santala, Taru Laurila ja Sanni Peltola.GoGo Girlsin Instagram

– Sanoimme kaikille, että otamme kuvasta screenshotin ja kerromme kaikille, keneltä kuva on tullut. Kuvien tulo loppui sitten hyvin äkkiä, mikä oli hyvä.

Monenlaista muuta palautetta kuitenkin tulee. Sosiaalisessa mediassa jaettujen kuvien kommentteihin sataa sekä kiitoksia itseluottamuksesta että risuja “pyllynpyörityksestä”.

– Jotkut tytöt voivat vihata meitä asenteemme takia ja siksi, että olemme poikien mieleen. Se ehkä jää joskus ihmisiltä huomaamatta, että olemme taitavia tanssijoita.

Joka tilanteeseen oma biisi

Kun KooKoo tekee maalin, Lumon Areenan kaiuttimissa jytää Joe Santrianin kappale Crowd Chant. GoGo Girls tanssii hallin katsomon käytävillä.

Maalibiisin on valinnut Essi Frimodig.

– Se on pysynyt vuosia samana. Kun ehdotin sitä aikanaan KooKoolle, hallissa musiikkia soittava DJ Tico valitsi siitä nostatuskohdat ja muokkasi menevämmän version.

Jos on typerä tilanne, saatamme kääntyä ja näyttää peppua jäälle päin.

Essi Frimodig

Kun jäällä tulee tappelu, ämyreistä kajahtaa Survivor ja Eye of the Tiger. Frimodigin suosikki on vastustajan jäähybiisi, H-Blockxin The Power. Siitäkin DJ Tico on editoinut oman versionsa.

– Se on minulle powerbiisi. Otamme tansseilla kantaa pelin tapahtumiin. Jos on typerä tilanne, saatamme kääntyä ja näyttää peppua jäälle päin.

Tanssiminen kotipeleissä on Frimodigille myös keino pitää omat tunteet kurissa.

– Olen henkeen ja vereen KooKoo-fani. Nyt harrastuksen myötä ei voi olla niin dramaattisesti vääntämässä itkua siellä rappusilla.

Joukko tyttöjä pyllistää kameralle.
Tämä pyllistys ymmärrettiin väärin Instagramissa syksyllä 2016. GoGo Girls pyllisti kameralle, koska KooKoo hävisi Porin Ässille.GoGo Girlsin Instagram

Peleissä on paikalla 6-11 tanssijaa. Maali-, tappelu- ja jäähybiisin lisäksi ryhmällä on useita sellaisia tanssikuvioita, joita voi tanssia mainosten aikana pelin tauoilla. Nostoja GoGo Girls ei enää tee.

– Joskus niitäkin on tehty, mutta ne on jätetty turvallisuussyistä pois. Nykyisessä ryhmässä olen ainoa, joka on harrastanut kilpacheerleadingiä, joten parempi pysyä tanssissa.

Frimodig on tanssien pääkoreografi. Hän rakentaa kuvioita päässään ja testaa ne aina ensin itse. Joskus inspiraatio iskee kesken työpäivän. Silloin hän saattaa kirjoittaa ajatuksiaan ylös johonkin paperinreunaan.

– Välillä saatan saada ideoita jostain elokuvasta tai tv-ohjelmasta, mutta yleensä ne lähtevät omasta innostuksesta. Joskus tulee myös kirjoittajan blokki. On niitäkin päiviä, joina kaikki liikkeet näyttävät hirveiltä.

En ole ottanut KooKoolta rahaa. Se ei olisi toiminnan tukemista.

Essi Frimodig

Jos ryhmään tulee paikka auki, siitä ilmoitetaan sosiaalisessa mediassa. Parhaina aikoina hakijoita on ollut melkein 40, huonoimpina viisi.

– Tanssitaustaa pitää tietysti olla. Pyydämme hakijan treeneihin ja katsomme, kehittyykö hän ja sopiiko ryhmään.

Treenitahti on kova. Tansseja ja liikesarjoja on yhteensä 40, ja niitä kehitetään koko ajan näyttävämpään suuntaan. Vaikka tanssiminen on kovaa työtä, Frimodig sanoo, että rahaa ei tanssijoiden ja seuran välillä vaihdu. Ryhmä hankkii itse omat sponsorinsa, jotka kustantavat varusteet.

– En ole ottanut KooKoolta rahaa. Se ei olisi toiminnan tukemista, jos pyytäisin rahaa.

Lihiksiä tanssin lomassa

Turussa nousi pari viikkoa sitten pienimuotoinen kohu, kun TPS ehdotti, että tanssiryhmä tanssisi vähemmän ja tarjoilisi enemmän katsomoon. Tanssijat eivät tähän lähteneet, joten TPS:llä ei ole tällä hetkellä lainkaan tanssiryhmää.

KooKoon puolelta ei ole tullut vastaavia toiveita. Frimodig pohtii, että katsomoon tarjoilu tanssimisen ohessa voisi olla hankalaa.

– Jos pitäisi viedä lihapiirakoita katsomoon, niin miten sen lihapiirakan sinne sitten ojentaisi? Tanssin lomassa ehkä. Olen ihaillut TPS:n tyttöjä, he ovat tosi taitavia. Toivottavasti he pääsevät sopuun seuran kanssa.

GoGo Girlsin pääteema on hauskanpito. He myös haluavat, ettei heitä pidetä sosiaalisessa mediassa tylsinä.

KooKoo Go Go Girlsien kapteeni Essi Frimodig esittelee uutta pukua.
Essi Frimodig esittelee itse suunnittelemaansa tanssiasua.Juha Korhonen/Yle

Suurin osa kuvien ideoista tulee kapteenilta.

– Tytöiltäkin tulee ehdotuksia, mutta tosi usein minä sanon, että käykääpä tuohon johonkin asentoon. Aika usein kuvia otetaan pelien jälkeen, jotta kuvasta saa käsityksen siitä miten peli meni.

Ryhmällä on tilit myös Facebookissa ja Twitterissä, mutta rohkeimmat kuvat laitetaan Instagramiin. Ryhmä tekee Instagramiin myös live-lähetyksiä, jotka ovat olleet suosittuja. Rohkeisiin kuviin ei kenenkään ole pakko mennä, ja sen voi sanoa suoraan – myös faneille.

– Jos joku pyytää, että tulkaa kanssani kuvaan ja pyllistäkää kameralle, voi sanoa että pyllistä kuule itse. Jokaisella on vapaa tahto.

Frimodigin mukaan ryhmän tyyli on sopinut myös KooKoolle.

– Kun kohuja kun on tullut, seurallekin on soitettu ja kysytty kommentteja. He ovat aina seisoneet meidän tukenamme, vaikka on mikä myrsky olisi ollut.

Huiskut naulaan lähivuosina

Oman ravintolan ja tanssiryhmän pyörittäminen vie Frimodigin kaiken ajan. Päivät ovat usein ympäripyöreitä ja etenkin jääkiekkokauden alussa on rankkaa, kun samaan aikaan haalitaan sponsoreita ja ryhmään tulee uusia tyttöjä.

Aina sitä ei itse edes huomaa, milloin alkaa mennä liian lujaa.

– Onneksi tytöt tulevat apuun ennen kuin ehdin sanoa mitään. Välillä ajattelen, että saan asiat nopeammin hoidettua tekemällä itse. Tytöt ovat kuitenkin tosi tehokkaita, pitäisi ehkä enemmänkin luottaa heidän apuunsa.

Essi Frimodig on nyt 28-vuotias. Hän on miettinyt jo neljä vuotta, olisiko aika ripustaa huiskut naulaan.

– Olen ylittänyt takarajan jo monta kertaa. Mutta meillä on niin lojaali ryhmä, että kaikki lopettavat, jos minä lähden. Oikeasti lopettaminen on edessä viimeistään silloin, kun alan odottaa ensimmäistä lasta. Ei tuolla viitsi maha pystyssä jorailla.

Vielä toistaiseksi kroppa taipuu ja kasvot ovat nuoret. Ja mikä tärkeintä, Frimodigilla on hauskaa.