Poliisi vaikenee yhä Jari Sillanpään huume-epäilystä – Tällaisia tuomioita huumekuskit yleensä saavat

Periaatteessa kaikki huumausaineisiin liittyvä on vakavaa rikollisuutta, arvioi rikoskomisario Jari Pynnönen.

Jari Sillanpää
Jari Sillanpää
Jari Sillanpää Jarno Kuusinen / AOP

Poliisi pysyy edelleen vaitonaisena iskelmälaulaja Jari Sillanpäähän kohdistuvasta huume-epäilystä. Sillanpään epäillään ajaneen autoa huumausaineen vaikutuksen alaisena Helsingin keskustassa alkuviikosta. Lisäksi hänen autostaan kerrotaan löytyneen metamfetamiinia (siirryt toiseen palveluun).

Suosikkilaulaja on Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) myöntänyt huumausaineen vaikutuksen alaisena ajon ja arvioinut kyseessä olleen "vähäisen määrän".

Tämänkaltainen tapaus on Helsingin poliisilla tutkinnassa, mutta epäillyn henkilöllisyyttä tai muita yksityiskohtia poliisi ei vieläkään kommentoi. Yleensäkään poliisi ei kerro yksityiskohtia tutkinnan alkuvaiheessa, sanoo tutkintaa johtava rikoskomisario Jari Pynnönen.

Hän suostuu kuitenkin kertomaan yleisellä tasolla huumerikosten tutkinnasta ja siitä, millaisia rangaistuksia huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaville yleensä annetaan.

Mahdolliset rikosnimikkeet: rattijuopumus ja käyttörikos

Rikosnimike huumausaineen vaikutuksen alaisena ajamisessa on Pynnösen mukaan rattijuopumus. Veren huumausainepitoisuus tutkitaan laboratoriossa.

Toisin kuin alkoholin kohdalla, muita ajokykyyn vaikuttavia aineita selvitettäessä tutkinnassa on nollaraja. Se tarkoittaa sitä, että jos verinäytteestä löytyy jälkiä mistä tahansa laittomasta huumausaineesta tai huumausaineeksi luokitellusta lääkeaineesta eli esimerkiksi kolmiolääkkeistä, tapausta tutkitaan rattijuopumuksena.

Tuomio on yleensä määräaikainen ajokielto ja sakkoja, Pynnönen sanoo.

Jos verestä löytyy jälkiä huumausaineesta ja epäillyllä on hallussaan pieni määrä laitonta huumausainetta omaan käyttöön, rikosnimike tutkinnassa on yleensä huumausaineen käyttörikos.

Tuomio pienten huumemäärien hallussapidosta vaihtelee sakkotuomiosta ehdolliseen vankeuteen, jos epäillyllä ei ole aiempia tuomioita vastaavanlaisista rikoksista.

Jos epäillyllä on hallussaan suurempia määriä huumausainetta, tai hän on levittänyt sitä, rikosnimike voi olla huumausainerikos. Jos ainetta on paljon, nimike on törkeä huumausainerikos. Tällaisista rikoksista voi jo joutua vankilaan, Pynnönen sanoo.

– Siihen voi vaikuttaa moni asia, mitä tutkinnassa selviää: mahdolliset aiemmat tuomiot, huumausaineen määrä, onko ainetta levitetty. Se on aina käräjäoikeuden harkinnassa.

Aina ei tehdä kotietsintää

Huumausaineen käyttörikosta epäiltäessa on mahdollista tehdä kotietsintä, kuten Iltalehti kertoo laulaja Jari Sillanpään kohdalla tehdyn (siirryt toiseen palveluun). Se ei kuitenkaan ole rikoskomisario Pynnösen mukaan itsestäänselvyys.

– Jos ajaa huumausaineen vaikutuksen alaisena eikä hallusta löydy mitään huumausainetta, välttämättä ei tehdä kotietsintää. Se on toki mahdollista, jos löytyy jotain muuta sellaista, mikä olisi perusteena kotietsinnälle, esimerkiksi tulee jotain viitteitä, että kotoa löytyisi lisää huumausainetta.

Periaatteessa kaikki huumausaineisiin liittyvä on vakavaa rikollisuutta, Pynnönen sanoo.

Tilastojen valossa Sillanpään tapaus on kuitenkin poliisin arkea: Rattijuopumuksia kirjattiin (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna yli 17 000 ja huumausainerikoksia yli 22 000.

Tarkempia tietoja tapauksesta saadaan jonkin ajan kuluttua, kun tutkinta valmistuu. Muun muassa laboratoriotutkimusten ja niistä annettavien asiantuntijalausuntojen valmistumisessa kuluu tutkinnanjohtahan mukaan helposti viikkoja.

Lue myös: Jari Sillanpää kommentoi huume-epäilyään: "Olen todella pahoillani"