ResQ Club rakentaa ravintoloiden hävikistä bisnestä – kilpailu jämäruuasta on kovaa

Ylijääneitä ravintola-annoksia myyvän ResQ:n toimitusjohtaja Oula Antere kertoo Kova talous -haastattelussa myös startup-yritysten kovasta kilpailusta – ja ideoiden varastamisesta.

ruokahävikki
ResQ Club:in toimitusjohtaja Oula Antere Kova Talous-ohjelman haastattelussa.
Kova talous -haastattelu

ResQ Club syntyi puolitoista vuotta sitten Helsingissä "pelastamaan" ravintoloiden ylijäämäannoksia, kuten sen perustajat sanovat.

Nyt se on levinnyt 15 suomalaiskaupunkiin ja ostanut kilpailijoita myös Ruotsissa ja Saksassa, toimitusjohtaja Oula Antere kertoo oheisella videolla.

– Meidän kauttamme on tähän mennessä pelastettu 300 000 ravintola-annosta. Olemme laskeneet, että ympäristön näkökulmasta se vastaa sitä, että ajaisi 110 kertaa maapallon ympäri autolla, toimitusjohtaja Oula Antere sanoo.

Antereen mukaan ResQ Club -sovelluksella on vajaat 200 000 käyttäjää. Runsaat 500 ravintolaa ilmoittaa annoksiaan palveluun viikoittain.

Palvelu ei kilpaile varsinaisen ravintolaruokailun kanssa. Sen sijaan palvelu kilpailee kotiruuanlaiton kanssa.

– Kotona kokkaamiselta säästyy aikaa, kun asiakas saa samaan hintaan ruuan ravintolasta. Ravintolalle hän on uusi asiakas, Antere selittää.

ResQ Club korostaa olevansa ruuan säästämisen ja ympäristön asialla.

– Se, että alalla on paljon kilpailevia startupeja, tuo meille vakuutuksen, että emme ole yksin tämän asian kanssa. Ongelma on, ja tässä on myös tehtävänä bisnestä, Antere sanoo.

Ylläolevalla videolla Antere kertoo, millaista startupien kilpailu on. ResQ:n perustajan ja kilpailijayrityksen välinen riita yrityssalaisuuden rikkomisesta menee Talouselämän mukaan käräjäoikeuden käsittelyyn myöhemmin syksyllä (siirryt toiseen palveluun).

Euroopan ravintoloilta syntyy Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n mukaan noin 11 miljoonaa tonnia ylijäämäruokaa, joka menee roskiin.

– Jos tuosta saataisiin puolet vähennettyä, niin sillä olisi sama vaikutus kuin jos saisimme viisi miljoonaa autoa pois kaduilta, Antere sanoo.

Korjattu Oula Antereen ensimmäistä sitaattia 19.9. Alkuperäisessä sitaatissa Antere sanoo, että 300 000 ravintola-annosta vastaa 11 autoilukertaa maapallon ympäri. Videolla on yhä aiempi muotoilu.

Kova talous on Yle Uutisten taloustoimituksen sarja, jossa on joka toinen maanantai ajankohtainen verkkohaastattelu. Joka toinen maanantai sarjassa on tiivis video, jolla avataan talouden pinnan alla vaikuttavia ilmiöitä.